Jelek, hogy allergiásak vagyunk a macskára

Egyes becslések szerint az emberek nagyjából harmadánál okoznak allergiás panaszokat a házi kedvencek, a macskaallergia azonban kétszer olyan gyakori, mint a kutyaallergia. Nézzük, milyen tünetek alapján gyanakodhatunk arra, hogy érzékenyek vagyunk a cicák által szórt allergénekre.

Bár gyakran találkozhatunk a macskaszőr-allergia kifejezéssel, az allergiás személyek panaszait valójában nem az állat szőrzete, hanem elhalt és elhullajtott hámsejtjeiben, illetve a vizelet- és nyálcseppjeiben található fehérjék okozzák. A kellemetlen tünetek szinte azonnal megjelennek, amint az érzékeny személy kontaktusba kerül ezekkel. Ilyenkor ugyanis az immunrendszer káros betolakodónak gondolja az allergént, így elkezd antitesteket termelni ellene, ezt a reakciót pedig jellegzetes testi tünetek kísérik.

A macskaallergia kétszer gyakoribb a kutyaallergiánál.
A macskaallergia kétszer gyakoribb a kutyaallergiánál. Fotó: Getty Images

Ezek a tünetek utalnak macskaallergiára

Ha egy macska közelében viszketni kezd a szemünk és/vagy az orrunk, illetve szemvörösség, tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel allergiásak vagyunk. Emellett asztmás panaszok - légzési nehézségek, zihálás, gyakori köhögés -, az arcon, a nyakon vagy a mellkason pedig kiütések is felléphetnek. Kezeletlen allergia esetén hosszú távon tartós fáradtságot és folyamatos köhögést is tapasztalhatunk.

A pontos diagnózis elengedhetetlen

Hihetetlen, ilyen a vízallergia - részletek itt .

Macskaallergia gyanúja esetén érdemes mielőbb felkeresni egy allergológus szakembert, mert előfordulhat, hogy valójában nem is konkrétan a macska váltja ki a panaszokat, hanem a bundáján megtapadt por vagy pollen. Ennek kiderítésére az orvos allergiateszt - bőr- vagy vérvizsgálat - elvégzését javasolja majd, a pontos diagnózis felállítását követően pedig előírja a kezelési módot, amely hatékonyan enyhítheti az allergiás tüneteket. Így adott esetben nem kell lemondanunk kedvencünkről vagy a macskát tartó ismerőseink társaságáról.

Hogyan enyhíthetjük a panaszokat?

Amennyiben bebizonyosodott, hogy valóban macskaallergiával küzdünk, érdemes lépéseket tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb kellemetlenség legyen a mindennapjainkban. Nem árt, ha tudjuk, hogy azzal nem érünk el lényegi változást, ha hosszú szőrű kedvencünket egy rövidebb szőrű cicára cseréljük. Ami viszont valóban segíthet, az a fentebb már említett kezelés, amelyben fontos szerepet kapnak az antihisztaminok és az orrspray-k.

Emellett javasolt odafigyelni néhány dologra a környezetünkben is. A macska szőrét ápoljuk és keféljük rendszeresen, kedvencünk simogatása után pedig azonnal mossunk kezet. Ügyeljünk arra, hogy otthonunk - a lehetőségekhez mérten - mindig tiszta és pormentes legyen. Ajánlott például beszerezni egy légszűrő és légtisztító berendezést, illetve egy HEPA szűrős porszívót is.

Mondjunk búcsút a szőnyegeknek, illetve részesítsük előnyben a könnyen cserélhető és mosható huzattal rendelkező bútorokat. Ha van légkondicionálónk, akkor ne feledkezzünk meg a szűrők gyakori cseréjéről. A portalanítás és takarítás idejére érdemes felvenni egy arcmaszkot, hogy a szálló allergénekből minél kevesebbet lélegezzünk be. Ha pedig nyugodtan és allergénmentesen szeretnénk aludni, akkor kedvencünknek ne legyen szabad bejárása a hálószobánkba.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: