Veszélyben van a szemünk a vízparton

Vízparton akár dupla mennyiségű UV sugárzás érheti a szemet - figyelmeztet Homoki Imre, a Magyar Látszerész Szövetség alelnöke.

A víztükörről visszaverődő napsugarak összeadódnak a természetes sugárzással, ezért különösen fontos a valóban jó UV szűrővel rendelkező szemüveg viselése. Mivel az embereknek csak 20 százaléka van tisztában ezzel, ezért országszerte létrehoztak olyan szakértői pontokat, ahol pontos tájékoztatást lehet kérni az esetleges UV ártalomról.

napszemüveg, UV sugárzás, UV védelem, vízpart,
A vízparton különösen fontos a megfelelő UV védelem. Fotó: 123rf

Ingyenesen vizsgálják a szemüvegeket

A hónap végéig ingyenes UV szűrésre várják azokat, akik szeretnék bevizsgáltatni szemüvegüket vagy napszemüvegüket fényvédelem szempontjából. A kampányhoz csatlakozó hetven optikai szaküzletben szaktanácsadást is kérhetnek az érdeklődők. A kampány célja, hogy a szakemberek felhívják az emberek figyelmét a fokozott UV terhelés szemre, illetve a szem környéki bőrre gyakorolt káros hatásaira. A kampányban részt vevő üzletek ingyenes és teljes körű szaktanácsadást nyújtanak, megvizsgálják a meglévő optikai szemüveg vagy napszemüveg UV-szűrő képességét, valamint a lencsék felületi épségét is. A kontaktlencsét viselőknek pedig speciális tanácsadást nyújtanak a védekezés kapcsán.

Fontos a védelem

Az UV sugárzás így károsítja a szemet - részletek itt!

Az erős sugárzás hosszú távon egyes szembetegségek - például a szürke hályog és a kúszóhályog - kialakulásának kockázatát is növeli. A leghatékonyabban egy megfelelő UV-szűrős napszemüveggel védekezhetünk a károsító sugarak ellen. A napszemüveg-választásnak két alapszabálya van: szerepeljen a címkéjén az UV-400 vagy a 100 százalék UV védelem felirat, és legyen minél nagyobb a lencse. Egy rossz minőségű napszemüveggel többet árthatunk a szemünk egészségének, mintha semmit sem viselnénk. Az UV szűrőt nem tartalmazó, de sötét lencséjű napszemüveg miatt a kitágult pupillán át ugyanis még több káros sugár éri a szemünket.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső