Pszichés oka van az irritábilis bél szindrómának

Egy friss tanulmány szerint az irritábilis bél szindróma nevű betegség - röviden IBS - kialakulásának a hátterében hosszú éveken át tartó pszichológiai és érzelmi megrázkódtatások állhatnak.

A szakemberek 2623 ember megfigyelése után állapították meg, hogy azoknál, akiknél jelen volt az IBS, sokkal gyakrabban fordultak elő a múltban megrázó élmények, például válás, egy szeretett ember halála, tűzvész, autóbaleset vagy valamilyen lelki, fizikai bántalmazás.

Dr. Yuri Saito-Loftus, a rochesteri Mayo Klinika szakembere az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság évenként megrendezett washingtoni tudományos találkozóján arról számolt be, hogy míg a stresszt és a gyerekkorban elszenvedett - gyakran szexuális - bántalmazást már eddig is számos tanulmány kötötte össze az IBS kialakulásával, ez az első beszámoló, amely a trauma egyéb formáit, illetve annak időzítését és családi vonatkozásait is figyelembe vette.

A szakemberek szerint az IBS-t - amely elsősorban hasi fájdalmakkal, puffadással, székrekedéssel, esetleg hasmenéssel jár - azokban az idegekben és izmokban bekövetkező változás okozza, melyek a bélrendszer érzékeléséért és mozgásképességéért felelősek. A fenti panaszok az Egyesült Államok felnőtt lakosságának nagyjából 10-15 százalékát érintik, ám közülük csak minden másodiknál diagnosztizálták a betegséget. A pszichológiai és érzelmi trauma érzékennyé teheti az agyat és a beleket egyaránt, ezért az orvosok és a betegek számára egyaránt fontos, hogy megértsék az előzetesen átélt stresszes helyzetek és az IBS kialakulása közötti lehetséges összefüggéseket, és ilyen esetekben a betegek a tüneti kezelések mellett, szükség esetén szakszerű pszichológusi vagy pszichiáteri segítséget is kapjanak.

DU/JAN/15/06

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)