Az UV sugárzás így károsítja a szemet

Az UV sugárzás káros következményeiről már több tanulmány is született. Most azonban a szemre gyakorolt hatására hívta fel a figyelmet egy magyar szakértő.

Hosszú távon a szemre is káros hatásai lehetnek az ultraibolya sugárzásnak - figyelmeztet Schneider Miklós, a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának adjunktusa.

A legfontosabb tudnivalók a szürke hályogról - a részletekért kattintson ide!

A szakember szerint az erős sugárzás egyes szembetegségek - például a szürkehályog és a kúszóhályog - kialakulásának kockázatát is növeli.

napszemüveg, UV-sugárzás, látás, szem
Egy megfelelő UV-szűrős napszemüveggel megóvhatjuk szemünk egészségét. Fotó: 123rf

Fontos a védelem

Rövid időn belül is érheti túl nagy mennyiségű UV sugárzás a szemet, például egy sítúrán. Megfelelő védelem nélkül néhány óra alatt nagyon nagy energiájú uv-sugárzást kell elnyelnie a szem szaruhártyájának, így könnyen megéghet. Ezt nevezik hóvakságnak, és ez az egyetlen rövid időn belüli káros hatás, ez azonban spontán regenerálódik - magyarázza a szemorvos.

A leghatékonyabban egy megfelelő UV-szűrős napszemüveggel védekezhetünk a károsító sugarak ellen. Fontos, hogy ne a magasnak gondolt ár tartson vissza minket a vásárlástól: az uv-szűrő egy olcsó technológia, és minden optikai termékbe belerakható.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)