A focizás előnyei és hátrányai

A testmozgás egészségre gyakorolt pozitív hatása jól ismert tény, különösen akkor, ha szabad levegőn gyakoroljuk. Azonban, ahogy az összes sportágnak, a focizásnak is meg vannak a maga pozitív és negatív tulajdonságai. (x)

A futball fejleszti a szociális készségeket, felébreszti a csapatszellemet, sikerélményeket adhat, javítja a koordinációt, a koncentrációt és – különösen gyerekkorban – segíthet a személyiség kibontakozásában. Alkalmazkodásra, pontosságra és megfelelő időbeosztásra taníthatja akár a felnőtteket is. A fizikai egészségre szintén kedvező hatásokkal bír: miközben javítja az állóképességet, fejleszti a sebességet és hozzájárul az egészséges légzéshez, a megfelelő vérnyomás kialakulásához, segíti a szív és az érrendszer működését is. A foci átmozgatja az egész testet, megerősíti izmokat, az ízületeket és a csontokat, valamint fejleszti az egyensúlyérzéket. A felpörgetett pulzus jó hatással van a vesére és az emésztésre, ráadásul a rendszeres testmozgással megelőzhető az elhízás, valamint csökkenhet az infarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázata is.

foci, baráti társaság, kispályás labdarúgás
A foci remek mozgásforma és közösségi tevékenység, de fontos, hogy ügyeljünk a kockázatokra is. Fotó: Getty Images

Sérülésveszély

Futballozás közben azonban a test szinte összes pontja ki van téve a sérülésveszélynek, ami sokszorosan igaz, ha túlerőltetik, illetve, ha az edzések és a mérkőzések előtt nincs megfelelően bemelegítve. A leggyakrabban izomsérülések, ficamok, zúzódások, húzódások és törések fordulnak elő, amelyek súlyosságtól függően lehetnek egészen aprók vagy akár maradandóak is. Az elsősorban lábakat érintő sérülések vagy betegségek ráadásul nem csak a meccs hevében, hanem a rosszul megválasztott cipők vagy az elégtelen higiénia miatt is bekövetkezhetnek. A nem megfelelő méretű vagy anatómiai kialakítású cipők roncsolhatják a lábfej különböző részeit, gyulladásokat és fájdalmas körömsérüléseket okozhatnak. A sérült köröm és bőr emellett megnövelheti a köröm és lábgombára való hajlamot, amelynek kialakulását még tovább fokozhatja az intenzívebb lábizzadás, a közös öltözők használata, valamint a nem megfelelő lábápolási szokások.

Fájó, viszkető tünetek

A közös öltözőben és zuhanyzóban másokat is könnyedén megfertőző köröm- és lábgomba nagyon gyorsan képes elterjedni, kellemetlenül fájdalmas, viszkető tüneteket okozva az érintettek számára. A körömgombára a törmelékesen töredező, fénytelen, felpúposodó – súlyosabb esetben akár teljesen le is váló – köröm hívja fel a figyelmet. Ráadásul elmondható, hogy minden harmadik körömgombával küzdő érintettnek lábgombája is van, amelynek tünetei elsősorban a lábfejeken, sarkakon és a lábujjakon jelenik meg. A száraz, repedező vagy hámló bőr mellett tünet lehet még a a kellemetlen szag is, amelyet elsősorban – szintén gyakori szövődményként – a gombát kísérő bakteriális fertőzés okoz.

Mielőbbi célirányos kezelés

A köröm- és lábgombás fertőzések gyors és célirányos kezelést igényelnek már az első tünetek megjelenésekor. Ehhez vény nélkül is elérhetők a patikában olyan különböző hatóanyag-tartalmú készítmények, amelyekkel elősegíthetjük a gomba szaporodásának megállítását és elpusztítását. Javasoltak például az olyan hatóanyagot tartalmazó krémek, amelyek egyszerre képesek gyógyítani a köröm- és a lábgomba fertőzését is. Amellett, hogy enyhítik az égő, viszkető érzést, el is pusztítják a kellemetlen tüneteket okozó gombákat, vagyis segítik a fertőzés gyógyulását.

Ennek érdekében javasolt mindig megfelelő méretű kényelmes, jól szellőző cipőt és zoknit viselni, fokozottan odafigyelni a lábbelik és a körömápoló eszközök használat utáni fertőtlenítésére, valamint ajánlott a közös öltözőkben, illetve zuhanyzókban kizárólag papucsban közlekedni. Amennyiben a betegtájékoztató szerint pontosan végrehajtott, külsőleg alkalmazott kezelés ellenére sem enyhülnek a tünetek – például nagyon súlyos, kiterjed fertőzés esetén – érdemes bőrgyógyász segítséget kérni, aki ebben az esetben indokoltnak tarthatja a szájon át szedhető gombaellenes készítmények alkalmazását.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: