Mikor indokolt a lázcsillapítás?

A lázcsillapítással kapcsolatban időről időre felüti a fejét a vita, mikor kell, illetve kell-e egyáltalán lázat csillapítani. És ha igen, hogyan.

Mit kell kezdeni a lázzal?

Számos tévhit kering a témával kapcsolatban, így sokan nem tudják, pontosan mit is kell kezdeni a lázzal. Azonnal el kell kezdeni csillapítani? Vagy érdemes egy ideig kicsit inkább lázasnak maradni? Vannak, akik gyógyszerek helyett a természetes kezelési módokra esküsznek, míg mások szerint a hűtőfürdő és priznic többnyire csak kínzás a testnek, és állítják, a világ fejlett országaiban ezen technika már sehol sem javasolt. Hogy mi az igazság, és mi most a legfrissebb álláspont a lázról, azt dr. Kovács Tibor csecsemő - és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója mondta el a Házipatika.comnak.

láz
Kell csillapítani a lázat?

Le kell csillapítani a lázat?

"A lázcsillapítás-ellenesek úgy gondolják, hogy csak akkor kell lázat csillapítani, ha a gyermeknek rossz a közérzete. Az a hivatkozási alap, hogy vannak olyan gyerekek, akik lázasan is vidáman szaladgálnak, és akkor felesleges lázcsillapítóval tömködni őket. Itt azonban van némi ellentmondás. Valóban léteznek ilyen gyerekek, de a többségre nem ez jellemző. A szülők ugyanis éppen akkor figyelnek fel a lázra, amikor a csemete bágyadtabb, nem a megszokott tevékenységét végzi, vagyis innen ismerhető fel, hogy valami készül nála.

Tények és tévhitek a gyermekkori lázcsillapításról A lázat a múltban veszélyes tünetnek tartották mind a betegek, mind az orvostudomány. Az infekciók eredményes kezelésével és megelőzésével alázmára Európában és a gazdaságilag fejlett országokban többnyire enyhe lefolyású vírusfertőzések kísérő tünete. Itt írtunk a témáról korábban.

Szerintem az igazság az, hogy a láz önmagában egy jótékony reakciója a szervezetnek. Megemelkedik a testhőmérséklet, ami a kórokozóknak már nem jelent ideális szaporodási környezetet. Tehát ezzel a védekezésünket természetes módon növeljük. Ezért nem kell teljes láztalanságra törekedni: egy mérsékelten magas láz tehát mindenképpen hasznos reakció a test részéről. Az is igaz, hogy a szevezet védekező sejtjei is jobban szaporodnak a megemelkedett testhőmérsékleten, vagyis a saját védelmünket indokolatlanul felesleges visszafognunk.

Ki kell használnunk a lehetőséget!

Azért akinek magasabb láza van, vagy nagyon megviseli az általános állapotuk, nyilván tőlük dőreség lenne azt kérni, hogy tűrjék a lázat. Egy szülő leginkább azzal segíthet a gyermekének, hogy a közérzetét javítja. De nem követ el a szülő semmilyen hibát, ha lázcsillapítót ad a gyereknek."

A fizikális lázcsillapítás

"A priznic, vagy éppen a hűtőfürdő sokak szerint teljesen felesleges és ártalmas, továbbá igazi kínzásnak számít. A hatákony fizikai lázcsillapítás lényege azonban, hogy a testből a hő a környezetbe távozzon, így ér el lehülést az adott szervezetben. Ha túl nagy a hőmérsékletkülönbség, akkor valóban kellemetlen élmény lehet, de ha a priznicet kellemes hőmérsékletről indítjuk, akkor sokkal elviselhetőbbé válik a dolog.

A hűtőfürdő esetében ugyanez a helyzet. Ha a beteg a testhőmérsékletével azonos vízbe ül bele, nem fog borzongást érezni. Ha pedig fokozatosan hűti a vizet, a hőáramlás meg fog indulni. Ezek a módszerek viszonylag gyors hűtést eredményezhetnek, tartósságuk azonban soha nem fog megegyezni a lázcsillapítókéval. A legjobb tehát ezekkel javítani és segíteni a gyógyszerek hatását" - javasolja a szakértő.

Lázcsillapító növények a kertből és a konyhából Az influenzás megbetegedések kellemetlen velejárója a láz. Bizonyos fokig normális jelenségről van szó, mégis, ha 38 fok fölé emelkedik, lázcsillapításra van szükség. Gyógyteákkal, fűszerekkel és könnyű ételekkel segíthetjük a gyógyulást.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: