A jobb levegő így hat ránk

A légszennyezés csökkenése gyors és drámai hatással van az ember egészségére. Jelentősen mérséklődik például a korai elhalálozás kockázata - derül ki a Nemzetközi Légzőszervi Társaságok Fórumának (FIRS) új tanulmányából.

Százezrek haltak meg a rossz levegőtől - részletek itt!

A légszennyezés csökkentésére irányuló intézkedéseket, illetve azok hatásait vizsgálták a FIRS környezeti bizottságának szakemberei. Kimutatták, hogy 13 hónappal egy acélkohó bezárása után a felére csökkent a légzőszervi betegségekkel - például tüdőgyulladással, bronchitisszel vagy asztmával - kórházba szállított betegek száma az amerikai Utah államban. Az iskolai hiányzások száma 40 százalékkal, a korai elhalálozás pedig 16 százalékkal csökkent a szálló por minden 100 mikronnyi csökkenése után. Emellett kevesebb volt a koraszülés is.

légszennyezés, légszennyezettség, beltéri légszennyezettség, egészségügyi kockázat, levegő minősége
légszennyezés, légszennyezettség, beltéri légszennyezettség, egészségügyi kockázat, levegő minősége

Ennyit számít a levegő minősége

Amikor a 2008-as pekingi olimpiai játékok idején Kínában korlátozásokat rendeltek el a gyárakra és a közlekedésre, két hónapon belül javultak a légzőszervi betegségek mutatói, mérséklődtek az asztmások tünetei és csökkent a szív-és érrendszeri betegségek miatt elhalálozások száma. Írországban a nyilvános helyeken történő dohányzás betiltása után egy héttel 26 százalékkal csökkent az iszkémiás szívbetegség, 32 százalékkal a stroke, 38 százalékkal a krónikus obsturktiv légzőszervi betegség és 13 százalékkal az egyéb okok miatt bekövetkezett elhalálozás. Az intézkedés a nemdohányzók egészségére volt a legelőnyösebb hatással. Nigériában pedig nagyobb súllyal születtek a gyermekek, kevesebb volt a koraszülött, és csökkent a koraszülött babák elhalálozási aránya azoknál a családoknál, amelyek kályháit tisztán tartották, ezáltal csökkentették a beltéri légszennyezést.

"Tudtuk, hogy a légszennyezés megfékezésének vannak előnyei, ám lenyűgöző azok nagysága és az, hogy viszonylag rövid idő alatt érződik a hatása. Az általunk kimutatott eredmények jelzik a légszennyezés csökkenésének azonnali, jelentős hatását az egészségre" - emelte ki Dean Schraufnagelt, a tanulmány vezetőszerzője. Mint mondta, a fenti okok miatt létfontosságú, hogy a kormányok azonnali hatállyal életbe léptessék az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait a légszennyezést illetően.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső