Légszűrő, extrákkal - ilyen az orr belülről

Lehet fitos, pisze, vaskos, horgas vagy vékony, hegyes - ahány ember, annyiféle orrot mondhat magáénak. Összetett funkciója, belső felépítése azonban nem függ a külső megjelenéstől: a levegőt szűrve, előmelegítve juttatja az alsóbb légutakba.

Sokrétű feladat

Látszólag csak egy egyszerű légzőnyílás, de valójában az orr ennél jóval összetettebb funkciót lát el. A légzés legfontosabb útja: az oxigénben dús levegő ezen keresztül jut a tüdőbe, majd a szén-dioxiddal telített, elhasznált levegőt is ezen az úton át távozik a külvilágba. Ugyanakkor egy kevésbé becsült, ám nagyon fontos érzékszervünknek, a szaglásnak a szerve is egyben. A hangképzésben is van szerepe. Az sem elhanyagolható, hogy az orr összeköttetésben van a szemet tisztító-nedvesítő könnycsatornával és segít a felesleges tisztítófolyadék, a könny elvezetésében. Az orrjárathoz csatlakoznak a melléküregek, amelyeknek a tisztulása, szellőzése, a felesleges váladék levezetése szintén az orron keresztül történik.

Levegőt!

Az orr az egészséges légzés eszköze, hiszen nemcsak utat ad a levegő beáramlásának, hanem egyben elő is készíti, kezeli a tüdő felé továbbított levegőt. Nézzük, hogyan!

Az orrjáratok felszínét nedves nyálkahártya fedi, amelynek nedvesen tartásáról a váladékot termelő parányi mirigyek gondoskodnak. Az üreges, redőzött szerkezet, a többszintes orrkagylók miatt nagy felületűek a járatok, amelyek egyenletes hőmérsékletét a hajszálerek dús hálózata biztosítja. Az apró, szőrszerű nyúlványok, a csillószőrök természetes szűrőberendezésként működnek – a szennyezőanyag, a por a váladékcseppekbe ragadva válik ártalmatlanná, majd a csillók gondoskodnak ezek eltávolításáról is.

Az orr anatómiája

Ezeknek a "légkondicionáló" berendezéseknek köszönhetően az orrban a beszívott hideg levegő felmelegszik, a túl száraz, forró levegő vízpárával telítődik, a benne lévő port és egyéb szennyezőanyagokat (a bejutó baktériumok egy részét is) a csillószőrök megszűrik, a mikroszkopikus páracseppek magukhoz kötik. Így – orron át véve a levegőt – a tüdő hörgőinek érzékeny nyálkahártyája a már megszűrt és egyenletes hőmérsékletű levegővel érintkezik. Az orr védő, tisztító szerepe jelenik meg a tüsszentésben is, amikor is valamilyen irritáló hatásra automatikusan távolítja el a beszívott levegőt és azzal együtt a kellemetlenül irritáló anyagot is az orr üregéből.

Hétköznapi "orrok"

A civilizált ember általában nem tartja elsőrendű fontosságúnak a szaglás útján a külvilágból érkező információkat, bár még ma is előfordulhat, hogy életet menthet a szaglószervünk, például gázszivárgás észlelésekor, vagy ha romlott élelmiszer kerülne az asztalra. Az egészséges táplálkozáshoz, a jó étvágyhoz is nagyban hozzájárul a szaglás, amely szintén az orr feladata.

A szaglósejteket az orrüreg felső részében találjuk, ezek vannak összeköttetésben a szaglóidegekkel, pontosabban az azok végén lévő szaglógumókkal. A szaglóidegek az agyba továbbítják az ezúton szerzett információkat. Talán kevéssé ismert tény, hogy a szaglásunk kifinomultabb az ízérzékelésünknél, az ízeknél sokkal több illat elkülönítésére képes még egy átlagos szaglással rendelkező „orr” is, nem is beszélve azokról, akik kifinomult, különleges szaglóérzéküket egy-egy nagy kozmetikai cég szolgálatába állítva ezerszámra különböztetnek meg, és raktároznak el emlékezetükben illatokat.

Üregek, kürtők

Az orr nem egy különálló, zárt szerv, hanem több más szervvel is összeköttetésben áll az orr-melléküregeken, csatornákon keresztül. A szemmel a könnyelvezető csatorna köti össze, ami mindkét oldalon az alsó orrkagyló alá nyílik. A garat közelében helyezkedik el az orrmandula, amelynek az immunvédelemben van szerepe. Az orr a fülkürttel, a középfüllel is összeköttetésben van. Melléküregek is elágaznak az orr üregeiből, amelyek az arcüregekhez illetve a homloküregekhez kapcsolódnak. Az orr-melléküregek belső felszíne ugyanolyan nyálkahártyával van borítva, mint az orrüreg maga. Ezek nyálkahártyái is rendelkeznek nyáktermő mirigyekkel, az ezeket továbbító, a természetes tisztulást biztosító csillószőrökkel.

A melléküregekben termelődő nyák az orr felé ürül. Ha azonban az orrjáratok eldugulnak, például fertőzés, gyulladás, irritáció hatására fokozódó váladéktermelés és nyálkahártya-duzzanat következtében, akkor a melléküregeknek a tisztulása, légcseréje is akadályozva van, a váladék pangani kezd, ami súlyos felülfertőzéseknek lehet a kiindulópontja. Ez a szoros összeköttetés az oka annak, hogy az orrnyálkahártya duzzanata, gyulladása igen gyakran átterjed az orrmelléküregek nyálkahártyáira is, és annak is, hogy a felső légúti fertőzések, gyulladások szövődményként homloküreg-, arcüreg- illetve középfülgyulladást okozhatnak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)