Virológus: a vércsoport is kihat a COVID-19-re

Érzékenyebben reagálhatnak a koronavírus-fertőzésre, akik A vagy AB vércsoportba tartoznak - hívta fel a figyelmet Rusvai Miklós víruskutató. A szakember szerint az érintett betegek körében nagyobb a kockázata annak is, hogy lélegeztetőgépre kerülnek.

Hogyan mutatható ki a vércsoport? Részletek itt.

Az A vércsoport antigénjei régóta ismertek. Újabb kutatások szerint azonban ezek nemcsak a vörösvérsejtek felszínén, hanem - némileg megváltozott formában - a tüdő hámsejtjein is kifejeződnek. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) képes rákapcsolódni ezekre a molekulákra, majd a sejtekbe bejutva szaporodni kezd - magyarázta Rusvai az InfoRádiónak nyilatkozva. Hozzátette, mindennek nyomán az A és AB vércsoportú emberek úgymond fogékonyabbak a fertőzésre, egyszersmind megbetegedve nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, illetve adott esetben lélegeztetőgépre.

Vércsoportunk is kihatással lehet koronavírus-fertőzés esetén a COVID-19 lefolyására
Vércsoportunk is kihatással lehet koronavírus-fertőzés esetén a COVID-19 lefolyására. Fotó: Getty Images

A szakember szerint a felfedezés azt jelenti, hogy a már korábban felismert ACE2 receptor mellett egy másik tapadási lehetősége is akad a vírusnak az említett vércsoportok esetén. Ebből következik ugyanakkor, hogy a 0-ás vércsoportú emberekre nézve kisebb a súlyos lefolyású COVID-19 veszélye.

Mint azt korábban megírtuk , tavaly ősszel szintén erre a következtetésre jutottak a Grazi Orvosi Egyetem kutatói a különböző vércsoportok és a koronavírus-fertőzés kapcsolatát vizsgálva. Kutatásaik szerint 0-ás vércsoport mellett 50 százalékkal alacsonyabb a súlyos megbetegedés kockázata. Ezzel együtt az osztrák szakemberek arra figyelmeztettek, hogy 0-ás vércsoportú embereknek is ugyanúgy védekezniük kell a fertőzés ellen.

A tavasz beköszöntével az allergiás panaszokat is mérsékelheti a maszkviselés. Minderről ide kattintva olvashat bővebben.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: