Mikor indokolt a lázcsillapítás?

A lázcsillapítással kapcsolatban időről időre felüti a fejét a vita, mikor kell, illetve kell-e egyáltalán lázat csillapítani. És ha igen, hogyan.

Mit kell kezdeni a lázzal?

Számos tévhit kering a témával kapcsolatban, így sokan nem tudják, pontosan mit is kell kezdeni a lázzal . Azonnal el kell kezdeni csillapítani? Vagy érdemes egy ideig kicsit inkább lázasnak maradni? Vannak, akik gyógyszerek helyett a természetes kezelési módokra esküsznek, míg mások szerint a hűtőfürdő és priznic többnyire csak kínzás a testnek, és állítják, a világ fejlett országaiban ezen technika már sehol sem javasolt. Hogy mi az igazság, és mi most a legfrissebb álláspont a lázról, azt dr. Kovács Tibor csecsemő - és gyermekgyógyász , a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója mondta el a Házipatika.comnak.

láz
Kell csillapítani a lázat?

Le kell csillapítani a lázat?

"A lázcsillapítás-ellenesek úgy gondolják, hogy csak akkor kell lázat csillapítani , ha a gyermeknek rossz a közérzete. Az a hivatkozási alap, hogy vannak olyan gyerekek, akik lázasan is vidáman szaladgálnak, és akkor felesleges lázcsillapítóval tömködni őket. Itt azonban van némi ellentmondás. Valóban léteznek ilyen gyerekek, de a többségre nem ez jellemző. A szülők ugyanis éppen akkor figyelnek fel a lázra, amikor a csemete bágyadtabb, nem a megszokott tevékenységét végzi, vagyis innen ismerhető fel, hogy valami készül nála.

Tények és tévhitek a gyermekkori lázcsillapításról A lázat a múltban veszélyes tünetnek tartották mind a betegek, mind az orvostudomány. Az infekciók eredményes kezelésével és megelőzésével a láz mára Európában és a gazdaságilag fejlett országokban többnyire enyhe lefolyású vírusfertőzések kísérő tünete. Itt írtunk a témáról korábban.

Szerintem az igazság az, hogy a láz önmagában egy jótékony reakciója a szervezetnek. Megemelkedik a testhőmérséklet, ami a kórokozóknak már nem jelent ideális szaporodási környezetet. Tehát ezzel a védekezésünket természetes módon növeljük. Ezért nem kell teljes láztalanságra törekedni: egy mérsékelten magas láz tehát mindenképpen hasznos reakció a test részéről. Az is igaz, hogy a szevezet védekező sejtjei is jobban szaporodnak a megemelkedett testhőmérsékleten, vagyis a saját védelmünket indokolatlanul felesleges visszafognunk.

Ki kell használnunk a lehetőséget!

Azért akinek magasabb láza van , vagy nagyon megviseli az általános állapotuk, nyilván tőlük dőreség lenne azt kérni, hogy tűrjék a lázat. Egy szülő leginkább azzal segíthet a gyermekének, hogy a közérzetét javítja. De nem követ el a szülő semmilyen hibát, ha lázcsillapítót ad a gyereknek."

A fizikális lázcsillapítás

"A priznic, vagy éppen a hűtőfürdő sokak szerint teljesen felesleges és ártalmas, továbbá igazi kínzásnak számít. A hatákony fizikai lázcsillapítás lényege azonban, hogy a testből a hő a környezetbe távozzon, így ér el lehülést az adott szervezetben. Ha túl nagy a hőmérsékletkülönbség, akkor valóban kellemetlen élmény lehet, de ha a priznicet kellemes hőmérsékletről indítjuk, akkor sokkal elviselhetőbbé válik a dolog.

A hűtőfürdő esetében ugyanez a helyzet. Ha a beteg a testhőmérsékletével azonos vízbe ül bele, nem fog borzongást érezni. Ha pedig fokozatosan hűti a vizet, a hőáramlás meg fog indulni. Ezek a módszerek viszonylag gyors hűtést eredményezhetnek, tartósságuk azonban soha nem fog megegyezni a lázcsillapítókéval . A legjobb tehát ezekkel javítani és segíteni a gyógyszerek hatását" - javasolja a szakértő.

Lázcsillapító növények a kertből és a konyhából Az influenzás megbetegedések kellemetlen velejárója a láz. Bizonyos fokig normális jelenségről van szó, mégis, ha 38 fok fölé emelkedik, lázcsillapításra van szükség. Gyógyteákkal, fűszerekkel és könnyű ételekkel segíthetjük a gyógyulást.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra