Rizikófaktorok I.

Nem minden rossz, ami koleszterin. Hogyan igazodhatunk el a vérzsírok világában?

Magas koleszterinszint

A vérzsírok többféle összetevőből állnak. Az érelmeszesedés szempontjából a legveszélyesebb részt LDL-koleszterinnek nevezzük, ami a többi vérzsírral (triglicerid és HDL-koleszterin) együtt összefoglalóan szérum koleszterinként ismert. Érdekes módon a HDL-koleszterinnek nevezett vérzsír védő hatású az érelmeszesedés szempontjából. A vér koleszterintartalmát 12-14 órás éhezés után határozzuk meg, mivel a trigliceridértéket az étkezés befolyásolja. A vérzsírokat legalább két alkalommal kell meghatározni, mielőtt felállítjuk a magas vérzsírszint (hyperlipoproteinaemia) diagnózisát. A koleszterin alkotóelemeinek részletes meghatározása akkor szükséges, ha a koleszterinszint összességében emelkedett.

* A magas koleszterinszint az egyik legfontosabb rizikófaktor. Hazai adatok szerint a 25-60 év közötti lakosság 10%-ánál kóros koleszterinszint található.

A vérzsírok normál értékei

  • Vérzsírfajták Normál értékek
  • Koleszterin (mmol/L) 5,9-5,0
  • LDL-koleszterin (mmol/L) 5,0-5,5
  • HDL-koleszterin' (mmol/L) 0,9-1,2
  • Triglicerid (mmol/L) 0,8-2.2

A vérzsírok mennyiségét többféle betegség befolyásolja. Így megfigyelték, hogy szívinfarktus után csökken a vérzsírszint, míg terhességben emelkedik. Az érelmeszesedés szempontjából nemcsak a vér koleszterinszintje, hanem az egyes koleszterinrészek egymáshoz viszonyított aránya is fontos (LDL-koleszterin / HDL koleszterin).

A zsírok kétféle módon jutnak a vérbe: a táplálkozással és a szervezet belső anyagcseréje útján. A szervezet anyagcseréjének változása különböző betegségben is bekövetkezhet: így magas koleszterinértéket találunk a pajzsmirigy alulműködése, ill. cukorbetegség esetén. Ilyenkor az elsődleges betegség gyógyítása a koleszterinszint rendeződéséhez vezethet.

A táplálkozás okozta magas vérzsírszint az étkezés módosításával (diétával) általában jól befolyásolható; a belső "forrásból" származó magas koleszterinérték esetén viszont a diéta mellett legtöbbször gyógyszeres kezelés is szükséges.

A koszorúér-betegség öröklődő jellege gyakran a koleszterin-anyagcsere öröklött zavarának következménye. Ezért a koleszterinszint ellenőrzése fiatal infarktusos szülők gyermekeinél feltétlenül ajánlatos. Ritkán enyhén emelkedett koleszterinszint észlelhető olyan esetben, amikor a koleszterinszint emelkedését a védőfaktor (HDL koleszterin) mennyiségének növekedése okozza. Az ilyen eredetű kóros koleszterinszint kezelése nem szükséges.

A magas koleszterinszint kezelése első lépésként minden esetben diétával kezdődik, amelynek legfontosabb szempontjai: a túlsúly megszüntetése és az állati eredetű zsírok bevitelének csökkentése. Jelentős mennyiségű állati zsírt tartalmaz a szalonna, a kolbász, a sertéshús, a tojás, a vaj, a zsíros sajtok stb. A növényi eredetű zsírok főleg telítetlen zsírsavakból állnak, koleszterint nem tartalmaznak, és telítetlen jellegük folytán kedvező a hatásuk a vér koleszterinszintjének csökkentésére is.

A koleszterinszint csökkentését elősegítő diéta főbb szempontjai

  • Sovány tej, sajt fogyasztása; zsír helyett margarin és növényi olajok alkalmazása; hal és csirkehús, illetve olyan hús felhasználása, amelyet a látható zsírrészektől megtisztítottunk
  • tojás és állati belsőségek kerülése
  • alkohol- és édességfogyasztás mérséklése
  • az ételek elkészítésénél teflon edény használata zsiradék nélkül

A koleszterinszegény diéta javasolt összetétele

Cél Mennyiség Fogyasztható, kerülendő ételek
A zsírbevitel ill. a telitett zsírok bevitelének csökkentése A zsírbevitel legyen kevesebb, mint a bevitt kalória 30%-a Kerülendő: vaj, teljes tej, tejszín, zsíros hús, feketekávé
Magas fehérje és alacsony zsírtartalmú húsok Javasolt: hal, csirke, pulyka, borjú, bárány
Összetett szénhidrátok és növényi rostok arányának növelése naponta 35 g bevitele tanácsos Javasolt: mindenfajta zöldség, gyümölcs (Friss vagy fagyasztott) magas rosttartalmú ételek
A koleszterin bevitel erőteljes csökkentése 300 mg/nap Engedélyezett: 2 tojás hetente vagy máj havonta 1-2 alkalommal
Egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása A kalóriabevitel kb.-10-15%-a egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból álljon. Javasolt: oliva vagy egyéb növényi eredetű olajok fogyasztása

Amennyiben az étrendi megszorítások - több hónapon keresztül - sem vezetnek a koleszterinszint csökkenéséhez, akkor a diéta mellett a gyógyszeres kezelés is szóba .jön, különösen akkor, ha a betegnél más veszélyeztető tényező is fennáll, ill. akkor, ha a betegnek már ismert koszorúér-szűkülete van (pl. szívinfarktusa volt). Szívinfarktus után a kívánatos" koleszterinszint - a normál érték - alacsonyabb, mint azoknál, akik érelmeszesedésben még nem betegedtek meg.

A Skandináv Simvastatin Túlélési Vizsgálat igazolta. hogy szívinfarktus után a magas koleszterinszint gyógyszeres kezelése 1/3-ával csökkentette a későbbi szövődmények előfordulási gyakoriságát.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció