Kontaktlencse, amellyel a zöld hályogot kezelik

Kínai tudósok olyan okoskontaktlencsét fejlesztettek ki, amely automatikusan adagolja a gyógyszert a vakságot okozó szembetegség, a glaukóma, azaz a zöld hályog kezelésére.

A Szun Jat-szen Egyetem tudósai olyan – vezeték és elem nélküli – kontaktlencsét terveztek, amely figyeli a szemgolyón belüli nyomást, és igény szerint, szabályozottan adagolja a glaukóma elleni gyógyszert. A Nature Communications című folyóiratban a napokban publikált tanulmányuk szerint a különleges kontaktlencsét kétrétegűre alakították, és az elektromos áramköröket úgy építették be az ívelt és apró felületbe, hogy azok ne akadályozzák a páciens látását.

Kínai fejlesztésű okoskontaktlencse hozhat előrelépést a glaukóma kezelésében. Fotó: illusztráció, Getty Images
Kínai fejlesztésű okoskontaktlencse hozhat előrelépést a glaukóma kezelésében. Fotó: illusztráció, Getty Images

A lencse érzékelői reagálnak a szemgolyó nyomásának változásaira, a gyógyszeradagoló modul pedig a brimonidin hatóanyagot időben a szembe juttatja. A tudósok glaukómás nyulakon tesztelték a különleges lencsét. A kontaktlencsét viselő csoportnál a kísérlet alatt stabilizálódott a szemnyomás az időben történő gyógyszeradagolásnak köszönhetően. A kontrollcsoportban azonban a szemcseppet kapó nyulaknál kezdetben nyomáscsökkenést, majd a szemnyomás gyors emelkedését tapasztalták a kutatók.

A glaukóma az időskori vakság egyik leggyakoribb oka, amelynek egyik legjellemzőbb tünete a szem kórosan magas nyomása okozza. A tanulmány szerzői szerint a csekély mértékben invazív, intelligens, vezeték nélküli kontaktlencse ígéretes lehetőséget kínál a jövőben a glaukóma kezelésére.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)