Visszafordítható a gyógyíthatatlannak hitt vakság

A fejlett országokban a látás elvesztésének leggyakoribb oka az időskori makula degeneráció (AMD). Világszerte mintegy 30 millió embert érint ez a visszafordíthatatlan betegség. Legalábbis eddig az volt.

Pete Coffey, a University College London professzora egy új eljáráson dolgozik – és teszteli sikerrel – ami képes megállítani a betegséget és visszaadni a betegek látását.

Az AMD az ideghártya sejtjeinek pusztulásával jár, először egy fekete foltként jelenik meg a látómezőben, majd egyre szélesebbre nő, míg végül az ember már az arcokat sem képes megkülönböztetni.

Negyvenéves kor felett számos szemészeti probléma keserítheti meg a mindennapjainkat, és az idősebbek közül nagyon kevesen vannak, akik nem szemüvegesek. Melyek a gyakoribb időskori szembetegségek? Kattintson! Coffey eljárásban – amit egy idős betegnél már alkalmaztak – a szemsebészek egy három milliméter széles poliészter foltra rögzítettek sejteket és ezeket helyezték a retina mögé. Természetesen őssejtekről van szó, amik képesek bármilyen sejtté alakulni. Hat hónappal műtét után a páciens látása teljesen normális, ami hatalmas győzelem a betegség felett.

Visszafordítható és megszüntethető az időskori makuladegeneráció

Coffey és csapata még időben hajtotta végre a műtétet és sikerült is megmenteni a beteg látását . A professzor szerint az idő nagyon fontos tényező, az AMD-t még korán kell elkapni, hogy a folyamat visszafordítható legyen.

A kísérlet során további kilenc beteget kezelnek majd, és ha sikeresnek bizonyulnak, Coffey reményei szerint az eljárás olyan rutin beavatkozás lesz, mint egy szürkehályog-műtét . Ez azt jelentené, hogy a milliók életén tudnának javítani az orvosok.

Coffey-t, elmondása szerint egy, a Svédországban Anders Bjorklund által vezetett csapat munkája inspirálta, akik azzal kísérleteztek, hogy a sejtátültetéssel gyógyítsák a Parkinson-kórt .

Forrás: CNN

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: