Életemet egy szem mogyoróért?

Az allergének immunrendszerünk téves reakcióinak széles skáláját váltják ki, az enyhe irritációtól az életveszélyes anafilaxiás sokkig. Mindezt tényleg okozhatja egy hétköznapi élelmiszer vagy egy darázscsípés? Mit tehetünk ellene? Olvasson tovább!

Az anafilaxiás reakció az allergia legsúlyosabb következménye, melyet az allergia súlyosságától függően kiválthat egy hétköznapi élelmiszer vagy rovarcsípés is. Igen ijesztő lehet mind az egyén, mind a környezete számára, mert az érintett úgy érzi, hogy összeszűkül a torka és azonnal elájul. A jó hír az, hogy megfelelő módon reagálva rá kezelhetővé válik.

Az anafilaxia nem túl gyakori allergiás reakció, de az allergiás betegek között vannak olyanok, akik fokozottabban ki vannak téve ennek a veszélynek. Amennyiben tudomása van arról, hogy Önnek, vagy a családjában, esetleg baráti körében valakinek allergiás betegségei/tünetei vannak, nem árt, ha ismeri az anafilaxia legfontosabb jellemzőit annak érdekében, hogy felkészülten fogadhassa.

Az anafilaxia tünetei

Csakúgy, mint a többi allergiás betegség, az anafilaxia is testünk következő területein idézhet elő tüneteket:

 • bőr
 • emésztőrendszer
 • légzőrendszer
 • szív-és érrendszer

Miből lehet tudni, hogy egy allergiás reakció valóban életveszélyes?

Ennek egyik ismérve, ha egyszerre legalább kettő, vagy annál több tünet jelenik meg egyidejűleg, például kiütések jelennek meg a bőrön gyomorfájdalom kíséretében.

A legegyértelműbb ismérvei annak, hogy valakinél allergénnel történt közvetlen kapcsolat után anafilaxia lépett fel, a következők:

 • nehézlégzés
 • torokszorítás, légutak összeszűkülése
 • rekedtség, beszédproblémák
 • asztmás légzés, zihálás
 • bedugult orr vagy köhögés
 • émelygés, hasi fájdalom vagy hányás
 • gyors szívverés, pulzus
 • viszkető, bizsergő érzés a bőrön, bőrpír, dagadás
 • vérnyomás-esés és ennek következtében ájulásérzés, ájulás

Hogyan kell kezelni egy ilyen komoly allergiás reakciót?

Az anafilaxia esetében azonnali cselekvésre van szükség, mivel nagyon gyorsan rosszabbodhat a helyzet. Amennyiben Önnek tudomása van allergiás betegségéről és fellép egy súlyos reakció, azonnal hívja a mentőket, vagy menjen el a legközelebbi ügyeletre.

Mondja el barátainak allergiás problémáit, hogy szükség esetén tudjanak Önnek segíteni. Az anafilaxiás roham során a szervezet véredényei kitágulnak, ezért csökken a vérnyomás és az agy vérellátása. Ez okozza az ájulásérzést, ájulást. Súlyos esetben az anafilaxiás roham halált is okozhat, ezért amennyiben tudomása van ilyen betegségéről, orvosa tanácsára jó, ha állandóan hord magánál adrenalininjekciót.

Ez a gyógyszer segít a tünetek enyhítésében úgy, hogy adott esetben csökkenti a duzzadást a gége tájékán és megnöveli a vérnyomást. Az adrenalin injekció hatásai:

 • Tágítja a vázizmok, a szív, az agy és a máj ereit,
 • ugyanakkor szűkíti a bőr, a bélcsatorna, a lép és a vesék ereit.
 • A raktárakat kiürítve növeli a keringő vér mennyiségét.
 • Növeli a szívösszehúzódások erejét, a szívfrekvenciát és a perctérfogatot.
 • A glikogén lebontásának fokozásával növeli a vércukorszintet.

Ahhoz, hogy egy ilyen vészhelyzet esetén az adrenalin azonnal bekerülhessen a vérkeringésbe, injekció formájában kell beadni. Ez nem annyira félelmetes, mint amilyennek első hangzásra tűnik, hiszen nincs hozzá szükség nagy injekciós tűre. Az adrenalininjekciót izomba, jellemzően combizomba kell beadni. Történhet öninjekciózás, vagy jelenlévő másik személy által is beadható.

Ha Önnek szüksége van arra, hogy adrenalininjekciót hordjon magával, az orvosa meg tudja mutatni, hogyan használja ezt. Amikor nehéz a légzése és összeszorul a torka, vagy szédül és allergiás tünetek lépnek fel testének több mint egy pontján a fent említett területek közül, azonnal adja be magának az adrenalininjekciót.

Az injekció alkalmazása utána azonnal menjen el a legközelebbi kórházba! A kórházba jutáshoz lehetőleg vegyen igénybe segítséget, ne egyedül indujon el. Sok esetben jelentkezhetnek újabb tünetek az elsőket követően, ez az úgynevezett második fázisú reakció. Ezért a kórházban megfigyelés alatt fogják tartani legalább négy órán keresztül, és kiegészítő kezelésben részesítik, amennyiben erre szükség lesz.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: