Lázgörcs: súlyos betegséget jelezhet

Lázgörcs általában a láz megemelkedésének időszakában alakul ki, és rendkívül ijesztő tüneteket produkál. Mennyire veszélyes ez az állapot, és hogyan kezelhető ilyenkor a beteg?

Elsősorban a 3 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekeknél alakulhat ki lázgörcs, a tinédzserkor kezdete után már csak nagyon ritkán jelentkeznek a kellemetlen panaszok. Általában akkor jelentkezik, ha a gyermek testhőmérséklete hirtelen megugrik, 39-40 fokig emelkedik. Általában valamilyen gyulladás vagyfertőzéshatására alakul ki, de az is előfordulhat, hogy védőoltást követően jelentkezik a gyermeknél. Fontos azonban, hogy a lázcsillapítást és a tünetek enyhülését követően is orvoshoz vigyük a gyermeket, a lázgörcs mögött ugyanis súlyos betegségek is állhatnak!

A gyerekek 2-5 százalékánál fordul elő lázgörcs, többnyire 3 hónapos és 5 éves kor között. Mivel az esetek harmadában ismétlődhet, fontos megfelelően felkészülni rá. Kialakulásáról és kezeléséről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Lázgörcs: mikor hívjunk mentőt?

A lázgörcs a szülők számára rendkívül ijesztő tünetekkel jelentkezhet: a gyermek légzése nehézzé, hörgővé válik, izmai befeszülnek, végtagrángások jelentkeznek. A nyak merevvé válhat, és hányinger, hányás is kísérheti a panaszokat. Utóbbi esetén fontos, hogy a gyermeket az oldalára fektessük, nehogy elzáródjanak a légutak. Sokan az epilepsziával tévesztik össze a tüneteket, ezek azonban 4-5 percen belül enyhülnek, majd a gyermek kábulttá, fáradttá válik, és elalszik.

A lázgörcs ijesztő tünetekkel jelentkezhet, de legtöbbször gyorsan el is múlik
A lázgörcs ijesztő tünetekkel jelentkezhet, de legtöbbször gyorsan el is múlik

A lázgörcs elsődleges oka a magas testhőmérséklet, illetve a testhőmérséklet hirtelen megemelkedése, fontos azonban, hogy a tünetek enyhülését követően egy háziorvossal is egyeztessünk, hogy kizárhasson olyan súlyosabb betegségeket - elsősorban az agyhártya- és agyvelőgyulladást -, amelyek szintén okozhatnak lázgörcsöt. Abban az esetben, ha a roham tíz percet követően sem enyhül, illetve a gyermeknél súlyos mértékű hányás jelentkezik, a tüneteket légzésleállás kísérheti. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni!

Maga a lázgörcs csak ritkán okoz szövődményeket, illetve a gyermekeknél fejlődési rendellenességgel sem jár. Egyes kutatások ugyan igazolták, hogy a lázgörccsel küzdő gyermekeknél 1-2 százalékkal nőtt azepilepsziakialakulásának esélye, a legnagyobb veszélyt mégis a görcs mögött álló, esetleges betegségek jelentik.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)