Kontaktlencse, amellyel a zöld hályogot kezelik

Kínai tudósok olyan okoskontaktlencsét fejlesztettek ki, amely automatikusan adagolja a gyógyszert a vakságot okozó szembetegség, a glaukóma, azaz a zöld hályog kezelésére.

A Szun Jat-szen Egyetem tudósai olyan – vezeték és elem nélküli – kontaktlencsét terveztek, amely figyeli a szemgolyón belüli nyomást, és igény szerint, szabályozottan adagolja a glaukóma elleni gyógyszert. A Nature Communications című folyóiratban a napokban publikált tanulmányuk szerint a különleges kontaktlencsét kétrétegűre alakították, és az elektromos áramköröket úgy építették be az ívelt és apró felületbe, hogy azok ne akadályozzák a páciens látását.

Kínai fejlesztésű okoskontaktlencse hozhat előrelépést a glaukóma kezelésében. Fotó: illusztráció, Getty Images
Kínai fejlesztésű okoskontaktlencse hozhat előrelépést a glaukóma kezelésében. Fotó: illusztráció, Getty Images

A lencse érzékelői reagálnak a szemgolyó nyomásának változásaira, a gyógyszeradagoló modul pedig a brimonidin hatóanyagot időben a szembe juttatja. A tudósok glaukómás nyulakon tesztelték a különleges lencsét. A kontaktlencsét viselő csoportnál a kísérlet alatt stabilizálódott a szemnyomás az időben történő gyógyszeradagolásnak köszönhetően. A kontrollcsoportban azonban a szemcseppet kapó nyulaknál kezdetben nyomáscsökkenést, majd a szemnyomás gyors emelkedését tapasztalták a kutatók.

A glaukóma az időskori vakság egyik leggyakoribb oka, amelynek egyik legjellemzőbb tünete a szem kórosan magas nyomása okozza. A tanulmány szerzői szerint a csekély mértékben invazív, intelligens, vezeték nélküli kontaktlencse ígéretes lehetőséget kínál a jövőben a glaukóma kezelésére.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra