Ingyen megkaphatod a legkorszerűbb kezelést, ha ezzel a problémával küzdesz

Vágás nélkül, lézersebészeti eljárással gyógyítják a zöld hályogot a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján, Magyarországon elsőként. Az eljárást egy kutatási program keretében már három éve alkalmazzák, és eddig 70 páciens látását sikerült megmenteni.

Most bárki jelentkezhet az ingyenes, úgynevezett femtoszekundum lézeres glaukómaműtétre, aki elmúlt 40 éves, magyar állampolgár, enyhe látótér-károsodása és diagnosztizált látóidegfő-kimélyülése van, de eddig nem kezelték műtéti úton a problémáját – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében. Ez azért is nagyszerű hír, mert a glaukóma (zöld hályog) ma már népbetegségnek számít.

glaukómakezelés
Már vágás nélkül, lézersebészeti eljárással gyógyítják itthon a zöld hályogot. Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

Vakságot is okozhat ez a betegség

A zöld hályog fennállásakor a szemnyomás és a látóideg keringése közötti egyensúlybomlás a látásfunkció csökkenését okozza. A betegség látáskárosodást, de akár vakságot is okozhat. A 60-70 év feletti lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti világszerte, és az életkor előrehaladtával folyamatosan nő az előfordulási gyakorisága – ismertette dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár.

Kétfajta glaukóma létezik. Az úgynevezett nyitott zugú glaukóma lassú lefolyású, fájdalommentes, és alattomosan kezdődik. Mivel a látótér széle kezd el beszűkülni, a betegek nem feltétlenül veszik észre. Ezért fontos, hogy az 50-55 év feletti korosztály évente részt vegyen szemnyomásvizsgálaton. Komplett szűrővizsgálattal ugyanis a betegség kizárható, illetve az időben elkezdett kezeléssel megőrizhető a látás. Amikor viszont már jelentkezik a látásromlás, abban a fázisban már visszafordíthatatlan a betegség – magyarázta a professzor.

A másik zöldhályog-fajta, a zárt zugú egy glaukómás rohammal kezdődik. Ekkor nagyon megemelkedik a szemnyomás, ami erős fájdalmat, feszülést okoz a szemben, a halántéktájon pedig fejfájás jelentkezik. Az egyértelmű jelzőtünetek miatt ez jól azonosítható. Ám ha hányinger is társul a tünetekhez, akkor sokszor gyomor-bélrendszeri panaszra gyanakodnak, és emiatt nem végeztetik el a szemészeti vizsgálatot. A roham során 18-20 Hgmm helyett 60-80 Hgmm-re is emelkedhet a szemnyomás. Ezt rögtön kezelni kell, ellenkező esetben ugyanis tartós látáscsökkenés vagy vakság is lehet a következménye.

Zöld hályog vagy szürke hályog: mi a különbség? Ha bárkit megkérnénk arra, hogy mondjon néhány szembetegséget, akkor szinte biztos, hogy az elsők között említené a szürke és zöld hályogot. Ezen kórképek nevét ugyanis sokan ismerik – azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy mi a kettő között a különbség.

A legkorszerűbb műtéti eljárás

A glaukómát korábban csak pupillaszűkítő, illetve csarnokvíztermelést csökkentő szemcseppekkel, továbbá egy rendkívül invazív, szemmegnyitó műtéttel (trabekulektómia) tudták kezelni. Ez utóbbi sok műtéti kockázattal járt, ezért idővel inkább a lézeres kezelések kerültek előtérbe. „A szemészet mindig úttörő szerepet játszott a lézerek alkalmazásában, több mint 60 éves múltra tekint vissza az első lézer használata. Azóta nincs olyan anatómiai egysége a szemnek, amelyet valamilyen lézerrel ne lehetne kezelni. A korábbi, argon lézerrel végzett műtétek esetén azonban csak átmenetileg, a beavatkozástól számított néhány évig csökkent a szemnyomás” – idézte fel dr. Nagy Zoltán Zsolt.

A jelenleg elérhető legkorszerűbb műtéti eljárás az úgynevezett femtoszekundumos trabekulotómia. Ez technikájában ugyan megegyezik a korábbi invazív műtéttel, fontos különbség azonban, hogy ezt már a szem megnyitása nélkül végzik. Az eljárás legfőbb előnye, hogy a speciális képalkotó eszközzel és egy rendkívül érzékeny kamerarendszerrel kívülről lehet azonosítani a szemen belül a beavatkozás pontos helyét. Az első ilyen műtétet 2020-ban végezték a Szemészeti Klinikán, azóta pedig több mint hetven páciensük látáskárosodását sikerült meggátolniuk.

Az érintetteknek először a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának beutaló nélkül látogatható járóbeteg szakrendelésére kell elmenniük. Itt áttekintik a korábbi szemészeti leleteket és elvégzik a szükséges vizsgálatokat. Ezek alapján derítik ki, hogy a beteg részt vehet-e a programban. Időpontot a 0620/825-8528-as telefonszámon hétfőtől csütörtökig 10 és 13 óra között, vagy a 0630/200-9995-ös telefonszámon munkanapokon 14 és 16 óra között lehet egyeztetni.

Csarnokvíz, asztigmia, miópia: mik ezek? A szemészeti ellátásban és a szemről szóló ismeretterjesztő írásokban gyakran jelennek meg olyan szakkifejezések, amelyek a legtöbb embernek nem sokat mondanak. A szem betegségeinek és azok kezelési módszereinek megértéséhez viszont érdemes tisztában lenni legalább néhány alapfogalommal.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra