A fültisztító pálcika ezért nem jó

Bárkivel előfordulhat, hogy egy betegség vagy egyéb ok miatt csökken a hallása, vagy rosszabb esetben tartós halláskárosodás lép fel nála. Mi okozhat halláskárosodást, és mit tehetünk, hogy elkerüljük?

"A fül csodálatos és bonyolultan felépített érzékszervünk, amelynek fő funkciója a hallás és az egyensúlyozás. Ha a külső-, közép- vagy belsőfül valamelyik részén probléma adódik, csökkenhet a hallásunk, fülzúgás,szédülésjelentkezhet. Ha valamilyen panaszt tapasztalunk, érdemes szakorvoshoz fordulni" - mondta el dr. Székely Éva, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Halláspanasz esetén az audiológus megállapítja, hogy vezetéses vagy idegi típusú halláscsökkenésről van-e szó. A kellemetlen tünetek sok esetben könnyen és gyorsan megszüntethetőek - más panaszok, mint a szédülés és a fülzúgás részletesebb kivizsgálást igényelnek, illetve az is előfordulhat, hogy komolyabb beavatkozásra lesz szükség.

hallásromlás, hallásvesztés, megsüketülés, hallókészülék, halláscsökkenés
Az elvesztett hallást hallókészülékkel sem lehet maradéktalanul pótolni

Milyen tényezők okozhatnak halláscsökkenést?

Milyen erősségű zaj okozhat már hallásromlást? Részletek itt.

"Fülünk az egyik legfontosabb érzékszervünk. Érzékeny, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy akár egy egyszerű náthából is könnyen kialakulhat füldugulás, fülfájás, bizonytalanságérzés. Rengeteg egyéb külső tényező is hatással van rá, ezért is fontos, hogy ha hirtelen kialakult halláscsökkenést vagy tartósan fennálló panaszt észlelünk, esetleg fülfájással, viszketéssel küzdünk, mindenképp vizsgáltassuk meg magunkat" - mutatott rá a szakember. A leggyakoribb halláscsökkenést okozó tényezők:

 • külső hallójárat gyulladása, amely a hallójárat felázása vagy sérülése során alakul ki - a gyulladást leggyakrabban a medencékben található baktériumok okozzák
 • felső légúti fertőzések következtében kialakult fülkürthurut és középfülgyulladás
 • túlzott fülzsírtermelődés vagy felhalmozódás, amelyért leggyakrabban a fültisztító pálcika használata felelős
 • krónikus vagy akut zajhatás (például petárda felrobbanása) által okozott zajártalom
 • keringési zavarok, magas vérnyomás, cukorbetegség szövődménye
 • fertőző betegségek
 • dobhártyát vagy a hallócsontokat érintő traumás sérülés
 • időskori halláscsökkenés

A legtöbb esetben szakorvosi segítséggel, gyógyszeres kezeléssel megszüntethetőek a panaszok, de előfordulhat - főként traumás sérülés esetén -, hogy műtétre lesz szükség. Ha a halláskárosodás nem korrigálható műtéti úton, vagy időskori halláscsökkenésről van szó, akkor hallókészülék viselése jelenthet megoldást.

Hogyan védhetjük meg a hallásunkat?

 • Óvjuk a fülünket a hideg és a szél ellen sapkával vagy fülvédővel!
 • Ha zajos munkát végzünk munkahelyünkön vagy otthon, használjunk hallást védő munkavédelmi eszközt, füldugót.
 • Kerüljük a fülhallgató használatát, a huzamosan nagy hangerővel hallgatott zenét.
 • Ha koncertre megyünk, és túl hangosnak találjuk a zenét, használjunk nyugodtan füldugót.
 • A fültisztításhoz ne használjunk fültisztító pálcikát! Fülünk öntisztuló, és a tapasztalat szerint minél inkább szeretnénk eltüntetni a fülzsírt, erre reagálva annál többet termel. Ha fülzsírtermelésünk fokozott, és ez panaszt okoz, használjunk paraffinolaj tartalmú készítményt, amely segítheti a fülzsír távozását, vagy keressük fel szakorvosunkat, aki fülmosással segít eltávolítani a fülzsírt.
 • Előzzük meg a komolyabb szövődményeket, és forduljunk szakorvoshoz az első panaszok jelentkezésekor!
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: