Ingyenesen vizsgálják a szemüvegeket

A hónap végéig tartó ingyenes UV szűrésre várják azokat, akik szeretnék bevizsgáltatni szemüvegüket vagy napszemüvegüket fényvédelem szempontjából - közölte a Magyar Látszerész Szövetség. A kampányhoz csatlakozó hetven optikai szaküzletben szaktanácsadást is kérhetnek az érdeklődők.

Kétévente cserélni kellene a napszemüvegünket - a részletekért kattintson ide!

Az "UV-extra - extra védelem a szemnek" elnevezésű kampány célja, hogy a szakemberek felhívják az emberek figyelmét a fokozott UV terhelés szemre, illetve a szem környéki bőrre gyakorolt káros hatásaira. A kampányban részt vevő üzletek ingyenes és teljes körű UV szaktanácsadásban részesítik az érdeklődőket, megvizsgálják a meglévő optikai szemüveg UV szűrő képességét, a lencse felületi épségét, de bevizsgálják a meglévő napszemüveget is. A kontaktlencsét viselőknek pedig speciális tanácsadást nyújtanak az UV védelemre nézve.

A szakmai szervezet kiemeli, hogy a gyermekek szemét is védeni kell az UV-sugárzás ellen, hiszen az ő szemüket jobban károsíthatja az UV fény. Számukra külön szűrővizsgálatokat szerveznek. Az akcióban résztvevő üzletekről és a kapcsolódó eseményekről a program honlapján található részletes információ.

napszemüveg, UV-sugárzás, UV-sugarak, UV-védelem, szemüveg
Egy megfelelő UV-szűrős napszemüveggel megóvhatjuk szemünk egészségét. Fotó: 123rf

Fontos a védelem

Hosszú távon a szemre is káros hatásai lehetnek az ultraibolya sugárzásnak. Az erős sugárzás ugyanis egyes szembetegségek - például a szürkehályog és a kúszóhályog - kialakulásának kockázatát is növeli. A leghatékonyabban egy megfelelő UV szűrős napszemüveggel védekezhetünk a károsító sugarak ellen. Fontos, hogy ne a magasnak gondolt ár tartson vissza minket a vásárlástól: az UV-szűrő egy olcsó technológia, és minden optikai termékbe belerakható. Ezzel együtt túlságosan spórolni sem érdemes rajta, ugyanis akár a látásunk is bánhatja a rossz választást.

A napszemüveg-választásnál két alapszabály van: szerepeljen a címkéjén az UV-400 vagy 100 százalék UV védelem felirat, és legyen minél nagyobb a lencse. Egy rossz minőségű napszemüveggel azonban többet árthatunk a szemünk egészségének, mintha semmit sem viselnénk. Az UV szűrőt nem tartalmazó, de sötét lencséjű napszemüveg miatt a kitágult pupillán át még több káros sugár éri a szemünket

Az UV sugárzásra télen-nyáron figyelnünk kell. Mivel a sugárzás a vékony felhőrétegen is áthatol, még a borús égbolt sem jelent védelmet. A víz, a homok és a hó visszaveri a sugarakat, ezért strandoláskor és síeléskor is fontos a megfelelő védelem. A láthatatlan UV sugarak egy részét elnyeli az ózonréteg, másik részét pedig a szaruhártya, de még így is juthat a szembe annyi sugárzás, ami már károsíthatja a látást. Ráadásul az egész életen át kapott dózisok összeadódnak, így egyre komolyabb gondot okozhat a nem megfelelő védelem.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)