A tervezett terhesség előnyei

A gyermekvállalás minden esetben felelősségteljes döntésre kellene, hogy épüljön, ami az elhatározáson túl tudatos felkészülést is magában foglal. Néhány egyszerű óvintézkedés nagyban hozzájárul mind a baba, mind a mama egészségének megőrzéséhez - úgy rövid, mint hosszú távon.

Egy korábbi, összesen a Föld 80 országára kiterjedő felmérés szerint átlagosan minden tízből négy terhesség előre nem tervezetten jön létre a világon. Fontos azonban leszögezni, hogy a szülővé válás folyamata ideális esetben nem a fogantatással kezdődik, hanem már jóval korábban. A leendő anya és apa egészségi állapota, életmódja ugyanis egyaránt alapjaiban meghatározza a teherbeesés esélyét, a várandósság problémamentes lezajlását, valamint a születendő gyermek egészségét. Érdemes tehát, hogy a párok még közvetlenül a babaprojekt legelején elvégeztessenek néhány alapvető orvosi vizsgálatot. Ezek révén, ezáltal az esetleg a háttérben megbúvó kóros tényezők feltárásával, másrészt életmódbeli változtatásokkal elő lehet segíteni a sikeres gyermekáldást. Lássuk, mit jelent ez részleteiben.

A nőgyógyásznál

Milyen vizsgálatok ajánlott elvégeztetni a várandósság során? Részletek itt.

Egy általános nőgyógyászati kivizsgálás során kimutathatók a leendő anyánál azok a kockázati tényezők, amelyek esetleg befolyásolhatják akár a fogantatást, akár a várandósság kiviselését. A többi között egy általános laboratóriumi vizsgálattal még időben felfedezhetők mindaddig fel nem ismert, de kezelést igénylő, vagy nem megfelelően kezelt krónikus betegségek is. A teljesség igénye nélkül említhető ezek között a cukorbetegség, apajzsmirigyműködési zavarai, valamint szív- és érrendszeri betegségek egyaránt. Gyermekvállalás előtt ezeket az állapotokat rendezni kell, illetve adott esetben szükség lehet már korábban elkezdett gyógyszeres kezelések módosítására, gyógyszerváltásra is.

A babaprojekt első lépéseként fontos elvégeztetni néhány alapvető vizsgálatot
A babaprojekt első lépéseként fontos elvégeztetni néhány alapvető vizsgálatot

Ugyancsak fontos még a fogantatás előtt megejteni egy méhnyakrákszűrést. Mint általában véve a rosszindulatú daganatos megbetegedésekre, a méhnyakrákra is igaz, hogy minél korábbi stádiumban fedezik fel és kezelik, annál jobbak a gyógyulási esélyek.

Fertőzések és védőoltások

Különböző fertőzések akár tünetmentesen is fennállhatnak a női szervezetben, eközben viszont súlyos magzati rendellenességeket idézhetnek elő. Éppen ezért a gyermeket tervező pár mindkét tagjánál javasolt elvégeztetni egy szexuális úton terjedő fertőzések kimutatására irányuló szűrést, mielőtt még belevágnának a babaprojektbe. Nőknél érdemes az úgynevezett TORCH-vizsgálatot lefolytatni: a betűszó azon mikroorganizmusokat foglalja magában, amelyek a várandósság alattifertőzéssorán károsíthatják a magzatot. E körbe tartozik a Toxoplasma gondii (a toxoplazmózisért felelős parazita), a rubeolavírus (rózsahimlő), a cytomegalovírus, valamint a herpeszvírusok 1-es és 2-es típusa, továbbá számos egyéb kórokozó. A már fennálló fertőzéseket gyermekvállalás előtt mindenképpen kezelni kell.

Amennyiben a leendő anyát gyermekként nem immunizálták rubeola ellen, vagy valamilyen okból bizonytalan a védettsége, úgy MMR-oltással a teherbeesés előtt, illetve közvetlenül a szülés utáni időszakban fontos ezt pótolni. Ugyancsak érdemes oltás útján gondoskodni abárányhimlőelleni immunológiai védettségről, ha gyermekkorban nem esett át a fertőzésen.

Fogászati vizsgálat

Talán első gondolatra aligha kapcsolnánk össze fogaink állapotát és a várandósságot, valójában azonban igenis szorosan összetartozik a két terület. Gyermeket tervező nők számára éppen ezért kifejezetten ajánlott, hogy még a terhesség előtt rendezzék fogorvos segítségével az esetlegesen fennálló fogászati panaszaikat. Maga a fogínybetegség is gyakran súlyosbodik várandósság során, valamint fokozza olyan terhesség alatti komplikációk kialakulásának veszélyét, mint a koraszülés, a preeclampsia vagy a gesztációs diabétesz. Évente legalább egyszer mindenki számára javasolt egy fogászati kivizsgálás, a babatervezés időszakában pedig még inkább is fontos külön figyelmet szentelni erre.

Folsav a terhesvitaminban

Már a fogantatást megelőző nagyjából három hónapban is érdemes célzottan gondoskodnia a leendő anyának a megfelelő folsavbevitelről. Napi legalább 400 mikrogramm (0,4 milligramm) folsav bizonyítottan mérsékli több súlyos magzati fejlődési rendellenesség kockázatát. A vitaminnak jó forrásai a leveles zöldségek, például a sóska, valamint a főzeléknövények. Ezzel együtt egy kismama folsavigénye jellemzően csak táplálékkiegészítők szedése révén fedezhető teljes mértékben.

Célszerű egyébként olyan terhesvitamin-készítményt választani, amely a folsav mellett minden, a terhesség szempontjából kiemelten fontos vitamint megfelelő arányban és mennyiségben tartalmaz. Laboratóriumi vizsgálattal megállapítható e vitaminok szintje is a szervezetben, ezáltal felfedezhető az esetleges hiányállapot.

Életmód: fel kell készülni a kihívásra

A várandósság fizikailag megterhelő helyzetet teremt a női szervezet számára, fontos tehát, hogy felkészítsük testünket erre a kihívásra. E tekintetben mind a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mind a rendszeres testmozgásnak kiemelt szerep jut. Érdemes továbbá hozzátenni, hogy már magát a teherbeesést is megnehezíti mind az elhízás, mind az alultápláltság, ahogy később a magzat egészségére is negatív kihatással lehet mindkét véglet. Éppen ezért a testtömegindexet javasolt a várandósság előtt optimálisabb mederbe terelni, amihez szükség esetén dietetikus szakember segítségét is igénybe vehetjük. A megfelelő súlykontroll ráadásul a leendő apa esetében is fontos, a túlsúly ugyanis a férfi oldaláról is csökkenti a sikeres fogantatás esélyét.

Mielőtt a pár elkezdené a próbálkozást, mindkét félnek időben fel kell hagynia bizonyos káros szokásokkal. A dohányzás rendkívül veszélyes a magzat szempontjából, így ezt minél hamarabb teljesen el kell hagyni, ahogy a rendszeres és nagyobb volumenű alkoholfogyasztás is mindenképpen kerülendő. Érdemes azt is átgondolni, hogy akár munkahelyi teendőink ellátása közben nem érintkezünk-e károsító tényezőkkel, legyenek azok akár toxikus vegyszerek, nehézfémek vagy éppen sugárzás. Amennyire csak lehetséges, próbáljuk meg mérsékelni ezeket a hatásokat a babatervezés időszakában.

Egészséges párok esetén rendszeres próbálkozás mellett mintegy 85 százalékos eséllyel jön létre terhesség egy éven belül. Amennyiben egy év leforgása alatt rendszeres, fogamzásgátlástól mentes próbálkozás ellenére sem sikerül a fogantatás, úgy javasolt szakembert felkeresni meddőségi vizsgálatok céljából. Az életkor előrehaladtával, 35 éves kor felett ajánlott ennél is hamarabb cselekedni, így már néhány hónap sikertelen próbálkozás után segítségét kérni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció