Veszélyben van a szemünk a vízparton

Vízparton akár dupla mennyiségű UV sugárzás érheti a szemet - figyelmeztet Homoki Imre, a Magyar Látszerész Szövetség alelnöke.

A víztükörről visszaverődő napsugarak összeadódnak a természetes sugárzással, ezért különösen fontos a valóban jó UV szűrővel rendelkező szemüveg viselése. Mivel az embereknek csak 20 százaléka van tisztában ezzel, ezért országszerte létrehoztak olyan szakértői pontokat, ahol pontos tájékoztatást lehet kérni az esetleges UV ártalomról.

napszemüveg, UV sugárzás, UV védelem, vízpart,
A vízparton különösen fontos a megfelelő UV védelem. Fotó: 123rf

Ingyenesen vizsgálják a szemüvegeket

A hónap végéig ingyenes UV szűrésre várják azokat, akik szeretnék bevizsgáltatni szemüvegüket vagy napszemüvegüket fényvédelem szempontjából. A kampányhoz csatlakozó hetven optikai szaküzletben szaktanácsadást is kérhetnek az érdeklődők. A kampány célja, hogy a szakemberek felhívják az emberek figyelmét a fokozott UV terhelés szemre, illetve a szem környéki bőrre gyakorolt káros hatásaira. A kampányban részt vevő üzletek ingyenes és teljes körű szaktanácsadást nyújtanak, megvizsgálják a meglévő optikai szemüveg vagy napszemüveg UV-szűrő képességét, valamint a lencsék felületi épségét is. A kontaktlencsét viselőknek pedig speciális tanácsadást nyújtanak a védekezés kapcsán.

Fontos a védelem

Az UV sugárzás így károsítja a szemet - részletek itt!

Az erős sugárzás hosszú távon egyes szembetegségek - például a szürke hályog és a kúszóhályog - kialakulásának kockázatát is növeli. A leghatékonyabban egy megfelelő UV-szűrős napszemüveggel védekezhetünk a károsító sugarak ellen. A napszemüveg-választásnak két alapszabálya van: szerepeljen a címkéjén az UV-400 vagy a 100 százalék UV védelem felirat, és legyen minél nagyobb a lencse. Egy rossz minőségű napszemüveggel többet árthatunk a szemünk egészségének, mintha semmit sem viselnénk. Az UV szűrőt nem tartalmazó, de sötét lencséjű napszemüveg miatt a kitágult pupillán át ugyanis még több káros sugár éri a szemünket.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)