Fogzás: hogyan nyugtassuk meg a babát?

Vannak kisbabák, akik viszonylag könnyedén viselik a tejfogak kibújását, mások azonban nagyon megszenvedik ezt az időszakot - és velük együtt a család nyugalmának is lőttek. Mit tehetünk, hogy enyhítsük a fájdalmat?

Az első tejfogak háromhónapos kor után és egyéves kor előtt bújnak elő, leggyakrabban féléves kor táján. Duzzadt, elfehéredő íny, erős nyálzás, gyakori éjszakai felriadás (amúgy jó alvó gyermekeknél is), sok sírás hívja fel a szülők figyelmét a fogak előtörésére. Vannak babák, akiknél egy-két napig tart egy-egy fog kibújásakor a nyugtalanság, de más babáknál akár hetekig, hónapokig is elhúzódhat, egybefolyik a nyűgös időszak és erősebb tünetekkel jár.

10+1 tipp a hasfájós babák szüleinek A folyton sírós újszülöttek megnyugtatására egyelőre nincs csodaszer, praktikák azonban léteznek. Nem mindegy, hogyan és mikor szoptatunk, de egy hordozókendő, vagy épp egy kis masszírozás is jó eredményt hozhat. Kattintson!

A baba maga is próbálja enyhíteni a tüneteket: folyton rág, mindent a szájába vesz. A fogzást jelezheti hőemelkedés, ritkábbanlázis. A fokozott nyálzás miatt a babák széklete jellemzően lazábbá válik, kicsípődhet a bőr a popsijukon - ezt kenőcsökkel, hintőporokkal, krémekkel kezelhetjük, illetve előzhetjük meg. Fontos azonban, hogy a hasmenést és a lázat ne fogjuk automatikusan a fogzásra, mert lehet, hogy valamilyenfertőzésokozza - ennek eldöntését pedig bízzuk az orvosra.

A fájdalom mint előjel

A fogzási fájdalom, az erős nyálzás már jóval az első fogak áttörése előtt jelentkezhet. Először általában az alsó, azután a felső metszőfogak bújnak elő, majd sorban az oldalsó metszőfogak, a szemfogak, majd az elülső, végül pedig a hátsó őrlőfogak. Ovis korukra mind a húsz tejfoguk kinő.

A fogzás folyamatát nem lehet gyorsítani, de vannak praktikák, amelyekkel afájdalomcsillapítható. Jó szolgálatot tehet az ínymasszázs, vagyis a finoman (esetleg hűsítő, fájdalomcsillapító, antibakteriális fogzselével) átdörzsölt íny - fontos, hogy tiszta kézzel végezzük. A fogzási fájdalmat enyhítő leggyakrabban alkalmazott, recept nélkül is megvásárolható gél helyi érzéstelenítőt és gyulladáscsökkentő hatású anyagokat tartalmaz. Naponta két-háromszor alkalmazható: célszerű étkezést követően, illetve lefekvés előtt használni. A rákenés után körülbelül 15-20 percig tart az érzéstelenítő hatás, ami elegendő idő lehet a csecsemő esti elaltatásához.

A szilikon rágókák is enyhíthetik a gyerek fájdalmát
A szilikon rágókák is enyhíthetik a gyerek fájdalmát

A fogzási időszakban a nyál kimarhatja a szájkörnyéki bőrt, kiütéseket, sebeket okozhat. Ennek megelőzésére jók a patikai, zsíros (például vazelint tartalmazó), antiszeptikus hatású kenőcsök.

Praktikus fájdalomcsillapító eszköz a hideg (fém)kiskanál. Tegyük be egy kicsit a hűtőbe (ne a fagyasztóba, mert fagyási sérülést okozhatunk vele), majd nyomjuk oda a duzzadt ínyhez a fonákját. Hasonló elven működnek a hűthető gumi, illetve szilikon rágókák, ezeket odaadhatjuk a gyermeknek, és miközben rágcsálja, hűsíti a fájdalmas területet. Figyeljünk, hogy csak jó minőségű, bababarát, BPA- és PVC-mentes terméket adjunk a gyermeknek.

A hűvös gyümölcspüré és joghurt is jó, amennyiben már nemcsak anyatejjel tápláljuk a babát. Bevethető egy hideg vízzel megtöltött cumisüveg vagy itatópohár is, esetleg egy tiszta textilpelus vizes csücske rágcsálásra.

Az anyatej fájdalomcsillapító hatása

Nem véletlen, hogy ebben az időszakban egyes babák sokat szopnak. Az anyatejben lévő hormonok fájdalomcsillapító és nyugtató hatásúak, így könnyebben mehet az elalvás is. Ha nagyon nyugtalan a baba, akkor próbáljuk meg elterelni a figyelmét a fájdalomról. A meleg vízben pancsolás segíthet ellazulni, de egy közös hancúrozás, nagy séta is javíthat a baba hangulatán. Fájdalomcsillapítót semmiképpen se adjunk a babának, csak akkor, ha előtte konzultáltunk erről a házi gyermekorvossal.

Az első fogak kibújásakor érdemes beszereznünk az első babafogkefét - fogkrémre nincs szükség, amíg a gyermek nem tudja kiköpni. Már kaphatók olyan fogkefék, amelyek rágókák is egyben, kézbe lehet adni, így a baba megszokja a használatát és formáját, és később sem fog idegenkedni tőle.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)