Jelek, hogy allergiásak vagyunk a macskára

Egyes becslések szerint az emberek nagyjából harmadánál okoznak allergiás panaszokat a házi kedvencek, a macskaallergia azonban kétszer olyan gyakori, mint a kutyaallergia. Nézzük, milyen tünetek alapján gyanakodhatunk arra, hogy érzékenyek vagyunk a cicák által szórt allergénekre.

Bár gyakran találkozhatunk a macskaszőr-allergia kifejezéssel, az allergiás személyek panaszait valójában nem az állat szőrzete, hanem elhalt és elhullajtott hámsejtjeiben, illetve a vizelet- és nyálcseppjeiben található fehérjék okozzák. A kellemetlen tünetek szinte azonnal megjelennek, amint az érzékeny személy kontaktusba kerül ezekkel. Ilyenkor ugyanis azimmunrendszerkáros betolakodónak gondolja az allergént, így elkezd antitesteket termelni ellene, ezt a reakciót pedig jellegzetes testi tünetek kísérik.

A macskaallergia kétszer gyakoribb a kutyaallergiánál.
A macskaallergia kétszer gyakoribb a kutyaallergiánál. Fotó: Getty Images

Ezek a tünetek utalnak macskaallergiára

Ha egy macska közelében viszketni kezd a szemünk és/vagy az orrunk, illetve szemvörösség, tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás jelentkezik, akkor nagy valószínűséggel allergiásak vagyunk. Emellett asztmás panaszok - légzési nehézségek, zihálás, gyakori köhögés -, az arcon, a nyakon vagy a mellkason pedig kiütések is felléphetnek. Kezeletlen allergia esetén hosszú távon tartós fáradtságot és folyamatos köhögést is tapasztalhatunk.

A pontos diagnózis elengedhetetlen

Hihetetlen, ilyen a vízallergia - részletek itt.

Macskaallergia gyanúja esetén érdemes mielőbb felkeresni egy allergológus szakembert, mert előfordulhat, hogy valójában nem is konkrétan a macska váltja ki a panaszokat, hanem a bundáján megtapadt por vagy pollen. Ennek kiderítésére az orvos allergiateszt - bőr- vagy vérvizsgálat - elvégzését javasolja majd, a pontos diagnózis felállítását követően pedig előírja a kezelési módot, amely hatékonyan enyhítheti az allergiás tüneteket. Így adott esetben nem kell lemondanunk kedvencünkről vagy a macskát tartó ismerőseink társaságáról.

Hogyan enyhíthetjük a panaszokat?

Amennyiben bebizonyosodott, hogy valóban macskaallergiával küzdünk, érdemes lépéseket tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb kellemetlenség legyen a mindennapjainkban. Nem árt, ha tudjuk, hogy azzal nem érünk el lényegi változást, ha hosszú szőrű kedvencünket egy rövidebb szőrű cicára cseréljük. Ami viszont valóban segíthet, az a fentebb már említett kezelés, amelyben fontos szerepet kapnak az antihisztaminok és az orrspray-k.

Emellett javasolt odafigyelni néhány dologra a környezetünkben is. A macska szőrét ápoljuk és keféljük rendszeresen, kedvencünk simogatása után pedig azonnal mossunk kezet. Ügyeljünk arra, hogy otthonunk - a lehetőségekhez mérten - mindig tiszta és pormentes legyen. Ajánlott például beszerezni egy légszűrő és légtisztító berendezést, illetve egy HEPA szűrős porszívót is.

Mondjunk búcsút a szőnyegeknek, illetve részesítsük előnyben a könnyen cserélhető és mosható huzattal rendelkező bútorokat. Ha van légkondicionálónk, akkor ne feledkezzünk meg a szűrők gyakori cseréjéről. A portalanítás és takarítás idejére érdemes felvenni egy arcmaszkot, hogy a szálló allergénekből minél kevesebbet lélegezzünk be. Ha pedig nyugodtan és allergénmentesen szeretnénk aludni, akkor kedvencünknek ne legyen szabad bejárása a hálószobánkba.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)