A fülzsírtól így szabaduljunk meg

Ha a strandolás során fülbe jutott víz nem tud távozni, akkor gondoljunk rá, hogy ennek egyik oka lehet a hallójárati fülzsír is.

A fülzsírdugó nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti. Nyáron mindig megszaporodik a hallójárati gyulladások száma. A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, de nem mindegy, hogy mivel történik. Erre az interneten is számtalan praktikát találhatunk, ám nem mindegyiket tanácsos megfogadni, némelyik ugyanis többet árt, mint használ.

Fülápolás a mindennapokban - mutatjuk, mire kell figyelni!

Fontos szerepe van

A fülzsír biztosítja, hogy a fül érzékeny bőre ne száradjon ki, savas kémhatásával pedig védi a hallójáratot a kórokozóktól, így a fertőzésektől. Fülzsírra tehát szükségünk van, ám termelődése nagyon eltérő lehet. Különböző bőrtípusok, az életkor, a hormonhatás, a külső hőmérséklet és az életmód nagyon befolyásolhatja, hogy mekkora mennyiségben termelődik. Ha valaki hajlamos a túlzott fülzsír-termelődésre, akkor gyakrabban jelentkezhet füldugulás , amikor az összegyűlt fülzsír halláscsökkenést okoz - magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

A fültisztító pálcika nem a legjobb módszer
A fültisztító pálcika nem a legjobb módszer

A legelterjedtebb módszer nem a legjobb

A legtöbben még ma is fültisztító pálcikát használnak, hogy a felesleges fülzsírt eltávolítsák. Sokan problémamentesen végzik ezt évek óta, ám a fül-orr-gégészek már sok ebből eredő problémával találkoztak a rendeléseken. A pálcikáról leeső vatta a hallójáratban marad, a pálcával könnyű felsérteni a hallójárat érzékeny bőrét, a hámsérülés pedig megkönnyíti a kórokozók bejutását. Leggyakrabban a tisztítás során nem kikerül, hanem beljebb tolódik a fülzsír, amivel több réteg egymásra rakódását, a fülzsírdugó kialakulását segítjük.

Vízzel a zsír ellen?

A patikákban különböző fültisztító készítményeket kaphatunk, amelyek a tájékoztató szerint a fülben a zsírt feloldják, ezáltal megkönnyítik az eltávolítását, így elkerülhetjük a fültisztító pálcika veszélyeit. Fontos azonban, hogy nem érdemes vizes alapú készítményt választani erre a célra, hiszen a vízzel nem tudjuk feloldani a zsírt. A paraffinolaj könnyen elérhető, a fülbe csepegtetve jó eredményeket tudunk elérni vele.

Melegítsük?

A fülgyertyázás során speciális gyertyát helyeznek a fülbe, ügyelve rá, hogy a lecsorgó viaszt felfogják. A módszer kedvelői szerint az égő gyertya melegíti, így feloldja a fülben a zsírt, illetve megkönnyíti az eltávolítását. A gyertyákat bárki beszerezheti, otthonában is elvégezheti a "kezeléseket". Sajnos így előfordulhat, hogy épp ellenkező hatást érnek el vele, vagyis a fülzsírt még beljebb nyomják. Gyakran a fülgyertya használata után egy finom, ámde igen nehezen eltávolítható réteg is lerakódik a hallójáratban a dobhártyára, és ekkor már csak a fül-orr-gégész tudja eltávolítani a kialakult fülzsírdugót.

Pezsgőfürdőt a fülnek!

Első hallásra drasztikusan hangzik, hogy a hajszőkítéshez használt hidrogén-peroxid oldattal tisztítsuk a fülünket, ám ezt a módszert is több internetes fórumon ajánlják a makacs fülzsír hatékony eltávolítására. Az enyhén habzó folyadék a beszámolók alapján feloldja a fülzsírt, ami ezt követően egy törölköző segítségével könnyen eltávolítható. Hogy mit gondol erről a szakember? Azt, hogy nagyon veszélyes lehet ezt a vegyszert ilyen módon használni. Bár nagyobb hígításban bizonyos megbetegedések esetén bizonyos orvosi beavatkozások részét képezi, mindenképp ellenőrzése mellett kell kontrollálni az oldat eltávolítását is, ezt pedig otthon nyilván nem lehet megtenni.

Nyaralás előtt fültisztítás

Aki hajlamos fokozott fülzsír-termelődésre, ügyeljen rá, hogy legkésőbb a nyaralás előtt fül-orr-gégészeten kérjen fültisztítást. Így az említett kellemetlenségek megelőzhetőek, és biztos, hogy egyik házi praktikával sem teszünk kárt magunkban. A rendelőben végzett fülmosás során az orvos testhőmérsékletű vizet fecskendez a fülbe, amely a fülzsír mögé jutva kisodorja a zsírt. Szükség szerint a fülmosás előtti 1-2 napban paraffinolajos csepegtetést ír fel, amely fellazítja a fülzsírt, így megkönnyíti eltávolítását.

A fülmosás után ellenőrizni kell a dobhártya és a hallójárat épségét, hogy a hallójáratból sikerült-e maradéktalanul eltávolítani a zsírt vagy/és a váladékot. Ez az a momentum, amely miatt semmikép sem javasolt a hallójáratot otthon mosni, piszkálni, hiszen senki sem tudja kontrollálni a tevékenykedése utáni állapotot. Vigyázzon, ne okozzon saját magának hallójárati gyulladást vagy dobhártyasérülést!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: