Mikor indokolt a lázcsillapítás?

A lázcsillapítással kapcsolatban időről időre felüti a fejét a vita, mikor kell, illetve kell-e egyáltalán lázat csillapítani. És ha igen, hogyan.

Mit kell kezdeni a lázzal?

Számos tévhit kering a témával kapcsolatban, így sokan nem tudják, pontosan mit is kell kezdeni a lázzal . Azonnal el kell kezdeni csillapítani? Vagy érdemes egy ideig kicsit inkább lázasnak maradni? Vannak, akik gyógyszerek helyett a természetes kezelési módokra esküsznek, míg mások szerint a hűtőfürdő és priznic többnyire csak kínzás a testnek, és állítják, a világ fejlett országaiban ezen technika már sehol sem javasolt. Hogy mi az igazság, és mi most a legfrissebb álláspont a lázról, azt dr. Kovács Tibor csecsemő - és gyermekgyógyász , a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója mondta el a Házipatika.comnak.

láz
Kell csillapítani a lázat?

Le kell csillapítani a lázat?

"A lázcsillapítás-ellenesek úgy gondolják, hogy csak akkor kell lázat csillapítani , ha a gyermeknek rossz a közérzete. Az a hivatkozási alap, hogy vannak olyan gyerekek, akik lázasan is vidáman szaladgálnak, és akkor felesleges lázcsillapítóval tömködni őket. Itt azonban van némi ellentmondás. Valóban léteznek ilyen gyerekek, de a többségre nem ez jellemző. A szülők ugyanis éppen akkor figyelnek fel a lázra, amikor a csemete bágyadtabb, nem a megszokott tevékenységét végzi, vagyis innen ismerhető fel, hogy valami készül nála.

Tények és tévhitek a gyermekkori lázcsillapításról A lázat a múltban veszélyes tünetnek tartották mind a betegek, mind az orvostudomány. Az infekciók eredményes kezelésével és megelőzésével a láz mára Európában és a gazdaságilag fejlett országokban többnyire enyhe lefolyású vírusfertőzések kísérő tünete. Itt írtunk a témáról korábban.

Szerintem az igazság az, hogy a láz önmagában egy jótékony reakciója a szervezetnek. Megemelkedik a testhőmérséklet, ami a kórokozóknak már nem jelent ideális szaporodási környezetet. Tehát ezzel a védekezésünket természetes módon növeljük. Ezért nem kell teljes láztalanságra törekedni: egy mérsékelten magas láz tehát mindenképpen hasznos reakció a test részéről. Az is igaz, hogy a szevezet védekező sejtjei is jobban szaporodnak a megemelkedett testhőmérsékleten, vagyis a saját védelmünket indokolatlanul felesleges visszafognunk.

Ki kell használnunk a lehetőséget!

Azért akinek magasabb láza van , vagy nagyon megviseli az általános állapotuk, nyilván tőlük dőreség lenne azt kérni, hogy tűrjék a lázat. Egy szülő leginkább azzal segíthet a gyermekének, hogy a közérzetét javítja. De nem követ el a szülő semmilyen hibát, ha lázcsillapítót ad a gyereknek."

A fizikális lázcsillapítás

"A priznic, vagy éppen a hűtőfürdő sokak szerint teljesen felesleges és ártalmas, továbbá igazi kínzásnak számít. A hatákony fizikai lázcsillapítás lényege azonban, hogy a testből a hő a környezetbe távozzon, így ér el lehülést az adott szervezetben. Ha túl nagy a hőmérsékletkülönbség, akkor valóban kellemetlen élmény lehet, de ha a priznicet kellemes hőmérsékletről indítjuk, akkor sokkal elviselhetőbbé válik a dolog.

A hűtőfürdő esetében ugyanez a helyzet. Ha a beteg a testhőmérsékletével azonos vízbe ül bele, nem fog borzongást érezni. Ha pedig fokozatosan hűti a vizet, a hőáramlás meg fog indulni. Ezek a módszerek viszonylag gyors hűtést eredményezhetnek, tartósságuk azonban soha nem fog megegyezni a lázcsillapítókéval . A legjobb tehát ezekkel javítani és segíteni a gyógyszerek hatását" - javasolja a szakértő.

Lázcsillapító növények a kertből és a konyhából Az influenzás megbetegedések kellemetlen velejárója a láz. Bizonyos fokig normális jelenségről van szó, mégis, ha 38 fok fölé emelkedik, lázcsillapításra van szükség. Gyógyteákkal, fűszerekkel és könnyű ételekkel segíthetjük a gyógyulást.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Nagyrészt derült vagy fátyolfelhős idő várható, majd az éjszaka második felében már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Este a Dunántúl nyugati, délnyugati részeire besodródhatnak csapadékgócok, majd az éjszaka második felében már másutt is kialakulhatnak záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel keleten, délkeleten. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon egyre több helyen feltámad, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul. Északkeleten néhol ennél pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra