Zöld hályog vagy szürke hályog: mi a különbség?

Ha bárkit megkérnénk arra, hogy mondjon néhány szembetegséget, akkor szinte biztos, hogy az elsők között említené a szürke és zöld hályogot. Ezen kórképek nevét ugyanis sokan ismerik – azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy mi a kettő között a különbség. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Mivel az éleslátás mindennapi feladataink ellátása mellett a biztonságunk érdekében is elengedhetetlen, igen bosszantó tud lenni, amikor látásunk romlani kezd, a körülöttünk lévő világ pedig fokozatosan elhomályosodik. Ennek hátterében a rövidlátáson kívül számos ok állhat, egyebek mellett a glaukóma (más néven zöld hályog), vagy akár a katarakta (szürke hályog) is. Az alábbiakban e két kórképet ismertetjük részletesebben.

Mit kell tudni a zöld hályogról?

A zöld hályog egy alattomos szembetegség, amely kezeletlenül hagyva folyamatos és visszafordíthatatlan látásromlással jár, a legrosszabb esetben pedig vaksághoz vezethet. Meglepően sok, mintegy 65 millió embert érint világszerte, és ezzel a glaukómát a súlyos látásromlás második leggyakoribb okaként tartják számon. Az érintettek csaknem tizede mindkét szemére megvakult a betegség következtében.

Mivel a probléma kezdetben még gyakran tünetmentes, nagyon fontos a szűrés, vagyis a rendszeres szemvizsgálat és szemnyomásmérés. Sokszor ugyanis a kórosan nagy (21 Hgmm feletti) szemnyomás az egyetlen gyanús jel, ami felhívja a figyelmet a látóideg pusztulására. Ezenkívül, ha mégis jelentkeznek tünetek, akkor jellemzően az alábbiakat észlelhetjük:

  • fejfájás,
  • szem- és szemkörnyékfájdalom,
  • homályos látás,
  • kivörösödött szemek,
  • kőkemény szemgolyók.

Árulkodó lehet még a szaruhártya zöldes-szürkés színe és a tágult pupilla is, valamint az, ha a fénybe nézve szivárványszerű karikát látunk.

A családi előfordulás, más szemészeti betegségek, a cukorbetegség, az öregkor, a magas vérnyomás és a migrén fokozhatja a betegség kialakulásának kockázatát. Kezelési módszerei közé tartoznak a szemcseppek, a lézeres kezelések és a szemműtétek. Terápiájának célja, hogy csökkenjen a kórosan nagy szemnyomás, hogy a látóideg ne károsodjon tovább.

A szürke hályog is okozhat látásproblémát

A görög katarakta kifejezés vízesést jelent, amely arra utal, hogy a látásunk idővel olyan lesz, mintha egy vízfüggönyön keresztül kémlelnénk a világot. De a probléma másik neve, a szürke hályog is igen kifejező, a betegség ugyanis a szemlencse elszürkülésével jár. Az idősebb korosztályokban igen gyakori, de fiatalabbakat is érinthet. A fokozatos látásromlás mellett a szem fényérzékenysége, illetve az egyik szem letakarásakor jelentkező kettős látás is figyelmeztethet minket arra, hogy valami gond van a látószervünkkel. Árulkodó lehet továbbá, ha erős fényben vagy félhomályban a normálisnál rosszabbul látunk, illetve, ha zavaró káprázást érzékelünk. Egyebek mellett az öregedés, a dohányzás, a szemet ért sérülések és a cukorbetegség is hajlamosíthat a betegségre.

A szemészeti ellátásban és a szemről írt ismeretterjesztő írásokban gyakran jelennek meg olyan szakkifejezések, amik a legtöbb embernek nem sokat mondanak. A szem betegségeinek és azok kezelési módszereinek megértéséhez viszont érdemes tisztában lenni legalább néhány alapfogalommal. 13 szemészeti alapfogalmat ismertetünk.

A legfontosabb különbségek

Mint a fentiekből látható, mindkét betegség látásromlást eredményez, ráadásul mindkettőnek létezik veleszületett formája is. Azonban számos ponton eltér egymástól a két probléma.

Az egyik legfontosabb különbség, hogy a zöld hályog a látóideg megbetegedése, míg a szürke hályog a szemlencsét érinti. A zöld hályogról tudni kell továbbá, hogy az elnevezés nem egyetlen kóros állapotot takar, hanem több különböző típusú probléma gyűjtőneve. A probléma több fajtája is öröklődhet, a szürke hályog kialakulását tekintve azonban sokkal kevesebb szerepet játszik a genetikai tényező.

A jellemző tüneteket nézve kiemelendő, hogy a zöld hályog gyakran jár szemfájdalommal, míg a szürke hályog egy fájdalommentes elváltozás. (Ha a homályos látás és a fényérzékenység mellé fájdalom is társul, akkor inkább valamilyen fertőzésre vagy gyulladásra kell gyanakodnunk.) Fontos tudni ugyanakkor, hogy a szürke hályog miatt eldeformálódó, illetve megnagyobbodó szemlencse az esetek egy részében zöld hályog kialakulásához is vezethet, ezért nagyon fontos a rendszeres szakorvosi kontroll. A szürke hályog kizárólag műtéti úton gyógyítható, amely során az elszürkült szemlencsét műlencsére cserélik, amelynek számos fajtája elérhető, akár olyan is, amely szemüveg-függetlenséget biztosíthat. A zöld hályog azonban élethosszig tartó terápiát igényel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra