Fülkürthurut

A nátha szövődményei gyermekkorban nagyon gyakoriak, ezek közül is a fülkürt-hurut vezeti a sort. A fülkürt gyermekkori jellegzetességei magyarázzák a fülbetegségek gyakori előfordulását.

A vírusbetegség gyanánt kezdődő és bakteriális társfertőzés kapcsán veszélyessé váló folyamat az orrban kezdődik, útba ejti az arcüregeket, füleket, és a tüdőben fejeződik be. Ezt a folyamatot a könnyebb megértés kedvéért a mesebeli hétfejű sárkányhoz hasonlítottuk, lévén, hogy hét összefüggő kórkép komplex együtteséről van szó. Bármelyiket is fedezzük fel, csak a többi ismeretében válik ártalmatlanná.
Ki gondolná, hogy ennek a vékony kis csatornának, ami az orrüreget a középfüllel összeköti, milyen fontos szerepe van a fülbetegségek és a hallás szempontjából.

Gyengül a hallás

A fülkürt gyermekkori jellegzetességei magyarázzák a fülbetegségek gyakori előfordulását. Ebben az életkorban a fülkürt rövidebb, tágabb és egyenesebb, mint a felnőtteknél. Emiatt a gyulladások az orr felől könnyebben bejutnak a csatornán a fülek felé. A fülkürt (Eustach-kürt) működését mindenki észleli saját magán, ha befogott orral nagyot nyel. Közben nagyot "reccsen" a fülünk, és észleljük, amint a nyelőmozgással levegő jut a középfülbe. Ha ez a mechanizmus zavart szenved, a középfül üregeiből felszívódik a levegő, gyengül a hallás.
Ez gyermekkorban a hurutos betegségek miatt gyakran bekövetkezik, mivel a fülkürt orrgarati nyílása a gyulladás folytán beszűkülhet, akár el is záródhat.
Az orrmandula duzzanata sokszor hozzákapcsolódik a hurutos állapothoz. Az anatómiai közelség miatt a duzzanat is akadályozhatja a fülkürtök szellőzését. Szerencsés esetben a kezdeti hurutos állapot rendezésével az orrmandula-problémák is megoldódnak.

Pattog, recseg, halláscsökkenést okoz

A fülkürt szellőzésének zavara a középfül működését jelentősen befolyásolja. A dobüreg nem kap levegő-utánpótlást, csökken a légnyomás az üregben, sőt negatív nyomás, szívóhatás lép fel. A vizsgáló orvosnak nemcsak az előző jel, de a dobhártya behúzódása, fénytelensége is segít a diagnózisban. Ez még alig jár halláscsökkenéssel, inkább pattogás, recsegés jelentkezik a nyelőmozgásokkal.
Ha tartós az elzáródás, a normál légköri nyomás helyett vákuum képződik a fülben. Ez a szívó hatás váltja ki a saját testnedvek kiválasztódását, ami előbb-utóbb kitölti a középfül üregrendszerét. Ez már mérhető halláscsökkenést eredményez, amiről a szülők is gyakran beszámolnak. Elmondják, hogy a gyermek figyelmetlen, felerősíti a tv hangját.

A gyógyítás lehetőségei

A legfontosabb a folyamatot előidéző és fenntartó hurutos állapot, tehát a gennyes nátha és az arcüreggyulladás kezelése. Erről a korábbiakban már beszámoltunk.

Mit tehet a szülő?

  • Az orrváladék rendszeres, alapos eltávolítása elsőrendű feladat (leszívás naponta többször is).
  • A leszívás után bennmaradt váladék oldása és a nyálkahártya-duzzanat lelohasztása orrszpré formájában bejuttatott gyógyszerrel (kapható a patikákban).
  • A fülmelegítés mint a legrégebbi fülgyógyító eljárás sokat segít. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a fülkagylókra helyezett lokális meleg javítja a fülkürtök működését, és ezáltal a középfül szellőzését. Alkalmazására a régi, sóval való fülmelegítés helyett egy nagyon praktikusan használható, több méretben kapható fülmelegítő sapkát készítettünk. OTO-THERM néven kapható a patikákban, gyógyászati segédeszköz boltokban, bababoltokban. Klinikai tapasztalatunk szerint a melegítés akkor működik jól, ha ingerkezelésként működik. Tehát nem kell folyamatosan alkalmazni, hanem naponta többször 15-20 percre feltenni. A gyógysapka vízben, radiátoron felmelegíthető betétje nem forrósodik fel túlságosan, és jól tartja a meleget.

Az orvos lehetőségei

Sajnos az is előfordul, hogy a fülkürt elzáródását az eddigiek szerint nem sikerül megoldani. Ilyenkor vékony kis műanyag csövet ültetünk a dobhártyába. Ezt természetesen csak akkor alkalmazzuk, ha az orr felőli élettani nyílást nem sikerül más módon felszabadítani.
Szerencsére ez nagyon ritkán fordul elő. Az előzmények, tehát a gennyes nátha és az arcüreggyulladás korrekt kezelése mindezeket megelőzi, sok megpróbáltatástól kíméli meg a gyermeket és a szüleiket is egyaránt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag