Önműködtető szívritmus-szabályozó?

Amerikai kutatók szerint a dobogó szív elegendő energiát termelhet ahhoz, hogy működtethesse a szívritmus-szabályozót.

A pacemakerek akkumulátorainak cseréjéhez jelenleg újabb és újabb műtétekre van szükség. A tesztek azt mutatják, hogy az eszköz a szükséges energiamennyiség tízszeresének előállítására képes. A Brit Szív Alapítvány szerint biztonságosságát klinikai kísérletekkel kell alátámasztani.

A piezoelektromos anyagok alakjuk megváltozásakor elektromosságot termelnek. Ezeket az anyagokat jelenleg mikrofonokban hasznosítják, ahol a rezgéseket alakítják át elektromos jelekké.

A Michigani Egyetem kutatói a szív mozgásait próbálják felhasználni áramforrásként. Az eddig végzett tesztek azt mutatták, hogy elegendő elektromosságot képes előállítani egy pacemaker működtetéséhez. A kutatók most valódi szíven is tesztelni akarják az eszközt, és a cél az, hogy segítségével kereskedelmi forgalomban kapható pacemakert állítsanak elő.

A kutatást vezető Dr. Amin Karami az Amerikai Szív Társaság Los Angeles-i éves konferenciáján elmondta, hogy a szívritmus-szabályozókban körülbelül hétévente cserélni kell az elemet. A betegek között sok gyermek is van, akik hosszú évekig élnek pacemakerrel. Ha az új módszer sikeresnek bizonyul, ők különösen sok műtéttől menekülhetnek meg.

A Brit Szív Alapítvány igazgatója, Peter Weissberg professzor elmondta, a technika fejlődése az utóbbi években lehetővé tette, hogy egyre ritkábban kelljen elemet cserélni a pacemakerekben. Az új eszköz a szakértő szerint újabb előrelépést jelenthet ezen az úton.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)