Köhögésre a méz a legjobb gyógyszer

Köhögés esetén az antibiotikumok nem enyhítik a panaszokat, érdemes helyettük mézzel kúrálni magunkat.

Mielőtt gyógyszerekhez nyúlnánk, érdemes mézzel kezelni a köhögést - áll az Angol Népegészségügyi Szervezet (Public Health England) ajánlásában. A szervezet nem javasolja az orvosoknak, hogy a köhögés kezelésére antibiotikumos gyógyszereket írjanak fel, ezek ugyanis csak ritkán enyhítik a tüneteket.

Gyógyító méz: melyik fajta mire jó? A méz jótékony hatása a benne található 100-nál is több aromaanyagnak, 28-féle aminosavnak, 12-féle ásványi anyagnak, 10-féle szénhidrátnak, 8-féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak és baktériumölő anyagoknak köszönhető. Hogy melyik mézfajta mire jó, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Vírusok okozzák a köhögést

A legtöbb betegség mögött, amely köhögéssel jár, valamilyen vírusfertőzés áll, az antibiotikum pedig csak a baktériumok ellen vethető be hatásosan. Ennek ellenére a közelmúltban készített brit felmérés szerint a szigetországban a háziorvosok 48 százaléka ír fel valamilyen antibiotikumot köhögés vagy hörghurut kezelésére. Komolyabb ok nélkül szedve pedig ezek a gyógyszerek csak erősítik az antibiotikumrezisztens baktériumokat, amelyek a következő évtizedek egyik legsúlyosabb egészségügyi kihívását jelenthetik - mondta el a népegészségügyi szervezet képviseletében Dr. Susan Hopkins.

Bizonyos esetekben azonban köhögéskor is szükség lehet antibiotikumokra - például ha a beteg immunrendszere nagyon legyengült, vagy ha a panaszok mögött valamilyen komolyabb betegség húzódik.

A méz segíthet enyhíteni a felső légúti panaszokat
A méz segíthet enyhíteni a felső légúti panaszokat. Fotó: Getty Images

A gyógyszeres kezelést megelőzően érdemes lehet néhány otthoni terápiával próbálkozni. Köhögés és más, felső légúti megbetegedés esetén a langyos mézes tea, illetve a citromos-gyömbéres italok gyakran kerülnek elő a házi patikák polcairól. A két legnagyobb brit egészségügyi szervezet, a Public Health England és a National Institute for Health and Care Excellence ajánlásában is ezeket a készítményeket emelte ki.

Általában a köhögés két-három hét alatt mindenféle kezelés nélkül enyhülni szokott, a mézes, citromos és gyömbéres italok azonban jelentősen felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatát. Mézet azonban tilos egy évnél fiatalabb kisgyermeknek adni, mert számukra a szirupban lévő egyik baktérium botulizmust okozhat. Az egészségügyi szervezetek ajánlásában szerepelnek még guaifenezin, illetve dextrometorfán hatóanyagú készítmények is, amelyek szintén hatásosan enyhíthetik a panaszokat.

Forrás: BBC Health

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: