Kétévente cserélni kellene a napszemüvegünket

A napszemüvegnek a kényelmi funkció mellett az is nagyon fontos szerepe, hogy védje a szemünket a káros UV-sugárzástól. Egy kutatás szerint azonban ez a védelem egy idő után gyengülhet.

Idén új napszemüvegre lesz szükség?

Még ha a jelenleg viselt napszemüveg nagy kedvencünk is, lehet, hogy itt az ideje újat beszerezni, mert van rá esély, hogy szemük védelmét nem képes hosszú távon is biztosítani. Egy brazil tanulmány szerint az iparági tesztek ugyanis nem mérik azt, hogy mennyi időn át biztonságos a viselésük.

A napszemüveg nagyon fontos szerepe, hogy védje a szemünket a káros UV-sugárzástól A napszemüveg nagyon fontos szerepe, hogy védje a szemünket a káros UV-sugárzástól, napszemüveg UV-védelem UV-sugárzás napsugárzás látás szemüveg
A napszemüveg nagyon fontos szerepe, hogy védje a szemünket a káros UV-sugárzástól

Brazíliában például az emberek nagyjából két éven át viselik ugyanazt a szemüveget, miközben nincs bizonyíték arra, hogy a bennük lévő lencsék ennyi ideig képesek ugyanolyan szintű UV-védelmet biztosítani. Jelenleg nem létezik ajánlás arra, hogy mikor érdemes újat vásárolni, pedig az UV-sugarak megfelelő védelem nélkül hályogot, retinasérüléseket és látásromlást is okozhatnak.

Idővel csökken a szemüvegek lencséinek UV-védelme?

A tanulmány szerzői azt sürgetik, hogy a napszemüvegek tesztelése során mindenképpen építsenek be olyan vizsgálatokat is, amelyek a védelem tartósságának mérésére irányulnak.

"Még korai lenne kijelenteni, hogy a fokozott napsugárzás illetve az idő hatásra biztosan csökken a szemüvegek lencséinek UV-védelme" - nyilatkozta Liliane Ventura, a Sao Paulo Egyetem orvosa, a tanulmány szerzője. Hozzátette azonban, hogy ha a tesztelési metódusokat nem gondolják újra, semmi sem garantálja, hogy a szemünk még több év után is biztonságban lesz, ha ugyanazt a napszemüveget viseljük.

Az UV sugárzás szemészeti veszélyei

A jó hír, hogy az, aki nem biztos abban, hogy megfelelő védelmet kap, jó néhány üzletben ellenőriztetheti a szemüvegének UV-védelmi képességeit. Ezen felül fontos, hogy napszemüveget mindig csak megbízható boltban vagy üzletben vásároljunk, lehetőleg minél nagyobb méretűt, mert így nem csak a szemet, hanem a szem körüli érzékeny bőrt is megvédhetjük a káros sugárzástól.

Forrás: health.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)