A rekedtség leggyakoribb okai (2)

Akár komolyabb elváltozások is állhatnak a gyermekkori elhúzódó rekedtség hátterében, amelyek megfelelő kezelés nélkül idővel csak rosszabbodnak. Érdemes tehát áttekinteni a panasz lehetséges kiváltó okait.

Légúti fertőzések

Milyen okok állhatnak az elhúzódó rekedtség mögött felnőtteknél? Részletek itt.

A téli időszakban gyakran vírusfertőzés okoz rekedtséget. Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén pedig a rekedtség tovább erősödhet. Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is: ilyen esetben a tartós köhögés a hangszálak túlerőltetésének oka. Rossz szokás vagy betegségek tünete is lehet a krákogás, amely szintén a hangszálak túlerőltetésével jár, így gyakran ez okozza a tartós rekedtséget - mutatott rá dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Gyakran légúti fertőzések nyomán alakul ki elhúzódó rekedtség
Gyakran légúti fertőzések nyomán alakul ki elhúzódó rekedtség

Reflux

Tartósan fennálló rekedtség kialakulhat refluxbetegség következtében is. A gyomorból visszaáramló savas váladék reflexesen irritálja a felső légutak nyálkahártyáját, ezáltal a hangszálakat is. A reflux során visszajövő levegő böfögést, a savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt, esetleg kellemetlen szájszagot okozhat. A rekedtség mellett visszatérő torokfájás, köhögés, sípoló légzés, orrfolyás és arcüreggyulladás is jelentkezhet, de ha a gyomorsav és az emésztőnedvek a szájüregbe kerülnek, gyakran kikezdik a fogzománcot, emiatt pedig felgyorsulhat a fogak romlása.

Helytelen hangképzési technika

A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetése . Ilyen esetben hangos környezetben végzett beszélgetés, kiabálás okozhatja a panaszokat. A hangképzés rendellenességeit diszfóniának hívjuk, amely felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt jelentkezhet. A juvenilis diszfónia, a gyermekkori panaszok leggyakoribb formája is tartós rekedtség képében jelentkezik. A helytelen hangképzési technika kiváltó oka lehet még, ha a gyermek a közösségben folyamatosan igyekszik túlkiabálni a társait, így rendszeresen préseli, túlfeszíti a hangszálakat.

Hogyan kezelhető a panasz?

Légúti betegség esetén a panaszok rendszerint a betegség lefolyását követően maguktól is megszűnnek. Refluxnál nagyobb gyermekeknél gyomorsavcsökkentő gyógyszerek adásával enyhíthető a probléma. A helytelen hangképzés miatt kialakult tartós rekedtség - fül-orr-gégészeti vizsgálatot és a hallászavar lehetőségének kiszűrését követően - logopédiai foglalkozásokkal megszüntethető. A hangterápia segítségével elsajátítható a helyes légzés, a pontos artikuláció, a lágy hangindítás, a megfelelő hangosítás és minden olyan képesség, amely a jó hangképzést, ilyen módon pedig a rekedtség megszűnését eredményezi.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.