HCV: van-e lehetőség a gyógyulásra?

Gyógyítható-e a hepatitis C? Milyen kezelések állnak rendelkezésünkre? A legújabb tudományos fejlemények mellett nem mehetünk el szótlanul!

Hepatitis C : elsőre talán hírességek jutnak eszünkbe; egy részük felelőtlenségből fertőződött meg. De ismerőseink között is lehet olyan, aki tudtán kívül kapta el a kórt, például 1992 előtt történt vérátömlesztéssel. Mindegyik esetre igaz, hogy az idült fertőzés magától nem vagy nagyon ritkán gyógyul meg, és a kórokozó ellen a gyógyszeres kezelés az egyetlen fegyverünk. Az a hiedelem, hogy a betegség nem gyógyítható ma már súlyos tévedés. A krónikus C hepatitis gyógyítható betegség.

A vírusról

A HCV, vagyis a hepatitis C vírus egy RNS vírus, mely gyakran a krónikus májgyulladás okozója. A gyulladás véglegesen és súlyosan károsíthatja a májsejteket, így a szerv idővel nem tudja ellátni feladatát, az elpusztult májsejtek helyén hegek keletkeznek, és lassan májzsugor, még később májrák alakulhat ki. Amennyiben a májsejtek pusztulása már olyan mértékű, hogy a szerv nem tudja ellátni méregtelenítő feladatát, végstádiumú májbetegség alakul ki. A betegség az esetek többségében 20-50 éven át semmilyen panaszt nem okoz. A rizikófaktorok (például 1992 előtti vérátömlesztés, többszörös műtétek, művesekezelés, kábítószer fogyasztás, egészségügyben végzett munka, homosexualitás, tetoválás, piercing) és a májenzimek kóros volta hívhatja fel rá a figyelmet. Amennyiben a rizikófaktorok fennállnak, normális májfunkciós értékeknél is ajánlatos a szűrővizsgálat (anti-HCV vizsgálat).

A hepatitis C vírus a nyiroksejtekben is megél, valamint ízületi és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat.

A kórokozó elsősorban vér útján terjed. Hazánkban a legtöbb fertőzött vérátömlesztés útján kapta meg a kórokozót, esetleg dialízis, netán többszörös műtétek során, még a HCV felfedezése, szűrése (1992) előtt, így teljesen "vétlen" áldozat. Betegsége felfedezésekor a krónikus májgyulladás, és az azzal járó májhegesedés már sok éve-évtizede tart. Az új fertőzések nagy százaléka kerül ki a tűt használó (és azt cserélgető, többször használó) kábítószeresek közül, de előfordulhat családon belüli terjedés közös eszközhasználattal (fogkefe, körömolló, borotva, tetováló tű) ill. sérülések ellátása során is.

A világon 170 millió fertőzött él, hazánkban pedig kb. 70 ezer ember fertőzött a vírussal, közülük azonban körülbelül tízezret kezeltek eddig, a többi beteg nem is tud betegségéről. A riasztó számadatok mögött emberi sorsok vannak: olyanok, akik akár így, akár úgy fertőződtek meg, de küzdenek a kór ellen. A tudománynak hála, egyre eredményesebben.

A betegség kezelése: a hagyományos kettős terápia

Magyarországon a hepatitis C elleni terápia – azoknál a betegeknél, akik még nem voltak kezelve - kettős kezelés (interferon és ribavirin), mely a hazánkban gyakori 1-es genotípusnál 40 százalékban bizonyul sikeresnek: ezek a betegek tartósan vírusmentessé válnak. A kezelés a biztosított betegek számára térítésmentes. E kettős kezelést sokszor nehéz elviselni: sikeres esetben egy évig tart, amely időszak alatt rendszeres orvosi kontroll szükséges, és szinte mindenkiben jelentkeznek mellékhatások, pl. influenzaszerű tünetek, depresszió és vérszegénység. A kezelés közben vírus vizsgálatokkal azonban 3 hónap után kiderül, hogy a beteg jól reagál-e az interferon-ribavirin gyógyszerekre, várható-e a gyógyulása? Amennyiben nem, akkor áttérünk az interferon-mentes kezelésre.

Új szerekkel egészül ki a kezelés: mennyivel tud többet a három a kettőnél?

Az USA-ban, majd Európában is kb. 1 éve törzskönyvezték azokat a gyógyszereket, melyeket már hazánkban is alkalmazunk. A hepatitis C vírus okozta idült májgyulladás a tévhitekkel ellentétben igenis kezelhető és gyógyítható. Tény, hogy a fel nem ismert vagy kezeletlen betegség szövődményeinek köszönhetően halálos is lehet, de az idejében felismert fertőzés esetén a betegség korai stádiumában elkezdett kezeléssel teljes gyógyulás érhető el. A kórokozó tehát elpusztítható, a beteg végleg vírusmentessé válik.

Tesztelje magát, hogy Májbetegekért Alapítvány honlapján .

Az utóbbi 3 évben forradalmi változás következett be a krónikus C hepatitis kezelésében, a betegség gyógyítható. Olyan direkt vírus ellenes (DAA) gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyek a vírus szaporodását speciálisan gátolják. Ezek a szájon át szedhető tabletták interferonnal és interferon nélkül is adhatók. Az interferon - mentes készítmények hatékonyabbak, 98-100%-os gyógyuláshoz vezetnek. Mellékhatásuk nem számottevő, nem befolyásolják a be¬tegek életminőségét, munkavégző képességét, és leg¬többször a terápia időtartama is lényegesen rövidebb. Meggátolják a továbbfertőzés lehetőségét.

A biztosított betegek elkülönített keretből, térítésmentesen kapják a készítményeket. A hepatológiai központokban végzett vizsgálatok eredményei alapján betegségük súlyossága szerint prioritási pontokat kapnak, és ennek sorrendjében jutnak a terápiához.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: