WHO: tízből kilenc fertőzést az omikron okoz

Az új típusú koronavírus omikron változata továbbra is nagyon veszélyes - figyelmeztetett heti kiadványában az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután az omikron variáns okozta fertőzések száma újabb rekordokat döntött a múlt héten.

Csütörtök reggelig egy nap alatt több mint 19 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak itthon.

"A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az omikron globális veszélye továbbra is nagyon magas" - figyelmeztetett az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete, leszögezve, hogy "az elmúlt hét napon több mint 21 millió új fertőzöttet regisztráltak, amely a világjárvány kezdete óta a legmagasabb heti esetszám". Az új fertőzöttek száma a múlt héten 5 százalékkal emelkedett, az előző heti 20 százalékkal szemben. A globális fertőzési arányszám, mint fogalmaztak, "lassabban" növekszik.

Hosszú sor kígyózik Dél-Koreában egy szöuli mobil tesztállomás előtt január 27-én
Hosszú sor kígyózik Dél-Koreában egy szöuli mobil tesztállomás előtt január 27-én. Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A WHO adatai szerint az elmúlt héten ötvenezren hunytak el COVID-19 miatt, ez a szám nem változott a megelőző héthez viszonyítva. Továbbra is az omikron a meghatározó változat világszerte. A delta variáns elterjedtsége folyamatosan csökken, míg az alfa, béta és gamma változatok jelentéktelen mértékben terjednek.

"Azokban az országokban, ahol már 2021 novemberében és decemberében nőtt az omikronos fertőzések száma, jelenleg csökkenő esetszámokat látunk" - tette hozzá a WHO. Az elmúlt 30 nap alatt elemzett mintákban az omikron variáns előfordulása 89,1 százalék volt. A GISAID nemzetközi adatbankba letöltött adatok tanúsága szerint a korábban domináns delta variáns ma már csak a fertőzések 10,7 százalékát okozza.

Már zajlik a koronavírus omikron variánsára optimalizált oltóanyagok gyártása. Mennyiben mások ezek a vakcinák, mint az eddigiek voltak?

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció