Vakoknak segít egy új találmány

A vak, illetve a látásukban korlátozott zenészek életét változtathatja meg az új eszköz, amelyet Nagy-Britanniában fejlesztettek ki.

Forradalmi ötlet

"Tapintható" karmesteri pálcát fejlesztettek ki a vak zenekari zenészek számára Angliában. A pálca olyan szenzorokkal rendelkezik, amelyek az apró mozgásokat is észlelik, az általuk küldött rádiójeleket pedig a zenészek csuklójára vagy bokájára erősített vibráló eszközök érzékelik majd. A karmester által jelzett ütemet és dinamikát a különböző fajtájú és intenzitású rezgésekből tudják majd dekódolni a látássérült zenészek.

A tapintható pálcából egyelőre egy prototípus készült, amelyet zenészekkel tesztelnek. Fejlesztése még folyamatban van, a tervező reményei szerint viszont 2020-ban már megvásárolható vagy bérelhető lesz az eszköz.

hegedű, hegedűművész, zenész, zenekar, vak, látássérült
Az új eszközzel a látássérült hegedűművészeknek is könnyebb dolguk lesz (Fotó: 123rf)

Jó tapasztalatok

Abie Baker hegedűművész gyerekkorában vakult meg szürkehályogműtét következtében. Ezzel az eszközzel magabiztosan tudja elkezdeni a játékot ugyanabban a pillanatban, mint zenésztársai. "Korábban a körülöttünk hallható zajokra kellett támaszkodnom. A hegedűszekcióban ülve azt hallgattam, a többiek mikor emelik fel a hangszerüket, és csak nagyjából tudtam tippelni, mikor kell játszanom. Most csak érzek egy rezgést vagy kettőt, és abból tudom, hogy mikor kell belépnem" - magyarázta a zenész.

Kevin Satizabal szólózongoristának korábban a karmesterhez közel kellett ülnie, és figyelni a lélegzetét, hogy tudja, mikor kezdjen. "De ha egy nagyzenekar közepén ülsz és mérföldekre vagy a karmestertől, akkor nagyon nehéz egy ilyen információt kiszűrni. Egy ilyen műszer gyakorlatilag hozzákapcsol a karmester mozdulataihoz" - emelte ki. A fejlesztésnek köszönhetően a zenekaroknak többé nem lehet kifogásuk a látássérült zenész alkalmazására. A technológia már lehetővé teszi, hogy ők is szerves részei lehessnek a zenekarnak.

Az eszközt Vahakn Matossian brit tervező fejlesztette ki. Munkájában az apja, Rolf Gehlhaar karmester által 2017-ben tervezett Beat Buzz karmesteri pálca inspirálta. Matossian egyébként egy olyan szervezet tagja, amely testi fogyatékossággal élő emberek számára kutat, fejleszt és tervez magas minőségű hangszereket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: