Hepatitisz B: a férfiak nagyobb veszélyben vannak

A Journal of Virology februári számában megjelent tanulmány szerint a férfi nemi hormon fokozza a hepatitisz B vírus (HBV) osztódását, ami sebezhetőbbé teszi a férfiakat a vírussal szemben.

A kutatást vezető James Ou, a Dél-Kalifornia Egyetem kutatója elmondta, hogy az eredményeknek köszönhetően megmagyarázható a HBV hordozók körében tapasztalható aránytalan megoszlás, valamint az, miért okoz ez a vírus férfiakban súlyosabb májbetegséget, mint nőkben.

A kutatók prepubertás korban még nem tapasztaltak eltérést a vírus szintjében a hím és a nőstény egerek között. A pubertás után azonban a hímekben magasabb, egyes esetekben kétszer akkora lett a szint, mint a nőstények. A hímek ezt követő ivartalanítása csökkentette a vírusszámot, de amikor egy androgén agonistával oltották be a kasztrált egereket, újra megemelkedett a vírus szintje. A kísérlet harmadik szakaszában a kutatók génmanipulációval eltávolították az androgénreceptort, amivel ismét megszüntették az androgén hatását a hepatitisz B vírus osztódására. Ezután még mélyebbre ástak, és felfedezték a HBV genom azon elemeit, amelyeket a gazdaszervezet aktivált androgénreceptora felismer, ami aztán serkenti a vírus génkifejeződését és osztódását.

Az epidemiológiai kutatásokból az derül ki, hogy a férfiak háromszor-hétszer hajlamosabbak a HBV hordozóvá válásra, mint a nők, és a férfi HBV hordozókban nagyobb valószínűséggel alakul ki májrák, mint a nőkben. A tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy a hepatitisz B vírus az egyik legjelentősebb humán kórokozó. Világszerte 350 millió krónikus fertőzött beteg él, és évente egymillió ember hal meg a fertőzés következtében. A HBV nemi úton terjedhet, valamint fertőzött tű révén, illetve a szülés körüli periódusban. Járványos területeken a vírus gyakran terjed kisgyermekek között. Jelen lehet vérben (a menstruációs vért is beleértve), nyálban, ondóban, anyatejben és kisebb mértékben más testnedvekben.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: