A "láthatatlan" szemüveg

Sok kontaktlencsét viselő el sem tudja képzelni az életét átlátszó, aprócska segítőtársai nélkül, hisz a lencse kényelmes, biztonságos, nagy szabadságot biztosít - ám nem való mindenkinek. Mit érdemes tudnunk a kontaktlencsékről?

A kontaktlencsével jól kezelhetők a szemproblémák

A kontaktlencse tulajdonképpen apró műanyag lencse, melyet közvetlenül a szaruhártyára helyeznek, így korrigálva a látás hibáit. Léteznek pusztán esztétikai lencsék (ezek megváltoztatják vagy felerősítik a szem színét, vagy érdekes mintát adnak neki), illetve a látást, észlelést javító lencsék.

műkönny kontaktlencse szem szemészet asztigmia szemészet presbyopia távollátás rövidlátás látás Rövidlátás, távollátás
Sokan már el sem tudják képzelni az életüket kontaktlencse nélkül

A kontaktlencsével hatékonyan kezelhető a távol- és rövidlátás, a szemtengelyferdülés vagy az idősebb korosztályra jellemző presbyopia (azaz időskori távollátás vagy "olvasószemüvegesség"). Speciális színezésű lencsék segíthetnek azoknak, akik nehezen különböztetnek meg bizonyos árnyalatokat egymástól. A terápiás kontaktlencséket pedig olyanoknak írják fel, akiknek védeniük kell a szaruhártyájukat (például műtét vagy sérülés után).

A folyadékok befolyásolják a látást

A kontaktlencséhez hasonló látásjavító eszköz ötlete először Leonardo da Vinci, majd száz évvel később René Descartes fejében született meg: mindkettőjük elgondolásában a folyadékok látást befolyásoló tulajdonságai játszották a főszerepet, ám a tényleges megvalósítást nem tudták elképzelni. A 19. századi feltalálók apró, a szaruhártyáról mintázott "csészéket" próbáltak megalkotni, melynek két rétege közé valamilyen zselés anyagot töltöttek.

Az első hordható kontaktlencsét végül 1887-ben alkotta meg Adolf Fick német szemész. A valódi üvegből készült lencse azonban jóval nagyobb volt a ma használatosnál, nemcsak a szaruhártyát, de annak környékét is fedte, és kényelmetlensége miatt csak rövid ideig lehetett használni - mégis ez a változat maradt használatban egészen az 1930-as évekig.

A huszadik század második felében megjelentek az első műanyagból (főként polimetil-metakrilátból) készült lencsék, melyeket már napi 16 órát is lehetett viselni, ám az oxigént nem eresztették át , így hosszú távon meglehetősen sokat ártottak a szemnek. Az elmúlt évtizedekben a lágy, oxigént is áteresztő, kényelmes és eldobhatósága miatt higiénikus kontaktlencsék váltak a legelterjedtebbekké - ezek anyaga első, második vagy harmadik generációs szilikon-hidrozselé.

Lágy vagy kemény lencse legyen?

A lágy kontaktlencse tulajdonképpen egy igen sűrű műanyag "háló", mely a réseibe vizet vesz fel a szemrésben levő könnyből, a műkönnyből vagy az ápolófolyadékból. Teljesen rásimul a szem elülső felszínére és tökéletesen felveszi annak alakját. Kényelmesebb, sportoláshoz ideális, napközben hosszabb ideig hordható, aludni is lehet benne, ám hátránya, hogy nagyon könnyen kiszárad, emiatt könnyen irritálhatja a szemet. Mivel teljesen a szaruhártyára illeszkedik, a lencse sérülésének következménye könnyen lehet a szem sérülése is egyben.

A lágy lencséket általában háromhavonta, havonta, kéthetente vagy naponta kell cserélni. A kemény kontaktlencse nem veszi fel a szem alkalmanként hibás alakját, vagyis korlátozottan, de nagyobb asztigmiát is képes korrigálni. Miután nem fedi le a szaruhártya egészét, hanem úszkál rajta, mozognak, nehezebb megszokni a viselését. Bár az allergiás reakciók ritkábbak, a lencse alá kerülhetnek apróbb porszemek, melyek irritálhatják a szemet. Egy-egy kemény kontaktlencsét akár több évig is lehet hordani (természetesen megfelelő karbantartás mellett).

Mindkét lencsetípusnak megvannak a hívei, és természetesen a javasolt indikációi is. Hogy lágy vagy kemény kontaktlencsét javasol a szakember, az függ az alany életkorától, életmódjától, a szem állapotától és betegségeitől, az esetleges allergiáktól, sőt a munkahelytől is. Bizonyos betegségekre (például nagyfokú szemtengelyferdülésre) csak a kemény, másokra csak a lágy kontaktlencse a javasolt - ezt a szemésznek kell meghatároznia.

Élet "lencsésen"

Gabriella közel 15 éve visel kontaktlencsét. Bár szemüvege is van, szinte soha nem megy ki benne utcára, otthon viszont sokat viseli, hogy így is pihentesse a szemét. "Elsősorban esztétikai oka volt annak, hogy a kontaktlencse mellett döntöttem. Nem találtam olyan szemüveget, ami igazán tetszett volna, az iskolában is csúfoltak. Mivel elég rossz a szemem, igazi szódásüveg-szemüvegem volt, amit állandóan összekarcoltam. A lencsével nemcsak szabadabbnak, de vonzóbbnak is érzem magam" - meséli.

Kontaktlencse, vagy inkább szemüveg? presbyopia távollátás rövidlátás látás Rövidlátás, távollátás műkönny kontaktlencse szem szemészet asztigmia
Kontaktlencse, vagy inkább szemüveg?

"Nagyon gyorsan megtanultam, hogyan kell behelyezni és kivenni, és néhány hét alatt meg is szoktam. A kontaktlencse a sportolásnál is praktikus , hiszen nem kell félnem attól, hogy leesik rólam, vagy túlzottan bepárásodik. Még úszni is tudok benne. Persze, anyagilag talán egy kicsit megterhelőbb, mint a szemüveg, amit csak egyszer kell megvenni, de én erről a luxusról nem szívesen mondanék le."

"Elveszíteni csak egyszer veszítettem el a lencsét" - folytatja Gabriella. "Épp nyári táborban voltam és a tábortűz füstje rettenetesen csípte a szememet. Addig dörzsöltem, míg ki nem esett. Azóta ilyen nem fordult elő. Az ember kitapasztalja, hogy mit bír a szervezete és azt is, hogy mi válik be neki a legjobban. Én a kétheti cserélésű lencséket kedvelem a legjobban, de utazásnál praktikusabbnak találom az egyszer használatos lencsét. Szintén egynapos lencsét hordok nyáron, az allergiás időszakban, a lencsén ugyanis könnyen megtapadhatnak a pollenek."

Hogyan ápoljuk a kontaktlencsét?

Azon kívül, hogy a megfelelő típusú lencsét írja fel nekünk a szakember, a mindennapi ápolásra is nagy figyelmet kell fordítani. A lencséket speciális folyadékban kell tárolni, és a napi javasolt viselési időt sem szabad túllépni - hasonlóképpen, figyelni kell arra is, hogy a lencsét csak az előírt viselési ideig hordjuk! Cserélni kell a lencsét, ha az megsérül vagy elszakad. Nem ajánlott lencsét viselni, ha valaki allergiás vagy ha megsérül a szeme, esetleg gyulladásos betegséggel küzd.

A lágy kontaktlencsénél mindenképpen ajánlott a műkönny vagy a szemcsepp használata. A lencse ugyanis nagyon könnyen kiszáradhat, így irritálhatja vagy fel is sértheti a szemet!

Köszönjük dr. Bana Ildikó szemész-kontaktológus segítségét a cikk elkészítésében!.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)