"Egy tollat sem tudtam megfogni"

Az autoimmun betegségek során a szervezet saját alkotóelemeit "idegen testnek" érzékeli és megpróbálja elpusztítani. A megbetegedés nőknél ötször-tízszer gyakrabban fordul elő - alábbi listánkon is kizárólag női hírességek kaptak helyet.

Az autoimmun betegségcsoporton belül több mint 80 típust diagnosztizáltak már - ezek egy része viszonylag jól ismert és jól kezelhető kór (például az 1-es típusú cukorbetegség), míg vannak rendkívül ritka és nehezen diagnosztizálható változatok is. Kialakulásuk okai máig nem tisztázottak, ám egyre nagyobb a szakértői egyetértés abban, hogy valószínűleg különféle genetikai tényezők és környezeti hatások együttállása idézi elő a betegségeket.

Az autoimmun betegségeket gyakran a szerint szokták osztályozni, hogy egy-egy szervet érint-e az elváltozás (ilyen szervspecifikus immunbetegségből viszonylag sok van), vagy több szerv egyszerre, illetve egymás után betegszik-e meg. Utóbbi típusokat nevezzük poliszisztémás, több szervrendszert érintő rendszerbetegségeknek.

Becslések szerint világszerte körülbelül 23,5 millió embernél (vagyis a népesség közel 8 százalékánál) diagnosztizáltak legalább egy autoimmun betegséget. A hollywoodi sztárok közül is meglepően sokan szenvednek valamilyen autoimmun kórképtől - legutóbb például Selma Blair színésznő vállalta fel nagy nyilvánosság előtt, hogy szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála. A következőkben őt, illetve hozzá hasonló, autoimmun kórral küzdő hírességeket mutatunk be.

Selma Blair - szklerózis multiplex

Selma Blair
Selma Blair (Fotó: Getty)

A színésznőnél hosszú évek bizonytalansága után 2018 októberében diagnosztizálták a betegségét. Állapotáról néhány hete egy tévéinterjúban számolt be részletesen. "A fiam születése óta - hét éve - rendszeresen jelentkeztek nálam fellángolások, de akkor még nem tudtam, mi történik, és próbáltam úgy tenni, mintha minden rendben lenne" - nyilatkozta a színésznő, majd hozzátette: "ha nem volt velem a fiam, akkor próbáltam saját magamat kúrálni. Ittam. Fájdalmaim voltak, és bár nem akartam állandóan a pohárért nyúlni, mégis volt, hogy azt éreztem, nem bírom tovább."

A szklerózis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő úgynevezett myelin. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet. További részletekért kattintson !

A színésznőt az olyan hétköznapi és egyszerűnek tűnő tevékenységek is kimerítették, mint hogy kisfiát autóval elvitte az iskolába. Elmondása szerint olyan is megesett vele, hogy miután kitette a fiút, félrehúzódott az autóval, hogy aludni tudjon egy kicsit, mielőtt visszaindult volna otthonába. Blair azt is elmesélte, mennyire tehetetlennek érezte magát a tüneteivel. "Hiába mentem orvoshoz, évekig nem vették komolyan a panaszaimat. Ráfogták arra, hogy egyedülálló anya vagyok, hogy csak kimerültem, vagy biztos a pénzügyi nehézségeim okozzák..."

Mikor végre megállapították, hogy szklerózis multiplexben szenved, a nő elsírta magát - de nem azért, mert félt vagy szomorú lett volna. "Nem a félelem könnyei voltak, sokkal inkább a megkönnyebbülésé." Selma Blair betegsége miatt jelenleg csak nehezen tud járni és bottal közlekedik, ráadásul állapota a beszédét is megnehezíti. Orvosa szerint azonban - kemény munkával - egy éven belül képességeinek 90 százalékát visszanyerheti.

Venus Williams - Sjögren-szindróma

Venus Williams olimpiai bajnok teniszezőnél 2011-ben, 31 éves korában diagnosztizáltak Sjögren-szindrómát. A betegség több szervrendszert érint, főként szem- és szájszárazsággal, valamint reumatológiai tünetekkel, fájdalmas, duzzadt ízületekkel, valamint sokízületi gyulladással jár. A Sjögren-szindróma különböző súlyosságú és lefutású formái ismertek, így viszonylag enyhe gyulladások, valamint súlyos fellángolások is bekövetkezhetnek.

Venus Williams
Venus Williams (Fotó: Getty)

A betegségre jellemző tünetek rendkívül negatívan befolyásolták Williams sportteljesítményét, aki emiatt kénytelen is volt egy ideig szüneteltetni pályafutását. A megfelelő kezelések után végül szerencsésen vissza tudott térni a versenyzéshez, ám javuló állapota fenntartásához komplett életmódváltásra is szüksége volt. Egy korábbi interjúban elmesélte , hogy nagyban mérsékelte tüneteit, mikor nyers növényi étrendre váltott. Mint mondta, betegségét úgy fogta fel, hogy aki magas szinten akar teljesíteni, mindig találkozni fog problémákkal - de ez nem jelenti, hogy megállíthatják.

Selena Gomez - lupusz

Az énekesnőt évekkel ezelőtt diagnosztizálták lupusszal, ám csak 2015-ben állt a nyilvánosság elé betegségével. A lupusz - teljes nevén szisztémás lupusz eritematózusz - egy krónikus autoimmun betegség, melynek következtében a megtámadott szervek begyulladnak és különböző mértékben károsodnak. A "lupus" latin szó egyébként farkast jelen, a lupusz eritematózusz (vörös farkas) elnevezés pedig a betegséget kísérő jellegzetes bőrpír megjelenésére utal.

A lupusznak egyébként szinte alig vannak kizárólag rá jellemző tünetei, ezért rendkívül nehezen diagnosztizálható. Az általános tünetekhez (láz, hasmenés, gyengeség) mindig a betegség aktív szakaszában megtámadott szervekhez köthető tünetek társulnak. A betegség lefolyása hullámzó, enyhébb és aktívabb szakaszok váltják egymást, utóbbiak súlyossága rendkívül változó.

Selena Gomez
Selena Gomez (Fotó: Getty)

Az énekesnőnél először 2013-ban jelentkeztek a rejtélyes tünetek, ami miatt akkori turnéját is félbe kellett szakítania. Gyorsan elterjedt a pletyka, miszerint Gomez drogfüggő, ezért nem vállalja a fellépéseit, a valóság azonban az volt, hogy a betegségéhez kapcsolódóan depresszióval és szorongással küzdött, emiatt pedig ki-be járkált a különböző egészségügyi központokba, szanatóriumokba. A 2015-ös diagnózis után aztán először kemoterápiára volt szüksége, majd 2017-ben vesetranszplantáción esett át. Utóbbira azért került sor, mert Gomeznél a betegség egyik veszélyes szövődménye, a lupusz nefritisz is kialakult. Selena Gomez néhány éve egy alapítványt hozott létre The Selena Gomez Fund for Lupus Research néven és szóvivője lett a betegsége elleni küzdelemnek.

Gigi Hadid - Hashimoto-betegség

Korunk egyik legfelkapottabb modellje, Gigi Hadid karrierje során rendszeresen kapott beszólásokat alakjára: egyszer "túl vékony" volt, máskor pedig éppen "túl kövér". A folyamatos kritikákból aztán 2018-ban lett elege, és egy Twitter posztban magyarázta el követőinek a látványos súlyingadozásainak okát.

Gigi Hadid
Gigi Hadid (Fotó: Getty)

Leírta, hogy 17 évesen, mikor modellkedni kezdett, sokan vádolták azzal, hogy túlságosan kerek ehhez a szakmához. Amit azonban 2013-ban a kritikusai súlyfeleslegnek láttak, azok valójában tünetek voltak: ödéma és puffadás. Még abban az évben diagnosztozálták is nála a Hashimoto-betegséget , amely a pajzsmirigy autoimmun gyulladásával jár, és a szerv alulműködéséhez, ritkábban túlműködéséhez vezethet. Hadid a posztjában azt is elmesélte, hogy amióta megfelelő gyógyszereket kap, a tünetei is elmúltak, állapotának javulása pedig abban is megnyilvánul, hogy soványabbnak tűnik.

A modell arra is kitért, hogy bárki bármit is gondol az alakjáról, sokkal egészségesebbnek érzi most magát, mint mielőtt kezelni kezdték volna betegségét. A bejegyzése végén pedig kijelentette, hogy többször nem szeretne megszólalni a súlya ügyében, és arra kérte a követőit, hogy legyenek empatikusabbak másokkal, akiket csak fotókon látnak, de valójában nem ismernek.

Missy Elliott - Basedow-kór

Az egyik legtehetségesebb női rappernél, Missy Elliottnál 2008-ban diagnosztizáltak Basedow-kórt , miután bármiféle előjel vagy ok nélkül hirtelen fogyni kezdett. A betegség a pajzsmirigyet támadja meg és felborítja az idegrendszer működését. Elliott a diagnózis után több évre felfüggesztette karrierjét, hogy magára és a gyógyulásra koncentrálhasson. A betegségéről és állapota javulásáról 2018-ban egy zenei eseményen mondott beszédében mesélt:

"Olyan rosszul voltam, hogy még egy tollat sem tudtam megfogni. Az idegrendszerem teljesen tönkrement. Istennek köszönhetem, hogy nem kerekesszékkel kellett ide feljönnöm, hanem a saját lábamon tudok járni" - mondta, majd hozzátette, hogy bár egy ideig gyógyszeres kezelésre szorult, ma már megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással tartja fenn az állapotát.

Missy Elliott
Missy Elliott (Fotó: Getty)

A Basedow-kórhoz egyébként a pajzsmirigy-túlműködés tünetein kívül egyéb jellegzetes tünetek is kapcsolódnak, úgy mint a szem kidülledése, a szemöldök külső részének duzzanata, fényérzékenység vagy látásromlás.

"Az elme rákja ez a betegség" Könnyen gondolhatnánk, hogy a gazdagok és híresek világában minden tökéletes. Ez azonban közel sincs így: a mentális problémákkal szemben ők is védtelenek. Korábbi cikkünkért kattintson !

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: