Mit tegyünk, hogy ne fertőzzük meg a családunkat?

Talán nincs olyan ember, aki a téli időszakban egyszer sem lett volna beteg. Ilyenkor nem feltétlenül kell a hirtelen magas lázzal járó influenzára gondolni, számos felső-légúti megbetegedést kiváltó kórokozó támad ebben az időszakban. Általános ajánlás, hogy ilyenkor hívjuk segítségül az ágynyugalmat, hiszen ha időben elkapjuk, gyorsabban és sikeresebben győzzük le a kórt. De vajon azt hogy oldjuk meg, hogy az otthonunkban a családtagjaink és rokonaink biztonságban lehessenek mellettünk?

Ha bármilyen tipikus téli betegséget szedünk össze, az orvos elsőként azt szokta javasolni, hogy feküdjünk ágyba, amíg meg nem gyógyulunk. Persze kaphatunk olyan gyógyszereket, amelyek csillapítják a tüneteket, a szakemberek azonban egyetértenek abban, hogy a felső-légúti betegségeket okozó fertőzéseket egytől egyig ki kell feküdni.

Nátha és influenza: ugyanaz a betegség? A nátha és az influenza két különböző betegség, bár sokan összekeverik a kettőt. Nem véletlenül: mindkettőt vírus okozza, ráadásul a tünetek is rendkívül hasonlóak. Mégis van egy-két eltérés, amelyek segítségével megállapíthatjuk, hogy melyik betegséggel állunk szemben. Kattintson a részletekért!

Hiszen ha arra vetemedünk, hogy lábon hordjuk ki, nemcsak azt kockáztatjuk, hogy a környezetünkben élőket megfertőzzük, és sokkal lassabban épülünk fel, hanem azt is, hogy az alapbetegségnél sokkal súlyosabb szövődmények alakulnak ki a szervezetünkben. Igen ám, de otthon is körülvesz minket a család: ráadásul az, aki lázas, gyenge, segítségre, ápolásra is szorul, tehát nem is tanácsos egyedül hagyni. De hogyan védjük meg azokat, akik rólunk gondoskodnak? Mit tehetünk azoknak a rokonainknak a biztonságáért, akiknek igencsak veszélyes lenne elkapni tőlünk egy náthát vagy influenzát, mert mondjuk kisgyerekek, csecsemők, idősek, vagy valamilyen krónikus betegséggel küzdenek?

Hogyan terjednek a kórokozók?

Talán mindenki ismeri a cseppfertőzés kifejezést. Ez azt jelenti, hogy ha valaki vírusos vagy bakteriális betegséggel küzd, akkor köhögéssel, tüsszentéssel, vagy akár szájon át történő ki-be légzéssel is apró cseppeket juttat a levegőbe tele kórokozókkal. Ezek akkor is fertőznek, ha másvalaki a helyiségben beszívja ugyanazt a levegőt, de leszállnak a tárgyak felületére is és megtelepszenek rajtuk. Az otthonunkba egyébként egészségesen is hazahurcolhatjuk őket, hiszen a kezünk bőrén is rengeteg található közülük, onnan pedig bármin megtapadnak, amihez csak hozzáérünk.

Mit tegyünk, hogy ne adjuk tovább a betegséget a szeretteinknek? Fotó: Getty Images
Mit tegyünk, hogy ne adjuk tovább a betegséget a szeretteinknek? Fotó: Getty Images

Tisztaság és higiénia

Talán közhelyesen hangzik, de még mindig nem vesszük elég komolyan azt, hogy hazaérkezéskor az első dolgunk a kézmosás legyen. Pedig a neves 19. századi magyar orvos, Semmelweis Ignác óta tudjuk, hogy ezzel akár életet is lehet menteni. Az sem mindegy, hogy hogyan tesszük: tartson legalább 20 másodpercig, használjunk hozzá antivirális vagy antibakteriális szappant, valamint meleg vizet. Az otthonunkba érkezve váltsuk le az utcai ruházatot is. Emellett elengedhetetlen, hogy a beteg környezetében tisztaságot tartsunk, és rendszeresen fertőtlenítsünk is. Ez azt jelenti, hogy takarítsuk le a közösen használt bútorokat és tárgyakat: ilyenek például a telefonok, villanykapcsolók, távirányítók, ajtó- és ablakkilincsek.

Fordítsunk különös gondot a fürdőszobára, azaz ugyancsak fertőtlenítő hatású tisztítószerrel kezeljük a csapok, kádak, zuhanyzók és természetesen az illemhelyek felületeit. A konyhai higiénia is elengedhetetlen: ne fogyasszunk például mosatlan zöldséget vagy gyümölcsöt, hiszen nem tudhatjuk, hogy előttünk a boltban ki milyen kézzel fogta meg őket. Válasszunk fertőtlenítő hatású mosogatószert, és még véletlenül se együnk, igyunk más tányérjából, vagy poharából. Még hideg időben is szellőztessük ki gyakran a lakás valamennyi helyiségét, hogy a levegőben szálló porszemcsékre tapadt kórokozók szabadon távozhassanak. Ha köhögünk vagy tüsszentünk, tegyünk papír zsebkendőt a szánk elé. A használtakat tároljuk zárt szemetesben, hiszen a vírusok még órákig életképesek lehetnek bennük. Bevethetjük a patikában kapható szájmaszkokat is. Ma már az sem számít kirívó dolognak, hogy az utcán is viseljük őket, ha nem szeretnénk senkit megfertőzni.

Erősítsük az immunrendszerünket, ahogy csak tudjuk

A legjobb védelem, ha belülről erősítjük magunkat, azaz folyamatos támogatást adunk az immunrendszerünknek. Influenzaszezonban sokat számít az oltás, amelyet az időseknek, a gyerekeknek és a krónikus betegeknek ingyen is beadnak a háziorvosok. Tapasztalatok szerint ez azért nem jelenti azt, hogy nem kaphatjuk el a kórt, de valószínűleg sokkal enyhébb lesz a lefolyása, és megelőzhetjük az esetleges szövődményeket is. Sokat számít a vitamindús táplálkozás, azaz érdemes egész télen és kora tavasszal is odafigyelni arra, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Ez az időszak a savanyú káposzta szezonja is: magas C-vitamin tartalma miatt előszeretettel ajánlják a dietetikusok. Persze azzal sincs baj, ha étrendkiegészítők segítségével vitalizáljuk a szervezetünket.

Óriási jelentősége van annak is, hogy mennyit pihenünk, hiszen ha kimerültek, nyúzottak vagyunk, a védekezőképességünk is sokkal gyengébb az átlagosnál. Ezért aludjunk eleget és aludjunk jól, azaz biztosítsunk magunknak stresszmentes környezetet éjszakára. A testmozgás is rengeteget számít, főleg akkor, ha szabad levegőn végezzük.

Tartsuk a biztonságos távolságot

A szervezetünkbe éppen a szemünk vagy a szánk nyálkahártyáján keresztül jutnak be a legkönnyebben a kórokozók. Ezért ha vágyunk is arra, hogy a beteg családtagunkat megöleljük, vagy megpusziljuk, ezt a gesztust egy időre ajánlott mellőzni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: