A hevített dohánytermékek is károsak

Az úgynevezett hevített dohánytermékek is tartalmazzák azokat a káros anyagokat, amelyeket a normál cigaretta, csak más arányban - hívta fel a figyelmet Kovács Gábor, az Egészségügyi Szakmai Kollégium tüdőgyógyászati tagozatának vezetője.

A hevített dohánytermékeket egy speciális eszköz 300-350 Celsius-fokra melegíti fel, így a dohány nem ég, hanem párolog. Azonban ebben az esetben is számolni kell a kátránnyal.

hevített dohánytermék, dohányzás, dohányzás ártalmai,
hevített dohánytermék, dohányzás, dohányzás ártalmai,

A fiatalok körében népszerű

A dohányzás így károsítja a szervezetet - kattintson!

Magyarországon több mint egymillió ember halt meg a dohányzás miatt 1990 óta. Miközben a fejlett világban folyamatosan csökken a dohányosok aránya, a fiatalok körében meredeken növekszik a dohánytermékek népszerűsége. 2014-ben a 25 év alattiak 25 százaléka, 2017-ban pedig már 39 százaléka használt valamilyen dohányterméket - emelte ki Joó Tamás egészségügyi közgazdász. A problémát súlyosbítja, hogy az új típusú dohánytermékek - mint az elektromos és a hevített cigaretta - a fiatalok körében rendkívül gyorsan terjednek.

Küzdenek az e-cigi ellen

Az elektromos cigaretta kétségkívül káros az egészségre, és szabályozni kell a használatát - írta nyáron megjelent jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világszervezetnek ez már hetedik jelentése volt, amely a "globális dohányzási járványról" szólt. A szakértők úgy vélik, az elektromos cigaretták és a hevített dohánytermékek nem segítik a daganatos betegségek elleni harcot, és azoknak sem ajánlják ezeket az eszközöket, akik le akarnak szokni a dohányzásról.

Nem szabad bízni a dohányvállalatok állításaiban, az új termékek fejlesztésének egyedüli célja, hogy a dohánycégek kiterjeszthessék piacaikat. Semmilyen különbség nincs a cigaretta és a hevített dohánytermékek között - figyelmeztet a WHO.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső