Így lehetünk kék szeműek

Hiába tudjuk kontaktlencsékkel megváltoztatni szemünk színét, korántsem jutottunk el az orvostudomány azon szintjére, ahol ugyanezt műtéti úton is meg tudnánk oldani.

Mindenki kék szemű akar lenni?

A kaliforniai Stroma Medical 2015-ben kidolgozta azt a módszert, amellyel a barna szemeket kékké lehet varázsolni. Mindeddig 37 mexikói és Costa Rica-i páciensen végezték el a beavatkozást (mindannyiuk esetében sikeresen), azonban ha mi is kék szemet szeretnénk a barna helyett , most kezdjünk el rá gyűjteni, ugyanis a cég mindezt 5000 dollárra, azaz csaknem másfél millió forintra taksálja.

Szürke foltot lát maga előtt? A tárgyak elmosódnak, egy szürke folt lesz a látótérben: ijesztő tünetei ezek annak az elváltozásnak, melyet az orvosok a szem menedzserbetegségének neveznek. Tudjon meg többet, kattintson! A műtét elméleti háttere nagyon is egyszerűnek hangzik. A beavatkozás nem "teszi hozzá" a kék színt a barnához, mivel a kék szemek nem pigmentek miatt kapják színüket, hanem a fény és a szemek kölcsönhatása miatt. Amikor ugyanis a nap vagy egy világítótest megvilágítja a kék szemet, ott főként csak a kék hullámhosszok tükröződnek vissza - ilyen színt is látunk.

Műtéttel könnyen kék szem lehet a barnából?
Műtéttel könnyen kék szem lehet a barnából?

A barna szemből eltűntethető a melanin?

A barna szeműeknél kicsit más a helyzet: náluk szemeik külső rétege, az úgynevezett stroma, rengeteg melanint tartalmaz: ez a melanin adja bőrünknek és hajunknak is annak jellegzetes színét. Ezért van az, hogy a barna szemre kerülő fény nagy része elnyelődik, a visszatükröződő hullámhosszok hatására pedig barna szín látszódik. A megoldás tehát csak annyi, hogy a barna szemek íriszében található melanint kell eltávolítani.

A Stroma Medical elnöke, Dr. Gregg Homer elmondta: az elméleti háttérből kiderül, hogy minden barna szem alatt gyakorlatilag egy kék rejlik, a két szemszín közti különbség pedig csak egy nagyon vékony pigmentréteg. Ha azt a réteget eltávolítják, a fény szabadon érheti a szem külső rétegét, így csak a fény legrövidebb, kékbe hajló hullámhosszai tükröződnek vissza.

A lézeres beavatkozás csak 20 másodpercig tart, de az eredmények több hét után lesznek csak észlelhetőek, mivel a testnek időre van szüksége ahhoz, hogy a halott pigmentrétegeket eltávolítsa a szervezetből.

A Stroma Medical több országban is folytat orvosi tevékenységet és szemszín-módosítási műtéteket. Az előzetes kutatások ugyan véleményük szerint biztonságosnak ítélik meg a beavatkozásokat, de az engedélyezéshez több évnyi klinikai teszt is szükséges.

Más orvosszakértők közben úgy vélik: a műtét során eltávolított pigmentek képesek fennakadást okozni a könnycsatornákban, ez pedig problémákat okozhat: rövid távon a szemnyomást növelheti, hosszabb távon pedig glaukómát is okozhat. Homer erre csak annyit mondott: a beavatkozás során keletkező "hulladék" túl apró ahhoz, hogy eltorlaszolhassa a könnycsatornákat.

Meglepő dolgokat árulhat el a szemünk színe Jól ismerjük a mondást, miszerint a szem a lélek tükre, ám egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a szemünk színe ennél többet is elárulhat rólunk, például azt, hogy milyen egészségi állapotban vagyunk .

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

A záporok, zivatarok számossága éjszaka csökken, de teljesen nem szűnik meg a csapadék. Átmenetileg a felhőzet is nagyobb területen szakadozik, majd hajnalra többfelé képződik réteges felhőzet, illetve párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. A légmozgás többnyire gyenge marad, de zivatar környezetében előfordulhat szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 17 fok között alakul, de néhol egy-két fokkal hűvösebb lehet az idő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra