Az arcüreggyulladás és a középfülgyulladás kezelése

A heveny középfülgyulladás 12 éves kor alatt a leggyakoribb betegségek közé tartozik, kezelése emiatt állandó vita tárgya. A helyes gyógyszeres kezelés illetve a fül felszúrása mellett érvelők, alig-alig említik a segítő kezelési lehetőséget: a nyákoldást

A heveny középfülgyulladás 12 éves kor alatt a leggyakoribb betegségek közé tartozik. Gyakoriságának dacára vagy talán éppen azért, a kezelése mind a mai napig heves viták tárgya. Vitatkoznak a helyes gyógyszeres kezelésről, vitatkoznak a fül felszúrásának szükségességéről. Viszonylag kevesebb figyelmet szentelnek azonban annak a - véleményünk szerint pedig nagy jelentőségű - kiegészítő, segítő kezelési lehetőségnek, amit a nyákoldás jelent.

A légutak, az orrbemenettől a tüdő-léghólyagocskákig egységes rendszert alkotnak, így a középfül is - számos vonatkozása miatt - kapcsolatba hozható a légutakkal. A légutakat csillószőrös hengerhám borítja, azon pedig egy vékony nyákréteg van, amely a nyálkahártya működésében nélkülözhetetlen. A képződött nyákot, vékony nyákfilm formájában a csillószőrök célirányos csapkodó tevékenysége továbbítja az orrüreg mellső harmadában előrefelé, a mögött, illetve a középfülből az orrgarat irányába. A nyálkahártyának ez a tisztító funkciója jelentős szerepet játszik a behatoló kórokozók, por, idegen anyagok elleni küzdelemben is.

Az orrmelléküregek és a középfül esetén kivezetőnyílásának gyulladása vagy egyéb ok miatti elzáródása savógyülem kialakulásához vezet, ennek pedig gennyes arcüreggyulladás vagy középfülgyulladás lehet a következménye. A légtartalmú üregek szellőzését segíti minden olyan tényező, ami a kivezető nyílások szűkületét csökkenti, akár a nyálkahártya lelohasztása, akár a sűrű váladék feloldása, és így a szájadék szabaddá tétele útján.

A már kialakult savós, de főleg gennyes váladék kiürülését részben nyákoldással, részben a kivezetőnyílások szabaddá tételével segíthetjük. Ezeknek a fizikai-kémiai folyamatoknak alapvető jelentőségük van, sokszor már a fertőzés kezdeti - többnyire vírusos - időszakában is, ezért érthető, hogy ezen kezeléseknek meg kell előzniük az egyéb gyógyszeres (elsősorban antibiotikumos) kezelést is. Alkalmazhatunk fizikai módszereket - ilyen például a vízpára belélegeztetése. Alkalmazhatjuk a klasszikus köptetőket - ezek a hányásközpont enyhe ingerlésével fokozzák a nyálka kiválasztását. Enyhén lúgos gyógyvizek is jótékony hatásúak lehetnek. Kétségtelenül a leghatékonyabb azonban a képződő sűrű váladékot kémiai úton oldó gyógyszerek adása. Hatásukra a hígabb váladék könnyebben ki tud ürülni, a középfül és az orrmelléküregek szájadéka felszabadul.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció