Betegségek, amelyeket a köhögés (is) jelezhet

A köhögés egy védekező reflex, amellyel szervezetünk elsősorban a légutakba került irritáló anyagoktól próbál megszabadulni. A köhögés tehát mindig valaminek a tünete, ezért ahhoz, hogy megfelelően kezelni tudjuk, ki kell derítenünk az okát. A következőkben azokat a leggyakoribb betegségeket vettük sorba, amelyekkel köhögéssel járhatnak együtt.

Légúti fertőző betegségek

Miről árulkodik a hurutos váladék színe? Részletek itt.

A köhögés mögött nagyon gyakran valamilyen fertőző betegség áll, így a megfázás vagy az influenza. Ezek az elsősorban hidegebb hónapokban előforduló megbetegedések jellemzően először száraz köhögéssel kezdődnek, ami néhány nap után hurutossá válik. Mivel a megfázást és az influenzát is vírusok okozzák, gyógymód nincs rájuk, csak a tüneteket próbálhatjuk meg enyhíteni. A legfontosabb tanács, hogy pihenjünk sokat, igyunk sok folyadékot, a köhögést pedig különféle köhögéscsillapítókkal kezelhetjük.

Atüdőgyulladásis egy köhögéssel járó fertőző légúti betegség, csak annak egy sokkal súlyosabb típusa. Tüdőgyulladás esetén a kezdetben száraz köhögést pár nap múlva sárgászöld és/vagy piros foltokkal elszínezett váladékos köhögés váltja fel. Ha bakteriális eredetű a tüdőgyulladás, akkor antibiotikumos kezelésre van szükség, ha viszont vírusos, akkor a kezelése pihenésből és köhögéscsillapítók szedéséből áll.

A köhögés mindig egy tünet, amely többféle betegséget is jelezhet
A köhögés mindig egy tünet, amely többféle betegséget is jelezhet

Hörghurut (bronchitis)

A hörghurut, azaz a légcső és a hörgők tartós váladékképződéssel kísért gyulladása heveny és krónikus formában is jelentkezhet. A heveny forma többnyire a légcsövet érinti, és inkább a hidegebb hónapokban jelentkezik. A krónikus hörghurut a hörgők tartós gyulladását jelenti, és leginkább a különböző környezeti ártalmak, például a tartós dohányzás váltja ki. A heveny hörghurutra a szegycsont mögöttifájdalomés köhögés a jellemző, ez a köhögés kezdetben száraz, később azonban váladékozással is járhat. A krónikus hörghurut estében a vezető tünet a váladékos köhögés, amely két egymást követő évben legalább 3 hónapon át fennáll.

Míg a heveny forma gyógyításához elegendő az ágynyugalom, valamint a megfelelő folyadékpótlás, addig a betegség krónikus változata esetén a legfontosabb tennivaló a dohányzás abbahagyása, a súlyfeleslegtől való megszabadulás, illetve jó hatása lehet még az oxigénterápiának. Hörghurut esetén a köhögéscsillapítók használata nem javasolt, hiszen fontos, hogy a hörgőkben felgyülemlett váladék távozni tudjon.

Szamárköhögés

Bár a védőoltásoknak hála ezt a betegséget egyszer már sikerült visszaszorítani, az oltásellenesek egyre növekvő tábora miatt a szamárköhögés újra terjedni kezdett - 2012-ben például az USA-ban közel 42 ezer ember fertőződött meg. A szamárköhögés egy súlyosan fertőző bakteriális megbetegedés, amelynek kezdeti tünetei rendkívül hasonlítanak egy szimpla megfázásra. A betegség eleinte orrfolyással, lázzal és enyhe köhögéssel jár, majd később hetekig tartó súlyos köhögési rohamok alakulnak ki. A betegség a nevét a rohamok végén jelentkező, szamárbőgésre emlékeztető magas belégzési hangról kapta. A szamárköhögés védőoltással megelőzhető, ha viszont már kialakult, akkor mindenképpen antibiotikumos kezelésre van szükség.

Asztma

Azasztmaa légutak gyulladásával járó krónikus betegség, amely Magyarországon az össznépesség 2-3 százalékát érinti. Tünetei jól felismerhetők: rohamokban jelentkező nehézlégzés, ami megnyúlt, sípoló kilégzéssel párosul, valamint fulladás és mellkasi szorítás. Szintén az asztmára jellemző a görcsös, rohamokban jelentkező köhögés. Ezt a köhögést úgy lehet elkülöníteni más típusú köhögésektől, hogy az asztmánál mindig a kilégzés a nehezített. És bár az asztma nem gyógyítható, személyre szabott kezeléssel jól karbantartható, sőt a tüneteket akár teljesen meg is lehet szüntetni. Kétféle gyógyszerrel szokás az asztmát kezelni: gyorsan ható hörgőtágítókkal és naponta alkalmazott, az állapotot karbantartó gyógyszerekkel.

Reflux

A köhögésnek emésztőszervi okai is lehetnek, kiválhatja például a reflux. A betegség azért jár köhögéssel, mert a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe, majd a légcsőbe jutva irritálni kezdi a légutakat, és köhögési ingert vált ki. Ez a refluxos száraz, görcsös köhögés különösen éjszaka lehet jellemző, mert olyankor a vízszintes testhelyzet miatt fizikailag kedvező helyzet alakul ki a savas visszacsorgására. Az enyhes refluxos köhögésen már az életmódváltás is sokat segíthet, de a kezelésről mindenképpen érdemes orvossal konzultálni.

Szívbetegségek

Nincs annyira a köztudatban, pedig különböző heveny és krónikus szívbetegségek is járhatnak köhögéssel. A pangásos szívelégtelenség miatt például előfordulhat, hogy folyadék gyűlik fel a tüdőben, ami zihálást és köhögést okozhat. Ha a köhögés mellé fehér vagy rózsaszín, esetleg véres köpet is társul, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció