A szexről őszintén cukorbetegeknek

Egyre többen tudják, hogy a diabétesz jelentősen megnöveli az infarktus, vagy az agyvérzés kockázatát. Azzal viszont még a cukorbetegek közül is kevesen vannak tisztában, hogy betegségük akár szexuális zavarokhoz is vezethet.

Bár igaz, hogy ezt az elsősorban a férfiakat érintő problémát sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni, szerencsére az érintettek számára is van remény. A kialakult kedvezőtlen érszövődmények ugyanis lényegesen lassíthatóak, vagy akár teljesen meg is állíthatóak!

A cukorbetegség szövődményei A cukoranyagcsere szervezetünk működése szempontjából központi jelentőségű. Nem meglepő, ha az egyensúly felborulásával számtalan szerteágazó szövődménnyel kell számolnunk. Kattintson!

A férfiakat merevedési zavar fenyegeti

A statisztikák szerint a cukorbeteg férfiak 50 százalékának volt már gondja az erekció elérésével és megtartásával. A potenciazavar mögött a merevedésben fontos szerepet játszó kiserek károsodása állhat, így amerevedési zavara cukorbetegség jellemző érszövődménye. A cukorbeteg férfiaknak egészséges társaikhoz képest háromszor annyi esélyük van rá, hogy megtapasztalják ezeket a problémákat.

Ám az úgynevezett erektilis diszfunkciónak több oka is lehet, nem csak maga az alapbetegség. A rosszul beállítottvércukorszintokozta károsodások mellett jelentősen növeli a kockázatot a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a dohányzás, valamint a túlzott alkoholfogyasztás is. Ugyancsak negatívan befolyásolják a szexuális teljesítőképességet bizonyos gyógyszerek (például egyes vérnyomáscsökkentők vagy antidepresszánsok) illetve olyan pszichés tényezők is, mint a stressz, a depresszió - vagy éppen a "felsüléstől" való félelem.

Mit tehetnek az érintettek?

A legfontosabb a megelőzés. A folyamatosan normális értékek között tartott vércukorszint és mindezek előfeltételeként az egészséges életmód, az orvosi előírások betartása alapvetően csökkenti a diabéteszes szövődmények - így a szexuális zavarok kockázatát is.

A cukorbetegség akár szexuális zavarokat is okozhat
A cukorbetegség akár szexuális zavarokat is okozhat

Azoknak sem kell kétségbeesniük, akik már megtapasztalták a merevedési zavart. Kezelőorvosuk segítségével átgondolhatják, milyen konkrét okok állnak tüneteik hátterében, majd a szakember javaslatára megtehetik a szükséges életmódbeli változtatásokat, illetve pontosíthatják a gyógyszeres kezelést.

A legrosszabb, amit a beteg tehet, ha nem foglalkozik a problémával, vagy épp ellenkezőleg, ha hagyja, hogy a szorongás elhatalmasodjon rajta. Bár a témáról egyáltalán nem könnyű beszélni, még a partnerrel sem, megéri legyőzni a félelmeket, és higgadtan mérlegelni a kezelési lehetőségeket. Egy nyugodt beszélgetés - akár az orvossal, akár a házastárssal - már önmagában fél siker!

A nők is érintettek lehetnek

Szexuális problémáik azonban nem csak a cukorbeteg férfiaknak lehetnek! A nők is ki vannak téve a magas vérnyomás, a stressz és a depresszió okozta gondoknak. Az alábbi tünetek megjelenését érdemes komolyan venni, és konzultálni a kezelőorvossal: csökkenő szexuális érdeklődés, hüvelyszárazság, kellemetlen érzés aktus közben, nehézségek az orgazmus elérésében. Mindezekre szintén van megoldás, még ha nem is olyan könnyű megtalálni. Sok figyelem, türelem és nyitottság szükséges hozzá mind a páciens, mind partnere, mind az orvos részéről.

A jól kontrollált vér­cukorszint segít megelőzni a szövődményeket

Ahogyan az a fentiekből is látható, a káros vércukor-ingadozások kivédésén nagyon sok múlhat, akár maga a párkapcsolat is. A vércukorszint rendszeres ellenőrzése tehát a cukorbeteg egyik legfontosabb feladata.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.