Fülkürthurut

A nátha szövődményei gyermekkorban nagyon gyakoriak, ezek közül is a fülkürt-hurut vezeti a sort. A fülkürt gyermekkori jellegzetességei magyarázzák a fülbetegségek gyakori előfordulását.

A vírusbetegség gyanánt kezdődő és bakteriális társfertőzés kapcsán veszélyessé váló folyamat az orrban kezdődik, útba ejti az arcüregeket, füleket, és a tüdőben fejeződik be. Ezt a folyamatot a könnyebb megértés kedvéért a mesebeli hétfejű sárkányhoz hasonlítottuk, lévén, hogy hét összefüggő kórkép komplex együtteséről van szó. Bármelyiket is fedezzük fel, csak a többi ismeretében válik ártalmatlanná.

Ki gondolná, hogy ennek a vékony kis csatornának, ami az orrüreget a középfüllel összeköti, milyen fontos szerepe van a fülbetegségek és a hallás szempontjából.

Gyengül a hallás

A fülkürt gyermekkori jellegzetességei magyarázzák a fülbetegségek gyakori előfordulását. Ebben az életkorban a fülkürt rövidebb, tágabb és egyenesebb, mint a felnőtteknél. Emiatt a gyulladások az orr felől könnyebben bejutnak a csatornán a fülek felé. A fülkürt (Eustach-kürt) működését mindenki észleli saját magán, ha befogott orral nagyot nyel. Közben nagyot "reccsen" a fülünk, és észleljük, amint a nyelőmozgással levegő jut a középfülbe. Ha ez a mechanizmus zavart szenved, a középfül üregeiből felszívódik a levegő, gyengül a hallás.

Ez gyermekkorban a hurutos betegségek miatt gyakran bekövetkezik, mivel a fülkürt orrgarati nyílása a gyulladás folytán beszűkülhet, akár el is záródhat.

Az orrmandula duzzanata sokszor hozzákapcsolódik a hurutos állapothoz. Az anatómiai közelség miatt a duzzanat is akadályozhatja a fülkürtök szellőzését. Szerencsés esetben a kezdeti hurutos állapot rendezésével az orrmandula-problémák is megoldódnak.

Pattog, recseg, halláscsökkenést okoz

A fülkürt szellőzésének zavara a középfül működését jelentősen befolyásolja. A dobüreg nem kap levegő-utánpótlást, csökken a légnyomás az üregben, sőt negatív nyomás, szívóhatás lép fel. A vizsgáló orvosnak nemcsak az előző jel, de a dobhártya behúzódása, fénytelensége is segít a diagnózisban. Ez még alig jár halláscsökkenéssel, inkább pattogás, recsegés jelentkezik a nyelőmozgásokkal.

Ha tartós az elzáródás, a normál légköri nyomás helyett vákuum képződik a fülben. Ez a szívó hatás váltja ki a saját testnedvek kiválasztódását, ami előbb-utóbb kitölti a középfül üregrendszerét. Ez már mérhető halláscsökkenést eredményez, amiről a szülők is gyakran beszámolnak. Elmondják, hogy a gyermek figyelmetlen, felerősíti a tv hangját.

A gyógyítás lehetőségei

A legfontosabb a folyamatot előidéző és fenntartó hurutos állapot, tehát a gennyes nátha és az arcüreggyulladás kezelése. Erről a korábbiakban már beszámoltunk.

Mit tehet a szülő?

  • Az orrváladék rendszeres, alapos eltávolítása elsőrendű feladat (leszívás naponta többször is).
  • A leszívás után bennmaradt váladék oldása és a nyálkahártya-duzzanat lelohasztása orrszpré formájában bejuttatott gyógyszerrel (kapható a patikákban).
  • A fülmelegítés mint a legrégebbi fülgyógyító eljárás sokat segít. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a fülkagylókra helyezett lokális meleg javítja a fülkürtök működését, és ezáltal a középfül szellőzését. Alkalmazására a régi, sóval való fülmelegítés helyett egy nagyon praktikusan használható, több méretben kapható fülmelegítő sapkát készítettünk. OTO-THERM néven kapható a patikákban, gyógyászati segédeszköz boltokban, bababoltokban. Klinikai tapasztalatunk szerint a melegítés akkor működik jól, ha ingerkezelésként működik. Tehát nem kell folyamatosan alkalmazni, hanem naponta többször 15-20 percre feltenni. A gyógysapka vízben, radiátoron felmelegíthető betétje nem forrósodik fel túlságosan, és jól tartja a meleget.

Az orvos lehetőségei

Sajnos az is előfordul, hogy a fülkürt elzáródását az eddigiek szerint nem sikerül megoldani. Ilyenkor vékony kis műanyag csövet ültetünk a dobhártyába. Ezt természetesen csak akkor alkalmazzuk, ha az orr felőli élettani nyílást nem sikerül más módon felszabadítani.

Szerencsére ez nagyon ritkán fordul elő. Az előzmények, tehát a gennyes nátha és az arcüreggyulladás korrekt kezelése mindezeket megelőzi, sok megpróbáltatástól kíméli meg a gyermeket és a szüleiket is egyaránt. VIII. évf. / 9. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció