Mikor kezdődik az infarktus?

Minden negyedik felnőtt hipertóniás. Már fiatal huszonéveseket is leteper a szívinfarktus. A gyermekek ereiben is kimutathatók a meszes plakkok. Mivel a riogatások úgysem használnak, nem folytatjuk a sort. Van viszont néhány megszívlelhető "ötletünk".

Amagas vérnyomásnagy terheket ró a szívre és az érrendszerre, márpedig a csúcsra járatott rendszerek sokkal sérülékenyebbek. Nincs ez másként a keringési rendszernél sem. Az igazi probléma, hogy erre senki nem gondol előre. A statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy a magas vérnyomással élők majdnem pontosan felének fogalma sincs róla, hogy szervezetükben időzített bomba ketyeg. A normálisnál némileg magasabb vérnyomásérték ugyanis semmiféle tünettel nem jár. Sőt, pont a kirobbanó temperamentumú, szorgos, tevékeny, makkegészségesnek látszó emberek lehetnek leginkább kitéve a váratlan katasztrófának. Miért pont ők mennének orvoshoz? Azért, mert a látszat csalhat. 20 éves kor után évi egy vérnyomásmérés - maximum 5 perc! - nem fölösleges időpocsékolás.

A szívinfarktus és agyér-katasztrófák elkerülésére van egy elég biztos módszer: a vérnyomás karbantartása. Az időnkénti vérnyomás-ellenőrzést, s szükség esetén a kezelés megkezdését nem szabad halogatni.

Ehhez először tekintsük át, hogyan változik a vérnyomás, hiszen korántsem egyforma mindig és mindenhol a testben. Baj is volna! Tudnunk kell viszont, mikor és mit kell mérni, figyelni.

Normális vérnyomás-ingadozás

Amikor a szívizom összehúzódik, a szívben rövid idő alatt erősen megemelkedik a nyomás, amit a kiáramló vér továbbad az artériáknak. Ez a szisztolés nyomás. Majd a szív rövid időre megpihen, elernyed, a nyomás leesik, méghozzá a diasztolésnak nevezett alacsonyabb értékre. Az egészséges erek rugalmas fala igazodik a benne áramló vér nyomásához, kitágul, vagy - ha a nyomás alacsony, és teheti - összeszűkül. Az érkeresztmetszet dinamikus váltakozása hullámszerűen a teljes érrendszeren végigszalad, egészen a legkisebb hajszálerekig, vele a nyomás is más és más értéket mutat.

A vérnyomás nem csak a ritmikus szívműködéssel változik pillanatról pillanatra.

Maguk a szisztolés és diasztolés értékek is változnak. A napi ritmus, a fizikai terhelés, stressz, és még számos tényező befolyásolja, s természetesen az is, hogy a test mely pontján mérjük. A testben fölülről lefelé például csökken, hogy a magasabb nyomású helyről az alacsonyabb felé is kellő mennyiségű vér, s vele oxigén jusson a szövetekhez.

Nem mindegy, mitől megy föl a pumpa

A szív ereje önmagában nem elég ahhoz, hogy a vérkeringést folyamatosan megfelelő sebességgel mozgásban tartsa. A vér továbbpumpálásában az erek saját izomzata is segédkezik, a legpirinyóbb, milliméternél is vékonykább erekben pedig már nincsenek saját izmaik, itt egészen különös módon az ereket határoló sejtek duzzadnak meg, hogy a vért pumpálhassák.

Az erek, különösen a vért a szív felé pumpáló vénák mozgását testünknek az ereket körülvevő vázizmai is támogatják. Így válik érthetővé, s ez az egyik oka, miért is olyan egészséges és fontos a testmozgás, azaz izmaink rendszeres és erőteljes használata; a gyaloglás, futás, úszás és a többi. Miután az izmok mozgásához energia, annak előállításához pedig oxigén szükséges, sportoláskor mélyebbeket és szaporábban kezdünk lélegezni, lihegünk. A légzőmozgásokkal a mellkas nyomásingadozása is segít a szívnek elvégezni a megnövekedett munkát.

Ha ekkor vérnyomásunk a higgadt 120/80-as értéket mutatná, az egy nem kívánatos csoda volna. A vérnyomás-célérték tehát korántsem azt jelenti, hogy állandóan ezt kellene produkálnunk. Az is nyilvánvaló, hogy nem közvetlenül a testmozgás után kell vérnyomást mérni.

Szabályozott egyensúly

A folyton változó vérnyomást bonyolult szabályzórendszer tartja fenn. Mitől borul fel az egyensúly, és mikor beszélhetünk egyáltalán erről?

Az egyszerűség kedvéért a teljes szabályzókörnek csak néhány fontos résztvevőjét ismerjük meg. A köztiagy hipothalamuszában fut össze minden a vérnyomással kapcsolatos információ. Ez a terület idegeken keresztül szoros kapcsolatban áll a szívvel és az érrendszerrel, és a vérnyomást befolyásoló összes szervvel. Az úgynevezett szimpatikus idegrendszer idegei olyan parancsokat szállítanak az ereknek, melyek felszólítására az erek izmai összehúzódnak, így növelik a nyomást és gyorsítják az áramlást.

Ellenlábasa a paraszimpatikus idegrendszer, amely az erek elernyedését szorgalmazza. Az egyensúly sok esetben úgy borul föl, hogy a szervezetet veszélyhelyzetben riadóztató, minden tartalékot mozgósító szimpatikus idegrendszer az erek izmait a normálisnál többször készteti "feszült" állapotba. Azaz ha stressz ér, és magunk is feszültek vagyunk, az erek izmai is, a véredények beszűkülnek, nő a vérnyomás.

Hogyan hat a só?

A több só - ismert közhely - szomjassá tesz, hogy a sejtek működéséhez szükséges sókoncentráció állandó maradhasson. A szervezet által felvett többlet víz nagy része a vérben jelenik meg, átmenetileg megnövelve annak össztérfogatát. A só érzékenyebbé teheti az erek falát az adrenalin és noradrenalin hormonok által közvetített parancsokra, melyek összességükben emelik a vérnyomást.

A szívrohamot okozó koszorúér-elzáródás bekövetkezése után minden percben nő az oxigénhiányos területek nagysága és a rendellenesen működő, illetve elhaló szívizomsejtek száma. Életbevágó tehát a beteg gyors és szakszerű kezelése. Milyen megoldások lehetségesek? Kattintson!

A szabályozásba beleszólnak még a különböző mirigyek és sejtek által termelt hormonok. A hipofízis is egy ilyen - úgynevezett agyfüggelék - mirigy, hormontermelése felügyeli az összes többi vérnyomást befolyásoló hormon termelődését, így a mellékvesék szívműködést és érfal-összehúzódást serkentő adrenalinját és noradrenalinját, a mellékvese-kéreg kortikoszteronját és aldoszteronját, amelyek a nátrium- és vízháztartás szabályozásának felelősei. A nátrium kapcsán újból belebotlottunk a jó öreg konyhasóba.

Még nem szóltunk a pajzsmirigyről, melynek hormonja az adrenalinhoz hasonlóan hat, és az inzulinról, mely csökkenti a vérnyomást. Végül meg kell említeni a legkülönbözőbb sejtek által termelt acetil-kolint és hisztamint, melyek a legkisebb erecskékben, a kapillárisokban szabályozzák a véráramlást.

A pontos ok mégis rejtve marad

Miután ennyire tudjuk, mi minden befolyásolja a vérnyomást, némiképp meglepő, hogy az esetek több mint 80 százalékában az orvosok nem tudják pontosan, mitől magas a vérnyomás. Ilyenkor elegánsan esszenciális hipertóniának hívják a rendellenességet.

Ez azért nem jelenti azt, hogy ne tehetnénk ellene. Az okok részletezése nélkül is elég annyit tudnunk, hogy amennyiben a pontos ok meghatározható, az orvos minden segítséget megad ennek orvoslására, de a többi már a betegen múlik.

Első lépések az infarktus felé

A tartós magas vérnyomás szép lassan visszafordíthatatlan nyomokat hagy a véredényekben: elvesztik rugalmasságukat, beszűkülnek, az érfal középső rétege keményebb, meszes kötőszövetes rétege az erek azon részein is megjelenik, amelyeknek rugalmasságukkal épp tompítaniuk kellene a növekvő vérnyomást. Az erek fokozatosan elvesztik azon képességük, mellyel addig maguk is részt vehettek a vérnyomás szabályozásában. Azaz nem tudják végigfutó hullámmozgással mérsékelni a ritmikusan megnövekvő nyomást és továbbítani a vért.

A szív viszont annál jobban igyekszik legyőzni az erekben lévő akadályt, növeli a pumpáló nyomást, miközben a szervezet beszűkült erei bármikor elzáródhatnak. Ha nincs is észlelhető katasztrófa, a kis érelzáródások az agyban - vagy más szervekben - kisebb-nagyobb károkat okozhatnak például alig észrevehető emlékezetkiesések, koncentrációs zavarok formájában.

Megszívlelendő

Az érkatasztrófák tehát nem az első infarktusos fájdalommal vagy első kisebb agyvérzéssel kezdődnek, hanem az időnkénti vérnyomásmérés és a 140/90-hez közeli vagy annál magasabb mérési eredmények elhanyagolásával. Ha időnkéntifejfájáskínozza szédülés, szívpanasz, gyengeség, fáradékonyság jelentkezik, vagy "csupán" minden tünet nélkül nyugalmi állapotban különböző napokon végezve egymás után legalább kétszer magas a vérnyomása, csökkentésére és karbantartására bizony gondot és időt kell fordítani.

Máris megteheti az első lépést, mérje föl, milyen valószínűséggel kell szembenéznie a magasvérnyomás és szövődményei következményeivel. A kalkulátor kipróbálásával az életre szóló program legfontosabb elemei is kirajzolódnak.

Kétszerre mért magasvérnyomás esetén a betegség gyanúját mindenképpen orvosnak kell tisztáznia.

Még két jótanács:

Ne legyen rossz a lelkiismerete, ha eleget alszik és hagy időt a kikapcsolódásra. Mindenki felelős a testi egészségéért. A jó éjszakaialvásés a délutáni szunyókálás csökkenti a vérnyomást!

Ha szabadságra készül: A hirtelen klímaváltozás - főként repülőutak alkalmával - megterhelő lehet, akárcsak a magas hegyi tartózkodás vagy a lármás strand és kánikula. A szívet leginkább pihentető helyek a középhegységek erdős területein és a tavak környékén találhatók.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció