Szemüveg helyett éjszakai kontaktlencse!

A legújabb fejlesztésű éjszakai kontaktlencse úgy működik, hogy folyamatosan enyhe nyomást gyakorol a szaruhártyára, ezzel visszaformálja az eredeti alakjára, ennek következtében pedig javul a nappali látás.

Az éjszakai kontaktlencsét a rövidlátók már korábban is használhatták, de ezentúl már a korral járó látásgyengülés javítására is alkalmazható lesz a speciális lencse. A technika hasonlóan működik, mint a fogszabályzóknál, tehát gyakorlatilag a folyamatos, gyenge nyomás átalakítja a szem formáját, ezzel elősegítve az éleslátás visszatérését szemüveg, vagy műtéti beavatkozás nélkül.

Mivel a szemkorrigáló kontaktlencsét csak éjszaka kell viselni, és a korrekció kihat a nappali látásunkra, így feleslegessé válhatnak a nappali olvasószemüvegek, ráadásul mivel nappal nem kell viselni a lencsét, a szem oxigénellátása is megfelelő marad.

"Az úgynevezett öregszeműség, idegen szóval preszbiópia a legtöbb középkorú embernél jelentkezik előbb vagy utóbb, aminek következtében az embereknek távolabb kell tartaniuk szemüktől a könyvet, ha élesen szeretnék látni" - magyarázták a kutatók. "Emiatt hord az idősebb emberek többsége olvasó-, vagy bifokális szemüveget. Az öregszeműség azért alakulhat ki, mert a szaruhártya, a szem elülső, fényáteresztő része egy idő után elveszíti a rugalmasságát."

A rövidlátás oka, hogy a távoli tárgyakról jövő fénysugarak nem az ideghártya sárgafoltján, azaz nem a legélesebb látás helyén, hanem az előtt, az üvegtestben egyesülnek. Az új technika lényege, hogy egy, a személyre tervezett és éjszaka viselt kemény kontaktlencse a szaruhártya görbületét megváltoztatja. Reggel a lencse eltávolítása után szaruhártya laposabb marad, így szemüveg nélkül is jól lát a páciens, mondta dr. Paul Gifford, az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa.

A kutatások azt igazolták, hogy a szaruhártya újraformázása csak ideiglenes hatású, idővel fokozatosan visszatér a görbület eldeformálódása, ezért van szükség a lencsék éjszakai viselésére, jegyezte meg dr. Anthony Adams, az című szemészeti szaklap szerkesztője.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: