Tévhitek a hátfájásról - nem csak az idősek betegsége

Azt gondoljuk, hogy a hát- és derékfájás csak az idősebb korosztályt érinti, de az igazság az, hogy az okostelefonok és a tabletek korában egyre gyakrabban előfordul a fiatalabbak körében is.

Márpedig az ülő életmód és az ebből eredőfájdalomveszélyes is lehet, hiszen számos betegség előszobája, amelyek között nem csak mozgásszervi megbetegedések vannak.

Görnyedő generáció

Az okoseszközök nyomkodása és a számítógép, illetve a laptop használata közben felvett görnyedt testtartás a kialakuló gerincfájdalom oka a fiatalok körében, de az sem segít, hogy az iskolában is rossz tartásban ülnek a padban. Az iskolai orvosi vizsgálatokon felderítik a gerincet érintő problémákat, és gyógytornára küldik a diákokat. Ennél a korosztálynál különösen a gerinc nyaki szakaszát érintik a problémák, ezt elsősorban az okoseszközök túlzott használata okozza.

Nem biztos, hogy a gerinc fáj

A rossz testtartásból, illetve a túl sok ülésből adódó fájdalom leggyakrabban a nyakat és a hátat érinti, de a gerinc torzulásából adódó fájdalmak megjelenhetnek máshol is. Például a rendszeres és visszatérő ujjzsibbadást okozhatja a nyaki csigolyák elmozdulása is. Ugyanis ha ezek az izmok megmerevednek, nyomhatják azokat az ideg- és érpályákat, amelyek a kar, a kéz és az ujjak megfelelő működéséért felelősek.

A rossz testtartásból adódó fájdalom általában a nyakat, hátat érinti
A rossz testtartásból adódó fájdalom általában a nyakat, hátat érinti. Fotó: iStock

A helyes testtartásért

Nem mindig tudunk az ellen tenni, hogy ne üljünk annyit, de néhány apró trükkel és egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a fájdalmakat. Egyrészt mindig figyeljünk a helyes testtartásra: fontos, hogy egyenes legyen a hátunk, a vállunkat lazítsuk el, az alkarunk és a csuklónk pedig legyen egy vonalban. Ha irodában dolgozunk, állítsuk be megfelelően a székünket és a számítógépünket vagy laptopunkat is. Legyen a monitorunk szemmagasságban, a szék magasságát pedig úgy állítsuk be, hogy az alkarunk kicsit az asztal magassága felett legyen, mikor gépelünk.

Kis irodai/iskolai torna

A megelőzésben, de a probléma kezelésében is segít a rendszeresen végzett testmozgás. Ez azt jelenti, hogy az irodában vagy az iskolában is óránként legalább egyszer mozgassuk át a tagjainkat, álljunk fel a helyünkről. (A gép előtt dolgozóknak a munkáltató köteles óránként tízperces szünetet biztosítani, amikor nem ülnek a gép előtt, a diákok minden órában kapnak tíz vagy tizenöt perc szünetet.) Ilyenkor jó szolgálatot tesz a nyújtózkodás, hogy a gerincet nyújtsuk, illetve ellazítsuk a nyak és a váll körüli izmokat. Ajánlottak még a karkörzések, amelyek ellazítják a nyak izmait. Ezek a mozdulatok nemcsak a testünknek tesznek majd jót, hanem a lelkünket és a szellemünket is felfrissítik.

Szabadidős sportok és/vagy testnevelésóra

Az úszás ezért tökéletes mozgásforma - részletekért olvassa el cikkünket!

A megelőzésben és a kezelésben is nagyon fontos szerepet tölt be a rendszeresen végzett testmozgás. A diákoknak ebből a szempontból könnyebb dolguk van, hiszen heti ötször van testnevelésórájuk, de napi húsz perc mozgást mindenkinek érdemes beiktatni az életébe. Ez azért fontos, mert a sport erősíti az izmokat és fejleszti az állóképességet. A gerinc fájdalmai ellen különösen hatékony az úszás, ezen belül is a hátúszás a legelőnyösebb, hiszen a kartempó ellazítja a vállunkat. Jó választás még a jóga és a pilates, ezeknek a sportoknak a gyakorlatai különösen jó hatást gyakorolnak a gerincre. (Létezik kifejezetten gerincjóga is.) De ne legyünk telhetetlenek, ha nem tudunk úszni vagy jógázni, bármilyen sport megteszi a futástól elkezdve a biciklizésen át egészen a falmászásig, hiszen az első számú cél az átmozgatás és az izmok erősítése.

Irány a wellness!

A gerincet érintő fájdalom leghatékonyabb kezelése módjai közé tartozik a gyógytorna és a gyógymasszázs, itt nagyon fontos, hogy rendszeresen látogassuk ezeket a kezeléseket. Jó szolgálatot tesznek még a különböző egyéb kezelések, kezdve a gyógyvízben való ücsörgéstől a hidroterápián át egészen a súlyfürdőig. Ezek igénybevételéhez érdemes ellátogatni egy gyógyfürdőbe, ahol a hatékony és pihentető kezelések egész sorát kipróbálhatjuk.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső