Cukros édesanyák

Még negyven-ötven évvel ezelőtt is a diabéteszes anyák terhességének az egynegyede magzati halállal végződött. Ma már azonban e betegségben szenvedő nőknek sem kell lemondaniuk a gyermekáldásról.

A gyermeket szülni akaró nő felvilágosítása az egyik legfontosabb feladat. Mivel a cukorbetegséggel szövődött terhesség bonyolult anyagcsere-változásai veszélyeztetik a magzatot, a tervezett terhesség előtt gondozáson kell részt venni. Ha a beteg nők ezt teszik, állapotuk nem jelent veszélyt sem a magzat, sem az anya számára. A szövődménymentes terhesség feltétele tehát a teherbe esés előtti gondozás, a cukoranyagcsere beállítása a terhesség előtt, alatt és után. A vércukorértéknek 6-7 mmol/l körül kell lennie. Különösen azoknak a nőknek kell erre nagy figyelmet fordítaniuk, akiknek már volt szerencsétlen kimenetelű terhességük.

A cukorbeteg nőket betegségük előrehaladottsága alapján (White szerint) nyolc csoportba lehet sorolni:

  • Egyedül, diétával is egyensúlyban tartható, a terhesség előtt laboratóriumi vizsgálattal igazolt, kémiai diabétesz, mely bármely életkorban elkezdődhet, és bármennyi ideig fennállhat.
  • Inzulinkezelést igényel már a terhesség előtt, amikor a cukorbetegség a 20. életév után kezdődik, vagy kevesebb, mint tíz éve áll fenn.
  • A 10-19. életév között kezdődik, vagy 10-19 éve tart.
  • A 10. életév előtt kezdődik, illetve 20 éve, vagy annál hosszabb ideje áll fenn; vagy krónikus magas vérnyomás, illetve rethinopathia észlelhető.
  • Vesebetegség.
  • Koszorúér-betegség.
  • Rethinopathia áll fenn.
  • A beteg veseátültetésen esett át. (Itt megemlítem, hogy minden ötvenedik transzplantált beteg sikeresen szülhet.) Amikor a cukorbeteg nő tudomást szerez teherbe eséséről, azonnal forduljon orvoshoz, hogy az őt gondozó team (a terhesgondozókon kívül többek között szemészek, kardiológusok, nefrológusok) megfelelő módon kezelhesse. A meghatározott időközökben elvégzett ultrahangvizsgálatok segítenek a terhesség korának meghatározásában, és abban is, hogy az abnormalitások korán felismerhetők legyenek. (A lepény átáramlásának ultrahangvizsgálata is pontos felvilágosítást ad ezekre)
    A diabétesz beállításának a terhesség ideje alatt mindvégig optimálisnak kell lennie. Ahhoz, hogy ez elérhető legyen, a kismamának magának is meg kell tanulnia a vércukorszint mérését. Naponta két-három inzulin injekcióra is szüksége lehet, melyet magának kell beadnia. Meg kell tanulnia azt is, hogy hogyan kell módosítani saját inzulin adagját. A vércukorértékeket mindig a normális érték körül kell tartani. Kivétel ez alól a közvetlen étkezés után mért eredmény lehet, amikor megengedett a kissé magasabb érték.

Fontos, hogy a terhesség kezdetén és az utolsó hetekben a kismamánál szemfenék vizsgálatot végezzenek. Ha a retinopátia már a terhesség elején észlelhető, gyakrabban kell ellenőrzéseket végezni, mert gyors romlásra lehet számítani. A nefropátiás cukorbeteg nők fehérjevizelése súlyos magzatkárosodással járhat. Ehhez az elváltozáshoz tartozhat még a terhes anyák magas vérnyomása is, mely a magzatoknál a gyarapodás elhúzódását okozhatja. (A magzati károsodások megelőzése csapatmunka, mely a diabetológus, a szülész-nőgyógyász, a perinatológus [PIC-centrumok] és a gyermekorvos szoros együttműködésén alapul).

A diabéteszes kismamáknak a tervezett szülés időpontja előtt rövid idővel be kell feküdniük a kórházba (ugyanúgy, mint a terhességük elején) úgynevezett monitorizálásra. A szülés általában hüvelyi úton történik, hacsak más akut belgyógyászati vagy szülészeti ok ezt meg nem változtatja. Akár hüvelyi, akár műtéti szülés történik, a vércukorszintet állandóan ellenőrizni kell. A megfelelő cukormennyiséget infúzióval viszik be a szervezetbe.

A cukorbeteg anyák többnyire négyezer gramm feletti újszülötteket hoznak a világra, akikre az átlagosnál jobban oda kell figyelni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az állapotuk nem megfelelő.

A gondos gyermekorvosi megfigyelés azonnal felfedezi az itt jelentkező rendellenességeket, és rögtön korrigálja is azokat. Vércukorszintjüket rendszeresen ellenőrizni kell, különös tekintettel a nyugtalan csecsemőkre, hiszen náluk a hypoglykaemia továbbra is gyakrabban fordulhat elő.

A cukorbetegség öröklődéséről is megoszlanak a vélemények, mivel a spermiumok nem tartalmaznak mitokondriumokat. Ezért csak az anya örökítheti át utódaira ezeket a géneket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció