Virológus: "a meglévő gyógyszerkincsek fontos eszközök"

Harminc olyan gyógyszermolekulát választottak ki a kutatók, amelyek az előzetes vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyulhatnak a koronavírus kezelésében - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője.

Magyarországon több tízezren lehetnek azok, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen, a tudtuk nélkül estek át a koronavírus-fertőzésen - hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Szent László Kórház infektológusa az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Részleteket itt olvashat.

A koronavírus-járvány kitörésekor a kutatók azonnal megkezdték a lehetséges "gyógyszerek" keresését, az új hatóanyagok mellett pedig olyan meglévőket is tesztelnek, amelyek más betegségeknél már beváltak. A Jakab Ferenc által vezetett tudóscsoport pedig éppen utóbbiakra fókuszál. Azért különösen fontosak a hatóanyag-vizsgálatok, mert egyelőre nem áll rendelkezésre gyógyszer közvetlenül a koronavírus kezelésére - írta a szakember. Mivel a vakcina széleskörű elterjedéséhez vélekedése szerint kedvező esetben is legalább egy év szükséges, a járványhelyzet leküzdésének fontos eszközei lehetnek a meglévő gyógyszerkincsek.

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a koronavírus esetében sokkal kevesebb költséggel, rövidebb idővel és kisebb kockázattal jár egy korábbi hatóanyag alkalmazása, mint egy új bevezetése, hiszen azt esetenként több évtizedes terápiás tapasztalat támasztja alá.

Világszerte verseny folyik, ki találja meg a koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszer vagy ellene hatásos vakcinát. Fotó: Getty Images
Világszerte verseny folyik, ki találja meg a koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszer vagy ellene hatásos vakcinát. Fotó: Getty Images

Három oldalról zajlik a kutatás

Nem csupán az emberi, hanem az állategészségügyi gyógyszereket is elemzik a szakemberek. A projekt keretében vizsgált hatóanyagokat pedig három fő csoportba sorolták. A közvetlen vírusellenes hatású szerek a vírus gazdasejtbe való bejutását, a sejtben való sokszorozódását vagy a más sejtekbe jutását akadályozzák meg. A vírus és a gazdaszervezet kapcsolódását befolyásoló szerek közé olyan ismert hatóanyagokat választottak ki tesztelésre, amelyek csökkentik vagy megakadályozzák a fertőzőképes vírusok létrejöttét. Harmadszorra pedig olyan vegyületeket vettek számításba, amelyeknek azimmunrendszerműködését módosító vagy gyulladáscsökkentő hatásuk lehet COVID-19-fertőzött betegeken. Ezeknek az életveszélyes gyulladásos reakció, az úgynevezett citokinvihar kivédésében, illetve enyhítésében lehet fontos szerepük.

Jakab Ferenc ismertetése szerint a biológiai eredmények tükrében és a legújabb publikus adatok folyamatos feldolgozásával történik majd a következő jelöltegyüttes kiválasztása. A kutatók reményei szerint a fent körvonalazott út követésével születő eredmények nemcsak gyarapítani fogják a COVID-19 megbetegedés kezelésére vonatkozó ismereteket, hanem közvetlenül is hozzá tudnak járulni új, hatásos gyógyszerterápiák kidolgozásához.

Futurisztikus plexibúrával védenék az éttermi vendégeket a koronavírustól - mindezt egy párizsi étteremben mutatták be. Az nlc.hu cikkében megnézheti, hogyan fest a különleges védőeszköz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció