A dízelautók ennyire halálosak

A dízelmotorok számlájára írható a közlekedési légszennyezés okozta halálozások 47 százaléka világszerte - állítja egy új tanulmány.

A világon mintegy 385 ezer ember korai elhalálozását okozta a járművek kipufogógázából eredő légszennyezés 2015-ben. Minderről egy szerdán publikált amerikai kutatás számolt be, amely szerint a problémáért elsősorban a dízelmotorok tehetők felelőssé.

Milyen egészségügyi veszélyeket rejt magában a dízel üzemanyag? Részletek itt.

A tanulmányt a tiszta közlekedésért dolgozó nem kormányzati szervezet, az ICCT készítette. Ez volt az a társaság, amely két amerikai egyetemmel közösen 2015-ben kirobbantotta a Volkswagen gépkocsik károsanyag-kibocsátási értékeinek manipulációja miatti dízelbotrányt . A mostani nagyszabású kutatás megvizsgálta a dízel- és benzinmotoros autókat, teherautókat, buszokat, a vízi, mezőgazdasági és építőipari közlekedés járműveit, illetve hatásukat az emberi egészségre.

Emberek tízezrei halnak meg idő előtt évente a dízelautók kipufogógázai miatt
Emberek tízezrei halnak meg idő előtt évente a dízelautók kipufogógázai miatt (Fotó: 123rf)

A leghalálosabb városok

Évente 3,4 millió ember hal meg idő előtt a szálló por miatt, a kutatók pedig megállapították, hogy ezeknek az eseteknek a 11 százaléka a közlekedés számlájára írható. Csak Kínában hozzávetőleg 114 ezren haltak meg a kipufogógázok miatt 2015-ben, azonban ez még mindig csak alig több mint 10 százaléka a kínai légszennyezés okozta halálozásoknak .

Az Egyesült Államokban mintegy 22 ezer ember halálához vezetett a közlekedési szennyezés, ennek 43 százaléka volt a dízelmotorokkal kapcsolatos. Indiában 74 ezren, Németországban 13 ezren, Olaszországban 7800-an, Franciaországban 6400-an haltak meg ugyanebben az évben közlekedési légszennyezés következtében. A legmagasabb arányt azonban Németországban mérték: százezerből 17 lakos idő előtti halála volt kapcsolatos a kipufogógázzal, ami a globális átlag háromszorosa. A dízelmotorok okozta halálozás aránya Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Indiában volt a legmagasabb, mivel ezekben az országokban a járművek nagyobb részét ilyen üzemű erőforrás hajtja.

A "leghalálosabb" városok közé sorolták a közlekedési légszennyezés szempontjából Milánót, Torinót, Stuttgartot, Kijevet, Kölnt, Berlint és Londont. A tanulmány szerint a közlekedési szennyezés egészségügyi terhei 880 milliárd euróra, azaz átszámítva mintegy 278 ezer milliárd forintra rúgtak 2015-ben globálisan.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: