"Egy tollat sem tudtam megfogni"

Az autoimmun betegségek során a szervezet saját alkotóelemeit "idegen testnek" érzékeli és megpróbálja elpusztítani. A megbetegedés nőknél ötször-tízszer gyakrabban fordul elő - alábbi listánkon is kizárólag női hírességek kaptak helyet.

Az autoimmun betegségcsoporton belül több mint 80 típust diagnosztizáltak már - ezek egy része viszonylag jól ismert és jól kezelhető kór (például az 1-es típusú cukorbetegség), míg vannak rendkívül ritka és nehezen diagnosztizálható változatok is. Kialakulásuk okai máig nem tisztázottak, ám egyre nagyobb a szakértői egyetértés abban, hogy valószínűleg különféle genetikai tényezők és környezeti hatások együttállása idézi elő a betegségeket.

Az autoimmun betegségeket gyakran a szerint szokták osztályozni, hogy egy-egy szervet érint-e az elváltozás (ilyen szervspecifikus immunbetegségből viszonylag sok van), vagy több szerv egyszerre, illetve egymás után betegszik-e meg. Utóbbi típusokat nevezzük poliszisztémás, több szervrendszert érintő rendszerbetegségeknek.

Becslések szerint világszerte körülbelül 23,5 millió embernél (vagyis a népesség közel 8 százalékánál) diagnosztizáltak legalább egy autoimmun betegséget. A hollywoodi sztárok közül is meglepően sokan szenvednek valamilyen autoimmun kórképtől - legutóbb például Selma Blair színésznő vállalta fel nagy nyilvánosság előtt, hogy szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála. A következőkben őt, illetve hozzá hasonló, autoimmun kórral küzdő hírességeket mutatunk be.

Selma Blair - szklerózis multiplex

Selma Blair
Selma Blair (Fotó: Getty)

A színésznőnél hosszú évek bizonytalansága után 2018 októberében diagnosztizálták a betegségét. Állapotáról néhány hete egy tévéinterjúban számolt be részletesen. "A fiam születése óta - hét éve - rendszeresen jelentkeztek nálam fellángolások, de akkor még nem tudtam, mi történik, és próbáltam úgy tenni, mintha minden rendben lenne" - nyilatkozta a színésznő, majd hozzátette: "ha nem volt velem a fiam, akkor próbáltam saját magamat kúrálni. Ittam. Fájdalmaim voltak, és bár nem akartam állandóan a pohárért nyúlni, mégis volt, hogy azt éreztem, nem bírom tovább."

A szklerózis multiplex krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő úgynevezett myelin. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet. További részletekért kattintson!

A színésznőt az olyan hétköznapi és egyszerűnek tűnő tevékenységek is kimerítették, mint hogy kisfiát autóval elvitte az iskolába. Elmondása szerint olyan is megesett vele, hogy miután kitette a fiút, félrehúzódott az autóval, hogy aludni tudjon egy kicsit, mielőtt visszaindult volna otthonába. Blair azt is elmesélte, mennyire tehetetlennek érezte magát a tüneteivel. "Hiába mentem orvoshoz, évekig nem vették komolyan a panaszaimat. Ráfogták arra, hogy egyedülálló anya vagyok, hogy csak kimerültem, vagy biztos a pénzügyi nehézségeim okozzák..."

Mikor végre megállapították, hogy szklerózis multiplexben szenved, a nő elsírta magát - de nem azért, mert félt vagy szomorú lett volna. "Nem afélelemkönnyei voltak, sokkal inkább a megkönnyebbülésé." Selma Blair betegsége miatt jelenleg csak nehezen tud járni és bottal közlekedik, ráadásul állapota a beszédét is megnehezíti. Orvosa szerint azonban - kemény munkával - egy éven belül képességeinek 90 százalékát visszanyerheti.

Venus Williams - Sjögren-szindróma

Venus Williams olimpiai bajnok teniszezőnél 2011-ben, 31 éves korában diagnosztizáltak Sjögren-szindrómát. A betegség több szervrendszert érint, főként szem- és szájszárazsággal, valamint reumatológiai tünetekkel, fájdalmas, duzzadt ízületekkel, valamint sokízületi gyulladással jár. A Sjögren-szindróma különböző súlyosságú és lefutású formái ismertek, így viszonylag enyhe gyulladások, valamint súlyos fellángolások is bekövetkezhetnek.

Venus Williams
Venus Williams (Fotó: Getty)

A betegségre jellemző tünetek rendkívül negatívan befolyásolták Williams sportteljesítményét, aki emiatt kénytelen is volt egy ideig szüneteltetni pályafutását. A megfelelő kezelések után végül szerencsésen vissza tudott térni a versenyzéshez, ám javuló állapota fenntartásához komplett életmódváltásra is szüksége volt. Egy korábbi interjúban elmesélte, hogy nagyban mérsékelte tüneteit, mikor nyers növényi étrendre váltott. Mint mondta, betegségét úgy fogta fel, hogy aki magas szinten akar teljesíteni, mindig találkozni fog problémákkal - de ez nem jelenti, hogy megállíthatják.

Selena Gomez - lupusz

Az énekesnőt évekkel ezelőtt diagnosztizálták lupusszal, ám csak 2015-ben állt a nyilvánosság elé betegségével. A lupusz - teljes nevén szisztémás lupusz eritematózusz - egy krónikus autoimmun betegség, melynek következtében a megtámadott szervek begyulladnak és különböző mértékben károsodnak. A "lupus" latin szó egyébként farkast jelen, a lupusz eritematózusz (vörös farkas) elnevezés pedig a betegséget kísérő jellegzetes bőrpír megjelenésére utal.

A lupusznak egyébként szinte alig vannak kizárólag rá jellemző tünetei, ezért rendkívül nehezen diagnosztizálható. Az általános tünetekhez (láz, hasmenés, gyengeség) mindig a betegség aktív szakaszában megtámadott szervekhez köthető tünetek társulnak. A betegség lefolyása hullámzó, enyhébb és aktívabb szakaszok váltják egymást, utóbbiak súlyossága rendkívül változó.

Selena Gomez
Selena Gomez (Fotó: Getty)

Az énekesnőnél először 2013-ban jelentkeztek a rejtélyes tünetek, ami miatt akkori turnéját is félbe kellett szakítania. Gyorsan elterjedt a pletyka, miszerint Gomez drogfüggő, ezért nem vállalja a fellépéseit, a valóság azonban az volt, hogy a betegségéhez kapcsolódóan depresszióval és szorongással küzdött, emiatt pedig ki-be járkált a különböző egészségügyi központokba, szanatóriumokba. A 2015-ös diagnózis után aztán először kemoterápiára volt szüksége, majd 2017-ben vesetranszplantáción esett át. Utóbbira azért került sor, mert Gomeznél a betegség egyik veszélyes szövődménye, a lupusz nefritisz is kialakult. Selena Gomez néhány éve egy alapítványt hozott létre The Selena Gomez Fund for Lupus Research néven és szóvivője lett a betegsége elleni küzdelemnek.

Gigi Hadid - Hashimoto-betegség

Korunk egyik legfelkapottabb modellje, Gigi Hadid karrierje során rendszeresen kapott beszólásokat alakjára: egyszer "túl vékony" volt, máskor pedig éppen "túl kövér". A folyamatos kritikákból aztán 2018-ban lett elege, és egy Twitter posztban magyarázta el követőinek a látványos súlyingadozásainak okát.

Gigi Hadid
Gigi Hadid (Fotó: Getty)

Leírta, hogy 17 évesen, mikor modellkedni kezdett, sokan vádolták azzal, hogy túlságosan kerek ehhez a szakmához. Amit azonban 2013-ban a kritikusai súlyfeleslegnek láttak, azok valójában tünetek voltak: ödéma és puffadás. Még abban az évben diagnosztozálták is nála a Hashimoto-betegséget, amely apajzsmirigyautoimmun gyulladásával jár, és a szerv alulműködéséhez, ritkábban túlműködéséhez vezethet. Hadid a posztjában azt is elmesélte, hogy amióta megfelelő gyógyszereket kap, a tünetei is elmúltak, állapotának javulása pedig abban is megnyilvánul, hogy soványabbnak tűnik.

A modell arra is kitért, hogy bárki bármit is gondol az alakjáról, sokkal egészségesebbnek érzi most magát, mint mielőtt kezelni kezdték volna betegségét. A bejegyzése végén pedig kijelentette, hogy többször nem szeretne megszólalni a súlya ügyében, és arra kérte a követőit, hogy legyenek empatikusabbak másokkal, akiket csak fotókon látnak, de valójában nem ismernek.

Missy Elliott - Basedow-kór

Az egyik legtehetségesebb női rappernél, Missy Elliottnál 2008-ban diagnosztizáltak Basedow-kórt, miután bármiféle előjel vagy ok nélkül hirtelen fogyni kezdett. A betegség a pajzsmirigyet támadja meg és felborítja az idegrendszer működését. Elliott a diagnózis után több évre felfüggesztette karrierjét, hogy magára és a gyógyulásra koncentrálhasson. A betegségéről és állapota javulásáról 2018-ban egy zenei eseményen mondott beszédében mesélt:

"Olyan rosszul voltam, hogy még egy tollat sem tudtam megfogni. Az idegrendszerem teljesen tönkrement. Istennek köszönhetem, hogy nem kerekesszékkel kellett ide feljönnöm, hanem a saját lábamon tudok járni" - mondta, majd hozzátette, hogy bár egy ideig gyógyszeres kezelésre szorult, ma már megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással tartja fenn az állapotát.

Missy Elliott
Missy Elliott (Fotó: Getty)

A Basedow-kórhoz egyébként a pajzsmirigy-túlműködés tünetein kívül egyéb jellegzetes tünetek is kapcsolódnak, úgy mint a szem kidülledése, a szemöldök külső részének duzzanata, fényérzékenység vagy látásromlás.

"Az elme rákja ez a betegség" Könnyen gondolhatnánk, hogy a gazdagok és híresek világában minden tökéletes. Ez azonban közel sincs így: a mentális problémákkal szemben ők is védtelenek. Korábbi cikkünkért kattintson!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: