Szilveszter után ez az egyik leggyakoribb panasz

Ha az újév első napjaiban még mindig fülzúgástól szenvedünk, érdemes orvoshoz fordulni.

A zajos szórakozóhelyen töltött éjszaka és az egyéb (munkahelyi környezetben tapasztalt vagy túl hangos zenehallgatás fül-, vagy fejhallgatón) ártalmak összeadódnak, és halláskárosodást okozhatnak – figyelmeztet dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Ha nem szűnik a fülzúgás

Ha a zajos szórakozóhelyet elhagyva zúg vagy cseng a fülünk, azt jelzi, hogy a benne található szőrsejteket megviselte az átmulatott éjszaka. A szőrsejtek a legfontosabb érzékelő sejtek. Az agyból ki, illetve befelé futó hallóidegrostok működtetik, sérülésük következtében tehát a fül nem képes a hangokat megfelelően érzékelni. A zajártalom a szőrsejtek károsodásának egyik lehetséges oka, melynek első tünete a tartós fülzúgás.

fülzúgás, hallászavar
A hangos zene vagy a tűzijáték miatt is sokaknál jelentkezhet fülzúgás. Fotó: Getty Images

Szerencsés esetben a fülcsengés egy nagy alvást követően megszűnik, a szőrsejtek ez idő alatt regenerálódnak. A fülzúgás azonban napokig is tarthat vagy állandósulhat. Súlyosabb esetben kísérheti szédülés, tompa hallás, egyensúlyproblémák is és hallásvesztés is bekövetkezhet.

Így védjük a hallásunkat

Munkahelyi környezetben a megfelelő zajvédelem kiemelten fontos. Koncertre, buliba javasolt zajszűrős füldugóval érkezni, illetve olykor egy szünetet beiktatva csendesebb helyen tölteni egy kis időt, a zajos tömegtől távol. A hétköznapokban pedig kerüljük a túl hangos zenehallgatást fej- vagy fülhallgatón keresztül.

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a tartós, 85 dB feletti hangerő valóban maradandó halláskárosodást okozhat, de tudnunk kell, hogy például egy koncerten nem egyszer 110 dB-el terhelik a fülünket. Ha rendszeresen, nagy hangerőn hallgatjuk kedvenc zeneszámainkat, akkor a fülzúgás mellett azzal is számolnunk kell, hogy a hallásunk is romolhat.

Ilyen esetben forduljunk orvoshoz

Ha szilveszteri buli után fülzúgás jelentkezik, fontos, hogy ügyeljünk az elegendő folyadékbevitelre, pihenésre, mert sokszor önmagában ez is segíti a keringést és így a panaszok spontán javulását. Ha azonban a fülzúgás nem múlik el néhány nap alatt, vagy társul mellé halláspanasz, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz! Rövid ideje, legfeljebb 10 napja fennálló fülzúgás, vagy halláspanasz esetén rendszerint gyógyszerekkel – szteroiddal és keringésjavítókkal – lehet kezelni a problémát.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: