A lázcsillapítás leghatékonyabb módjai

Az őszi-téli időszakban sokkal többen betegednek meg, mint az év többi részében. A megfázásokat gyakran láz is kíséri. Mit tehetünk ilyenkor? Mutatjuk a helyes lázmérés alapszabályait, és a legjobb lázcsillapítási praktikákat.

Annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb értéket kapjuk, érdemes betartani néhány alapszabályt. Ha a szánkban szeretnénk megmérni testhőmérsékletünket, akkor evés, ivás, dohányzás vagy meleg fürdő után legalább negyedórát várjunk, ezek ugyanis módosíthatják az eredményt. Ha letelt a 15 perc, helyezzük a lázmérőt a nyelvünk alá. Itt két kis pont található, ezek az úgynevezett hőzsákok. Ha a nyelv alatti "zsebekben" mér a lázmérő hegye - jobb vagy bal oldalon -, akkor közelebb van az erekhez, így nagy valószínűséggel pontosabb értéket kapunk, mintha a szájpadlásunkon mérnénk. Az fontos, hogy hőmérőt ne a fogunkkal, hanem az ajkainkkal tartsuk a helyén, közben pedig az orrunkon át lélegezzünk. Az eszközt használat után hideg, szappanos vízzel vagy alkohollal tisztítsuk le.

láz, lázmérés, lázas beteg, lázcsillapítás, lázcsillapító módszerek,
láz, lázmérés, lázas beteg, lázcsillapítás, lázcsillapító módszerek,

Mit tegyünk láz esetén?

Aláznem betegség, hanem egy tünet. A rövid ideig tartó magasabb hőmérsékletnek jó hatásai is lehetnek: néhány kórokozó elpusztul, a fehérvérsejtek viszont gyorsabban szaporodnak, így a betegség rövidebb idő alatt leküzdhető. A szakemberek ezért nem ajánlják, hogy azonnal csillapítsuk a lázunkat.

Lázcsillapítás: mikor kell, mikor nem? A választ itt találja!

Az evést nem kell feltétlenül erőltetni, viszont nem szabad elfeledkezni a hidratálásról. Igyunk sok hígított gyümölcslét, fűzfakéreg- vagy hársfateát, de akár szopogathatunk jégkockát vagy fagyasztott gyümölcsöt is. A hidegvizes borogatás, valamint a hónalj és az ágyék nedves szivaccsal való átdörzsölése is segíthet lejjebb vinni a lázat. A test többi részét pedig takarjuk be rétegesen. Ha túl melegünk lenne, dobjunk le egy réteget, de ha fázunk, vegyük vissza.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a láz mellett fej- és nyakfájdalom, súlyos köhögés, hányás, tartós hasmenés, légzés közben fellépőfájdalomvagy légzési nehézség is jelentkezik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Akkor is keressük fel háziorvosunkat, ha a láz mellé arcfájdalom, sárga vagy zöld orrváladék, bőrkiütés, véraláfutás, esetleg vérzés társul. Ha 38 Celsius-foknál magasabb lázunk van, de semmilyen otthoni praktikával sem tudjuk lejjebb vinni, vagy ha 39,5 foknál magasabb értéket mértünk, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat vagy hívjuk ki az ügyeletes orvost!

Forrás: prevention.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: