E-cigit szívott, tüdőátültetésre szorult

Egy 17 éves michigani fiún hajtották végre a világ valószínűleg első olyan dupla tüdőtranszplantációját, amelyre azért volt szükség, mert a páciens tüdeje helyrehozhatatlanul károsodott az elektromos cigaretta vagy más hasonló eszközök párájának be- és kilégzésétől.

A tizenéves fiú szeptember elején került be egy Detroit környéki kórházba tüdőgyulladás gyanújával, majd október 3-án átszállították a Henry Ford Kórházba, ahol október 15-én hajtották végre a beavatkozást - ismertették az intézmény orvosai. A szakemberek szerint valószínűleg ez volt a világ első dupla tüdőátültetése, amelyet e-cigarettázástól sérült tüdejű páciensen hajtottak végre.

tüdő, tüdőkárosodás, tüdőtranszplantáció, szervátültetés, e-cigi, elektromos cigaretta, dohányzás ártalmai
A fiú tüdeje annyira károsodott, hogy szervátültetésre volt szüksége. Fotó: iStock

Majdnem belehalt függőségébe

A kórház orvosai nem hozták nyilvánosságra a fiú nevét, sem azt, hogy mióta és milyen tartalmú párologtató eszközt szívott, de azt elmondták, hogy súlyos állapotban érkezett az intézménybe és október 8-án került fel a szervátültetésre várók listájára. Az orvosok rengeteg gyulladást és heget találtak a fiú tüdején. A légzőszerv olyan mértékben károsodott és annyira magas volt a halál kockázata, hogy a beteg azonnal a várólista élére került.

Az e-cigi megváltoztatta az életét

Az e-cigi rejtélyes tüdőbajt okozhat - részletek itt!

A fiú családja arra kérte a kórház szakembereit, tegyék közzé, hogy az e-cigarettázás nagyon is valós veszélyekkel jár. "Az életünk szinte egyik pillanatról a másikra örökre megváltozott. A fiunk egy tökéletesen egészséges, 16 éves sportoló életét élte, középiskolába járt, a barátaival lógott, vitorlázott és videojátékokkal játszott, aztán egyszer csak egy csővel a légcsövében és két új tüdővel ébredt fel, hosszú és fájdalmas felépülés elé nézve, mialatt próbálja visszanyerni az elvesztett erejét és mozgásképességét" - írta közleményében a család. A tinédzser egészségromlásának gyors ütemét mutatja, hogy a 17. születésnapját már a kórházban ünnepelte.

Az új járvány

Az Egyesült Államokban március óta több mint kétezer, e-cigaretta és más párologtató eszközök használatával kapcsolatos megbetegedést jelentettek. Az esetek nagy részében tizenévesek és fiatal felnőttek betegedtek meg. Eddig legalább 39-en haltak meg az e-cigaretta vagy hasonló eszközök gőzének belélegzése miatti légzőszervi betegségekben. "Olyan veszedelmes kór ez, amellyel még nem találkoztam. Ezek az eszközök visszafordíthatatlan károkat okoznak az ember tüdejében" - nyilatkozta az egyik orvos.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) a múlt héten jelentette be, hogy áttörést értek el az e-cigarettázáshoz kötődő "járvány" okának kiderítésében: az alfa-tokoferil-acetátot, más néven E-vitamin-acetátot azonosították "fő bűnösként", miután ezt a vegyületet mutatták ki 29 páciens tüdejéből vett folyadékmintákban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők fokozatosan összeesnek, és a csapadék is megszűnik. Ugyanakkor a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az északkeletire, keletire forduló szél döntően mérsékelt lesz. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra