Nézzen egyet jobbra, kettőt balra!

A fáradt szem felfrissítésére többféle megoldást is választhatunk. Ha gyakran észleljük a kellemetlen tüneteket, mindig legyen nálunk olyan szemcsepp, amit erre a problémára fejlesztettek ki. De egy-két perc szemtornával is segíthetünk! Tudjon meg többet!

Az olvasás, az autóvezetés vagy éppen a számítógép előtti munka igénybe veszi és kifárasztja a szemet. A rövid távon csak kellemetlen tünet később komoly gondokat, akár látásromlást is okozhat. A szakirodalom a számítógépes munka miatti problémákat már külön névvel, a számítógépes látási szindróma (CVS - computer vision syndrome) illeti. A napi két óra monitor előtti munka egyes vélemények szerint a dolgozók több mint felénél okoz látás- és szemproblémákat, fejfájást, nyaki vagy háti fájdalmakat. Jó tudni, hogy ezek közül legalább a szemproblémák könnyen orvosolhatók, speciális szemcsepp vagy éppen szemtorna segítségével. De hogyan is fogjunk hozzá a szemtornához?

Lazítsa el szemét!

Ha rövid- vagy távollátó, akkor fokozottan ügyeljen szemeire, hiszen a fókuszálást végző izmok ilyenkor nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. A jól látók szeme is elfárad azonban egy idő múlva, és nekik is segíthet a következő gyakorlat: rendszeres időközönként szakítsa meg a munkáját, és lazítsa el a szem fókuszálást végző izmait. Mivel általában a munka során közelre tekintünk, most nézzen el távolabbra (körülbelül ötméternyi távolságba) fél-egy percig. Ha ilyen távolra nem tud nézni (mert például kisebb szobában dolgozik), már az is segíthet, ha felnéz a plafonra, vagy egyáltalán bármi olyanra fókuszál, amely az olvasási távolságnál messzebb helyezkedik el. Érdemes kevés figyelmet a szemkörüli izmoknak is szentelni. Az arc finomabb mimikai izmai, a homlok vagy a szemhéj izmai is meghálálják, ha könnyed mozdulatokkal végigsimítja őket, miközben pár másodpercre behunyja a szemét.

Még néhány apró trükk

Előzze meg a szeme kiszáradását! Ezt gyorsan meghálálja, hiszen látása élesebb lesz, és nem is fárad el annyira. A legegyszerűbb, természetes módszer a kiszáradás megelőzésére nem más, mint a rendszeres pislogás. Bizony, olvasás közben a normál érték akár felére, számítógép vagy tévé nézése közben harmadára is csökkenhet a pislogások száma!

Ügyeljen a szoba vagy iroda levegőjének páratartalmára is. A központi fűtés vagy a légkondicionálás kiszárítja a levegőt, így a szem kiszáradását is elősegíti. Ne üljön huzatos helyen, de nem jó választás a klímaberendezés által befújt levegő útjában letelepedni sem.

Ha mindezek ellenére úgy érzi, mégis elfáradt a szeme, minden félórában egy percig nézzen egy távolabbi tárgyat, vagy felváltva figyeljen egy közeli és egy távolabbi tárgyra tíz másodpercig. Sokat segíthet az is, ha egymás után tízszer lassan behunyja a szemét, és a lezárt szemhéja mögött lassan köröz a szemével.

Tartsa szem előtt a szemét!

Ez a néhány szempihentető gyakorlat mindenkinek hasznos lehet. Sajnos, az is előfordul, hogy éppen a monitor nézése hozza elő az addig rejtett hibát. A kontaktlencse-viselők jellemzően még inkább ki vannak téve a káros hatásnak, mert az ő szemük könnyebben kiszárad, ráadásul a monitor elektrosztatikus töltése vonzza a port, ami tovább rontja a tüneteket.

Köszönjük dr. Bana Ildikó szemész-kontaktológus segítségét a cikk elkészítésében!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés