Az MI most megmutatja, hogyan „látják” a vakok Budapestet

Február végéig látható az Akvárium Klubban a Blind Journey projekt „Nézz körül más szemmel!” című, egyedülálló, interaktív kiállítása. A képeken a mesterséges intelligencia (MI) segítségével hét, születésétől fogva vak ember mutatja be, hogyan „látja” Budapest forgalmas csomópontjait, amelyeken látássérültek is nap mint nap megfordulnak.

Nehéz elképzelni, hogyan érzékelik a körülöttünk lévő világot azok, akik nem a szemükkel látnak. Ezért a Blind Journey-t életre keltő Café Communications és csapata segítségül hívta a mesterséges intelligenciát, hogy hét születésétől fogva vak ember megmutassa, hogyan érzékeli Budapest forgalmas csomópontjait. A céljuk ezzel az, hogy hidat építsenek látók és nem látók között, és bebizonyítsák, nincs is olyan nagy eltérés abban, ahogy a körülöttünk lévő világot észleljük.

A projektben résztvevő művészeket a Kézzelfogható Alapítvány támogatja, amely 2009-ben jött létre Mógáné Sebők Erzsébet elnökletével, hogy különböző művészeti és kézműves képzésekkel, programokkal segítse a látássérültek társadalmi rehabilitációját.

A képeket Budapest hét pontján köztéri plakátokon, az Akvárium Klubban egy interaktív kiállításon, a projekt weboldalán, valamint a lejjebb található galériában is megnézheted. Az egyedülálló képek – és az általuk képviselt nézőpontok – egyébként „örökbefogadásra” várnak. Az ebből befolyt összeg teljes egészében a Kézzelfogható Alapítványt illeti.

Két világ közeledése

Az alkotók őszinte benyomásokról és tapasztalásokról mesélnek a képeken keresztül, közelebb hozva ezzel egymáshoz két világot: látókét és nem látókét.

A galéria megnyitásához kattints az alábbi képre!

gallery-image
gallery-icon
Galéria

Ezért fontos az érzékenyítés

A látássérült és vak emberek számtalan történetet tudnának mesélni arról, hogy nehéz helyzetekben, bár körbe vannak véve látó emberekkel, mégsem kapnak tőlük segítséget, vagy ugyan a legnagyobb jóindulattal, de „rosszul” segítenek nekik. Ennek legfőbb oka, hogy az emberek jelentős részének nincsen olyan tudása, amelyre támaszkodhatnak akkor, amikor egy vak embernek segítségre lenne szüksége. Erre a hiányra hívja fel a figyelmet a Blind Journey kampány, amely a létrehozók reményei szerint hozzájárul, hogy a látók érzékenyítésén keresztül több megértés és több valódi segítség szülessen.

„Annyit látok, mintha kulcslyukon keresztül, félhomályban, hangyás képernyőt néznék” – a nem látóknak minden egyes perc komoly kihívást jelent, amikor a megszokott környezetükön kívül kell közlekedniük.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Többnyire borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Ott főleg záporok, a délkeleti határvidéken esetleg egy-egy zivatar is valószínű, másutt többfelé esőre kell számítani. Az északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő. Késő este 5, 10 fok valószínű. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra